Restart serwera vs refresh skryptu

0

Zastanawiam się jak to jest w różnych językach czy ekosystemach, jeśli chodzi o to czy zmiany w kodzie podczas developmentu są odzwierciedlane na bieżąco w działającej aplikacji. I wydaje mi się, że nie jest to podział języki kompilowane vs interpretowane (przebudowanie całego projektu i restart na serwerze vs zmiana w skrypcie, save, refresh w przeglądarce), bo Java Spring (kompilowany) i JavaScript (node.js) (interpretowany) wymaga restartu serwera do odzwierciedlenia zmian, a Python, Ruby i PHP (interpretowane) nie wymagają restartu? Dobrze kombinuję?

1
  1. Część tego, o czym mówisz, zależy od konfiguracji. Np (archaiczną) javowska technologię JSP - a było w pełnym sensie słowa kompilowane - można było ustawić do odświeżania się.
    jest niemal pewne, że przynajmniej połowa technologii ma coś podobnego. Mniemam, ze ponieważ to kosztuje kilka ms / req, jest defaultowo wyłączone.
    Może się okazać, że jakby z PHP wciskać nanosekundy, też dojdziemy do nie odświeżających się skryptów (a przynajmniej nie od razu)

  2. Masz świadomość, że statycznych stron to już bardzo niewiele zostało?
    Jak pytasz o odświeżanir, bardziej Ci chodzi o zmiany w widoku (HTML,CSS, te sprawy) - czy zmiany kodu, oprogramowania?
    Wydaje mi się, że niektóre realizacje Widoku we współczesnym Springu się odświeżają, ale nie jestem biegły.

0
AnyKtokolwiek napisał(a):
  1. Masz świadomość, że statycznych stron to już bardzo niewiele zostało?
    Jak pytasz o odświeżanir, bardziej Ci chodzi o zmiany w widoku (HTML,CSS, te sprawy) - czy zmiany kodu, oprogramowania?
    Wydaje mi się, że niektóre realizacje Widoku we współczesnym Springu się odświeżają, ale nie jestem biegły.

Bardziej mi chodzi o zmianę kodu a nie widoku, bo jak kod można zmienić w trakcie działania to i widok na pewno też. I jeśli się nie mylę i dobrze pamiętam to Django czy RoR to umożliwia, to jest luksus sprawdzić zmiany jak działają w trakcie sekundy, a nie budować cały projekt i uruchamiać (30 sekund-2minuty w Springu). Czy taka możliwość zmian kodu w trakcie działania bez restartu ma jakieś poważne wady w praktyce?
Zaskoczeniem było dla mnie, że w node.js też trzeba przeładowywać serwer po każdej zmianie. Ale może można to inaczej skonfigurować.

0
włóczęga napisał(a):

Czy taka możliwość zmian kodu w trakcie działania bez restartu ma jakieś poważne wady w praktyce?

  1. dla kodu kompilowanego niesie to "drobne" problemy, są/były dla Javy płatne soluszyny, które to robiły, wiec widocznie jest potrzeba
  2. dla skryptów i widoków, jestem prawie pewien, ze zachodzi cachowanie, i przy powtarzalnych wywołaniach może się obyć bez operacji dyskowej / systemowej.

Po aktywowaniu opcji odświeżania musi zachodzi PRZYNAJMNIEJ sprawdzenie czasu modyfikacji pliku. Milion lat temu to widziałem w oficjalnej dokumentacji PHP albo Tomcata, już nie pamiętam,

na pewno dla twórców najważniejsza jest szybkość w produkcji, a tu jest wyłącznie problem developmentu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1