Rozszerzenie do Google Chrome - jak zabrać się za napisanie własnego rozszerzenia do wystawiania aukcji?

0

Mam w planach napisanie rozszerzenie do Googla, które będzie pomagać w szybkim wystawianiu aukcji na Allegro. Ogólnie ma to wyglądać tak, że po kliknięciu w ikone rozszerzenia wyświetli się jakieś okienko pop-up z inputem do którego wklei się link do strony Amazona. Wtedy program pobierze konkretne dane na temat produktu, którego chemy wystawić. Naprzykład zdjęcia i opis produktu. Po pobraniu danych program przejdzie do formularza Allegro, gdzie wypełni dane wystawianego przedmiotu za nas. Doda pobrane zdjęcia i opis itp. Trochę czytałem o tym i to co chce zrobić nazywa się chyba web scrapingiem.

Problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Od strony frontendu, chciałbym wykonać rozszerzenia za pomocą reacta, którego z resztą dopiero się uczę. Natomiast jak wykonać web scraping to już w ogóle nie wiem. Są chyba jakieś do tego frameworki jak Goutte w PHP, albo Cheerio w JS. Wolałbym raczej zrobić to w php, ale na obecnym poziome nie wiem czy dałbym rade, bo jeśli chodzi o PHP to nawet nie doszedłem do OOP.

Ktoś ma jakieś sugestie, albo rady odnośnie tego pomysłu? Ktoś miał doświadczenie z tego typu projektami? Co bym musiał ogarnąć żeby się za to zabrać? A może dać sobie siana i zrobić coś mniej skomplikowanego?

1

Pisałam niedawno coś podobnego.
Zerknij, do tego wątku: Chrome extensions i js
Masz tu bardzo prosty, działający przykład podobnego ustrojstwa.

Opcją minimum, byłby chyba plik content.js odpalany w kontekście stron Allegro. I dodający do nich własne skrypty i własny interfejs.

Dlaczego react i dlaczego (na boga) PHP?

Ew. może chcesz to zlecić?

0

Dlaczego react i dlaczego (na boga) PHP?

React dlatego bo muszę wymyśleć jakiś projekt do portfolio. I w sumie zrobienie interfejsu w Reactcie razem z Bootstrapem będzie chyba dobrym pomysłem.
PHP dlatego że chce się go nauczyć i dlatego że nie mam pojęcia jak wyrwać dane z Amazona, zapisać je i przenieść bezpośrednio do formularza allegro. Nie wiem po prostu jak wejść w DOM Amazona i wybrać konkretne elementy. Sugerujesz że można to zrobić normalnie na Vanilli? Bo z tego co się dowiedziałem potrzebne są do tego jakieś frameworki. Chyba że się myle...

0
Danielos12 napisał(a):

Dlaczego react i dlaczego (na boga) PHP?

Sugerujesz że można to zrobić normalnie na Vanilli? Bo z tego co się dowiedziałem potrzebne są do tego jakieś frameworki. Chyba że się myle...

Wszystko można zrobić na vanilli. Czasami to wymaga po prostu trochę więcej pracy.

Ale jak chcesz zatrudnić PHP do pracy po stronie przeglądarki, to nadal nie pojmywam ;)

0

Ale jak chcesz zatrudnić PHP do pracy po stronie przeglądarki, to nadal nie pojmywam

Nie wiem przeczytałem ten artykuł i stwierdziłem że dałoby rade zrobić to lokalnie: https://dzone.com/articles/8-awesome-php-web-scraping-libraries-and-tools
ale po tym co mówisz chyba masz racje, bo do tego jest potrzeby serwer xd

0

React brzmi smiesznie...

0
stivens napisał(a):

React brzmi smiesznie...

Jeśli masz jakiś lepszy pomysł na reacta to możesz się nim podzielić...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1