Jquery - autouzupełnianie inputa

0

Witajcie.

Mam taki kod:


$(function () {
                $('#dynamicSearchBox').typeahead({
                    source: function (query, result) {
                        if ($('#dynamicSearchBox').val().length >= 4) {
                            $.ajax({
                                url: "{{ route('getCities') }}",
                                data: 'city=' + query + '&r=' + Math.random().toString(36).substring(7),
                                dataType: "json",
                                type: "get",
                                cache: false,
                                success: function (data) {
                                    result($.map(data, function (item) {
                                        return item;
                                    }));
                                }
                            });
                        }
                    }
                });
            });


<input type="text" value="" name="searchbox" class="dynamicSearchBox" id="dynamicSearchBox" autocomplete="off">

Kod działa poprawnie,

Chciałbym żeby można było wybrać wartość w tym polu tylko i wyłącznie z tego selecta.
Tzn żeby w momencie gdy użytkownik wpiszę nazwę, która nie została wybrana z listy rozwijanej - to żeby formularz się czyścił.

W jaki sposób można to zrobić?

0
  1. Pobierasz wartość pola
  2. Iterujesz po options z selecta i porównujesz wyniki.
  3. Jeśli iterowanie się skończyło, a nic nie znalazło, to czyścisz
0
serek napisał(a):
  1. Pobierasz wartość pola
  2. Iterujesz po options z selecta i porównujesz wyniki.
  3. Jeśli iterowanie się skończyło, a nic nie znalazło, to czyścisz

Ok.

Załóżmy że mam:

console.log(citiesArray);
var searchString = 'Warszawa';

w citiesArray mam:
Array (1)
0 ["Bukowno Warszawa", "Dabrowka Warszawska", "Kolonia Warszawska", "Przedmiéscie Warszawskie", "Warszawa", "Warszawice"] (6)

W jaki sposób mogę sprawdzić czy citiesArray zawiera wartość z searchString?

1

Dżizas... szybciej byś dostał odpowiedź używając google...

https://makitweb.com/check-value-exists-array-jquery-javascript/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1