Submit dla dwóch formularzy na stronie

0

Cześć, mam dwa formularze na jednej stronie, które chciałbym aby zatwierdzane były jednym przyciskiem. W jaki sposób mogę to zrobić w angularze2+?

0

Pokaż kod źródłowy z tymi formularzami.

0
<form [formGroup]="itemForm1" (ngSubmit)="connect1(itemForm1.value)">
...
</form>
...
<form [formGroup]="itemForm2" (ngSubmit)="connect2(itemForm2.value)">
...
</form
0

stworz sobie jakiego buttona ktory bedzie wywolywal jakas metode np:

<div (click)="submit()">Wyslij</div>
public submit():void {
    itemForm1.submit()
    temForm2.submit()
}

pokombinuj coś w tym stylu

0
pixel_perfect napisał(a):

stworz sobie jakiego buttona ktory bedzie wywolywal jakas metode np:

<div (click)="submit()">Wyslij</div>
public submit():void {
    itemForm1.submit()
    temForm2.submit()
}

pokombinuj coś w tym stylu

Tyle to się akurat domyślam :) Pytanie jak to przełożyć na typescripta angularowego, bo niespecjalnie mam wizję tego.

0

Ja się bym tylko tutaj zastanowił czy w powyższym rozwiązaniu nie będzie to działało tak, że najpierw wyślę się itemForm1 I nastąpi przekierowanie? (przez co może drugi form nie wyślę się wcale)

Wywołanie samej akcji submit na pierwszym formie w teorii powinno Cie przekierować na to co masz w form action.

Proponowałbym przesłanie tych formularzy ajaxem. Btw możesz zdradzić czemu chcesz submitowac dwa formy jednym buttonem?

0
axelbest napisał(a):

Ja się bym tylko tutaj zastanowił czy w powyższym rozwiązaniu nie będzie to działało tak, że najpierw wyślę się itemForm1 I nastąpi przekierowanie? (przez co może drugi form nie wyślę się wcale)

Wywołanie samej akcji submit na pierwszym formie w teorii powinno Cie przekierować na to co masz w form action.

Proponowałbym przesłanie tych formularzy ajaxem. Btw możesz zdradzić czemu chcesz submitowac dwa formy jednym buttonem?

Bo mam te formularze na tabsach, a chciałbym, żeby dało się zapisać zmiany globalnie tj. jednym przyciskiem submit.

0

Ja bym zrobił tak jak pisałem :) ew. pokusił się o reorganizacje formow, żeby jeden form obejmował wszystkie taby(ale podejrzewam że wolisz mieć to bardziej modularnie)

0
kamilos95 napisał(a):
axelbest napisał(a):

Ja się bym tylko tutaj zastanowił czy w powyższym rozwiązaniu nie będzie to działało tak, że najpierw wyślę się itemForm1 I nastąpi przekierowanie? (przez co może drugi form nie wyślę się wcale)

Wywołanie samej akcji submit na pierwszym formie w teorii powinno Cie przekierować na to co masz w form action.

Proponowałbym przesłanie tych formularzy ajaxem. Btw możesz zdradzić czemu chcesz submitowac dwa formy jednym buttonem?

Bo mam te formularze na tabsach, a chciałbym, żeby dało się zapisać zmiany globalnie tj. jednym przyciskiem submit.

To może pokombinuj coś w takim typie że zbierasz sobie dwa obiekty w jeden i wysyłasz ten obiekt go

{...itemForm1.value, ...itemForm2.value}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1