Problem z pętlą - skrypt drukujący wzór piramidy

0

Cześć. Czy ktoś może wprowadzić do tego kodu poprawkę tak, aby skrypt powtórzył się 3 razy i powstało coś jak na załączonym obrazku?

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>Skrypt</title>
</head>
<body>

 
   
<pre>
<script>
    
    //Liczba poziomów
    var n = 8;
 
    for(i=1; i<=n; i++)
    { 
        //Tworzy spacje końcowe
        for(j=i; j<n; j++)
        {
            document.write(" ");
        }
 
        //Drukuje wzór piramidy
        for(j=1; j<=(2*i-1); j++)
        {
            document.write("*");
        }
 
        document.write("<br>");

        }
</script>
</pre>

</body>
</html>
0

A co tu jest do sprawdzania? Przecież to wali błędem na błędzie... Weź to popraw, by to wyglądało jakoś, wtedy można Ci pomóc...

0
serek napisał(a):

A co tu jest do sprawdzania? Przecież to wali błędem na błędzie... Weź to popraw, by to wyglądało jakoś, wtedy można Ci pomóc...
Przecież skrypt doskonale działa XD

0

No chyba nie, ja sobie przekopiowałem kod i rzuca mi błędami.

0
serek napisał(a):

No chyba nie, ja sobie przekopiowałem kod i rzuca mi błędami.

U mnie git :V

0

Nie, nie git.

Zobacz sobie kod, który wrzuciłeś w pierwszym poście, a dokładniej wewnętrzną pętlę.

I czym masz problem? Skoro Ci działa wyświetlanie tego raz, to jaki problem jest powtórzyć to 3x? No chyba, że Ty nie pisałeś tego kodu, tylko kto inny.

I weź sformatuj ten kod jakoś...

0
siemek22 napisał(a):

U mnie git :V

Myślę, że wątpię. Wystarczy zerknąć na ten kod. Tam jest więcej baboli niż treści.

0

Widzę, że tu gorzej niż na elektrodzie XD

0

@Freja Draco: myślę że OP dostał ten kod od kogoś, nie ma zielonego pojęcia jak to działa (albo że nie działa), a ten niby prawidłowy wynik to skopiował sobie gdzieś z neta (dlatego screen wrzucił, bo kodu nie umie odpalić). Gdyby to mu działało, a sam by to zrobił, to by nie zakładał tematu, bo powtórzenie tego 3x to bułka z masłem, jeśli już się zrobiło główną część.

0

Wybaczcie Panowie, faktycznie coś się źle skopiowało mi :V Zaraz podrzuce dobry

2

No, a nie można było tak od razu?

siemek22 napisał(a):

Wybaczcie Panowie

Zaraz @Freja Draco Cię spopieli samym spojrzeniem xD

EDIT: Łap...

for (k = 0; k < 3; k++) {
    //Liczba poziomów
    var n = 8;

    for(i=1; i<=n; i++)
    { 
        //Tworzy spacje końcowe
        for(j=i; j<n; j++)
        {
            document.write(" ");
        }

        //Drukuje wzór piramidy
        for(j=1; j<=(2*i-1); j++)
        {
            document.write("*");
        }

        document.write("<br>");

        }
}
0

Zasłużyłem XD

0

Pozwolę sobie uprościć:

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>Skrypt</title>
</head>
<body>

<script>

// szerokość pudełka z choinką
var pudelko_maks = 20;
// szerokosc pietra
var schodkow_maks = 8;
// liczba pieter
var pieter_ile = 3;

// deklaracja zmiennych
var pustka_z_boku;
var linia;

for (pietro=1; pietro<=pieter_ile; pietro++) {
  for (schodkow=1; schodkow<=schodkow_maks; schodkow+=2) { 
    pustka_z_boku = "`".repeat((pudelko_maks - schodkow) / 2);
    linia = pustka_z_boku + "*".repeat(schodkow) + pustka_z_boku + "<br>";
    document.write(linia);
  }
}        
</script>

</body>
</html>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1