Jak sprawdzić jaki jest wybrany aktualnie radio button?

0

Tworzy pewien formularz edycji i przy załadowaniu strony jest już wybrana pewna wartość w radio buttonach . Poprzez eventy on, click, change mogę dostać się do aktualnej wartości, lecz to nie rozwiązuje mojego problemu. Idzie jakoś cały czas sprawdzać dynamiczne jaka jest aktualnie wybrana wartość.

var category = $('input[type=radio].form-check-input:checked', '#editForm').val();

Ten kody pokazuje mi tylko początkowo wybraną watość

0

Musisz jeszcze do tego przypiąć onChange. Twój obecny kod działa dobrze.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
    <meta charset="utf-8">
    <meta name="viewport" content="width=device-width">
    <script src="https://code.jquery.com/jquery-1.12.4.js"></script>
    <title>JS Bin</title>
    <script>
        $(document).ready(function () {
            $('input').on('change', function () {
                console.log($(this).val());
            });
        });
    </script>
</head>
<body>
<div>
    <input type="radio" name="pupers" value="1" id="n1"/><label for="n1">T1</label><br/>
    <input type="radio" name="pupers" value="2" id="n2"/><label for="n2">T2</label><br/>
    <input type="radio" name="pupers" value="3" id="n3"/><label for="n2">T3</label>
</div>
</body>
</html>
0
axelbest napisał(a):

Musisz jeszcze do tego przypiąć onChange. Twój obecny kod działa dobrze.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
    <meta charset="utf-8">
    <meta name="viewport" content="width=device-width">
    <script src="https://code.jquery.com/jquery-1.12.4.js"></script>
    <title>JS Bin</title>
    <script>
        $(document).ready(function () {
            $('input').on('change', function () {
                console.log($(this).val());
            });
        });
    </script>
</head>
<body>
<div>
    <input type="radio" name="pupers" value="1" id="n1"/><label for="n1">T1</label><br/>
    <input type="radio" name="pupers" value="2" id="n2"/><label for="n2">T2</label><br/>
    <input type="radio" name="pupers" value="3" id="n3"/><label for="n2">T3</label>
</div>
</body>
</html>

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Jak mam to zrobić by zwracało mi początkową wartość i po kliknięciu evetu. Pisałem że to jest edycja i przy wczytaniu strony jet już wartość wybrana

0

Skoro uzywasz takiego kodu var category = $('input[type=radio].form-check-input:checked', '#editForm').val(); to tą wartość przypisujesz raz, ona nie będzie zmieniała Ci się w locie.Tu nie ma cudów, albo zmieniasz wartość tej zmiennej w locie, albo zostaje ona w takim stanie jak przy pierwszym użyciu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1