NodeJS, ExpressJS, MongoDB, ReactJS

0

Cześć wszystkim.

Na chwilę obecną nauczyłem się podstaw dotyczących javascript, reactjs, nodejs, mongodb, express.
Mam następujący problem. Interesuje mnie stworzenie jakiejś prostej apliakcji typu todo wykorzystując te wszystkie rzeczy tworząc można powiedzieć full stack.
Jak chodzi o moją osobę niestety lub stety bardziej uwagę przykładam do kompozycji, wyglądu itd, typowo frontend.
Problem jest taki, że ucząc się Express pracowałem na przykładach w których omawiano layouty w których napisanie czegoś tą dziwną składnią jest cholernie słabe.
Albo na moim poziomie nie potrafię jeszcze wykorzystać potencjału tych layoutów albo po prostu są słabe. Pewnie opcja numer dwa.

Nie ważne... Chciałbym połączyć wiedzę, ponieważ pokochałem reactjs. Widziałem kilka filmów pokazujących jak coś takiego zrobić lecz zastanawiam się w praktyce jak hostować.
Przy kursie używaliśmy heroku do wrzucenia apki na expressie.
W trybie deweloperskim mogę odpalić dwa serwery na dwóch różnych portach. Prosty back end i drugi serwer pod react. Natomiast jak to w praktyce najlepiej robić, gdzie hostować za darmo w ramach nauki itd. Pomożecie ? Jak połączyć wiedzę i móc wykorzystywać ReactJS, bo to interesuje mnie najbardziej, z bazami danych ?

JS to najlepszy język programowania na jaki trafiłem, na nodejs a dokładnie na to co oferuje i jakimi paczkami dysponuje powoduje niedowierzanie. Jest to cudowna technologia i choć tego typu proste projekty typu todo robiłem w php chwila moment a tutaj trzeba się trochę namęczyć to i tak nie zniechęca mnie to w żaden sposób bo nieprzeładowywanie strony i możliwości jakie dają te rzeczy są cudowne.

Właściwie w ReactJS robi się build ale brakuje mi nakierowania w praktyce jak to najlepiej wszystko robić. Jakieś porady? Wskazówki? Będę mega wdzieczny.

Dzięki z góry za każdą odpowiedź kochani.

0

Może jeszcze frytki do tego? Masz wszystko w Internecie, szukałeś? Chcesz za darmo, ale nawet nie chce ci się zainwestować czasu w zajrzenie w Googla? Powodzenia z takim nastawieniem.

Darmowe zasoby na zawsze lub na ograniczony czas możesz znaleźć w chmurach obliczeniowych. Heroku też oferuje darmowe zasoby i podobno używałeś, więc w czym problem?

Natomiast jeżeli chodzi o połączenie Node i React to nie jest to rocket science. Wystarczy postawić serwerek REST lub Graphql w Node, a w React się z nim połączyć.

0

Chłopak, to też wiem. Czy na prawdę proszę o cuda prosząc o kilka zdań jak to wygląda w praktyce? Serwer na heroku stawiałem tak jak napisałem, pytam jak dodaje się frontend. Dla kogoś doświadczonego jest to kilka sekund i kilka zdań żeby pomóc ale tu chyba więcej hejtu jak pomocy, czuje się jakbym poprosił o napisanie dla mnie przez was conajmniej całej aplikacji, żenada chłopaki. Wrzucałem apke na heroku w której korzystałem z layoutów do expresa w których zrobienie czegoś ładnego mija się z celem, prosiłem tylko o nakierowanie. W necie znalazłem pare filmów owszem ale na localhost a nie gdzie to hostować i jak to zespolić razem w całość. Jeżeli masz dawać tego typu odpowiedzi kolego to nie pisz w cale, czujesz się niespełniony i masz żal do życia to wyjazd hejterze :)

3

"Chłopak", dostałeś pomoc od @phanc mimo, że słabo go potraktowałeś, a @Haskell to już całkiem został wdeptany w ziemie, bo nie podał wszystkiego na tacy :D Programowanie to w głównej mierze umiejętność wyszukiwania informacji, a skoro nie ogarniasz takiej podstawy, to może nie nadajesz się do tej roboty. Chyba, że spokorniejesz, to wróć z konkretnymi pytaniami, bez nadmiaru zbędnych informacji (serio, to mało istotne jak bardzo podoba Ci się javascript) i na pewno otrzymasz satysfakcjonującą odpowiedź.

3
malyprogramista napisał(a):

wyjazd hejterze :)

LOL chyba nie rozumiesz co to jest hejt w Internecie. Powiem ci tylko, że odzywając się w taki sposób do innych, nie masz co liczyć na pomoc. Tymczasem my serio jesteśmy pomocni, rzuć okiem na inne wątki. Jeżeli tutaj nie dostaniesz pomocy to tylko z własnej winy. Powodzenia i ja "wyjeżdżam" zgodnie z życzeniem.

0
malyprogramista napisał(a):

kolego to nie pisz w cale

Być może Haskell pisze w cale ale Ty ewidentnie lecisz w kulki :p

2

@malyprogramista: jezeli miales jakies zludzenia zwiazane z uzyskaniem jakiejkolwiek pomocy lub wsparcia na tym forum, niestety zostales (jak wielu innych zreszta) brutalnie ich pozbawiony. To forum od dawna funkcjonuje jedynie jako towarzystwo wzajemnej adoracji (tutaj nastepuje szereg niecenzuarlnych slow) z przerosnietym ego, ale wracjac do tematu ...

Jestem php-owcem, ale z racji corona-wolnego-czasu przy okazji integracji websockets zaczalem rowniez pare dni temu przygladac sie js-owemu podejsciu. To zaledwie 2-3 dni lektury, ale z tego co widze (mam nadzieje, ze ktos, tym razem normalny mnie poprawi jesli sie myle) to czy nie jest tak, ze nasza konfiguracja webpack (chwilowo odpuscmy sobie typescript):

const path = require('path');

module.exports = {
  entry: './src/index.js',
  output: {
    filename: 'main.js',
    path: path.resolve(__dirname, 'dist'),
...
  },
...
}

wskazuje na index.js jako entry point, ktore z kolei kompilowane jest do outut'u w postaci main.js, a main js ladowane jest przez index.html:

<!doctype html>
<html>
  <head>
    <title>Getting Started</title>
  </head>
  <body>
    <script src="main.js"></script>
  </body>
</html>

tutaj zatem konczy sie cala robota na frontendzie.
Pytales o ladowanie danych z backend'u na strone. Wiec z tego co widze wspomniany index.html jest przeciez ladowany przez nodejs/expressjs jako widok, do ktorego spokojnie wstrzykujesz sobie dane pobrane z bazy danych. Nie sprawdzalem tego w praktyce bo tak jak juz mowilem, jedynie przejrzalem sobie kilka stronek, ale mam wrazenie, ze chlyba tak to powinno byc zorganizowane.

Hope it helps :)

0

@Constantic

dziękuje, przeanalizuję to. Potrafię robić Route'y serwera itd. Tak samo jak w react potrafię przeskakiwać pomiędzy adresami i wysyłać/odbierać dane z serwera na node :)
Będę musiał spróbować wstrzyknąć frontend do backendu. W żadnym kursie tego nie miałem a w internecie znalazłem tylko komunikację pomiędzy nimi której właśnie z internetu już się nauczyłem.

Prosiłem tylko o więcej informacji jak to w praktyce wygląda żeby scalić front i back end razem na jednym serwerze ale proszę o zbyt wiele, wszystko chcę na tacy...
Żałosne są niektóre komentarze i nie wiem po co ktoś wypowiada się pod postem skoro nie chce pomóc. Macie tak dużo czasu żeby pisać takie posty? Później się dziwicie, że się ktoś gotuje albo stwierdzacie, że ma wysokie a sami przyczyniacie się do niektórych zachowań internetowi cwaniacy :)

Dzięki Constantic jeszcze raz :)

2

Jest mnóstwo osób, które otrzymały tutaj pomoc. Sama swego czasu aktywnie pomagałam, a kilkukrotnie prosiłam o jakąś pomoc i zwykle ją otrzymywałam.

Istnieje też roszczeniowa grupa osób z pretensjami.

Zdecydowanie pomaga:

  • zwięzłe przedstawienie problemu bez popadania w zbędne dygresje,
  • pokazanie, co się samemu do tej pory zrobiło,
  • nieubliżanie dyskutantom.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1