przeliczanie elementów div będących w tym samym kolorze

0

Mam 100 div "ów" z klasą .kw, klikając na nie myszą zmieniają naprzemiennie kolor. Chcę policzyć ilość przekolorowanych divów. Nie wiem jak to zrobić?
Jak policzyć ilość pobranych elementów za pomocą metody $('.klasa').css({background-colr:red})
Tu są dwa kody, ale nie chcą działac. Wysyłam ich fragmenty.
for (var i=0; i < 100; i++) { if ($('div.kw').eg(i).css('background-color' )!= $('#kontrol3').css('background-color')) ++ policzkw}

inny kod
var arr2 = new Array();
arr2 = document.getElementsByClassName('kw')
for (var i=0; i < 100; i++) { if( arr[i].style.backgroundColor=='transparent')) ++policzkw};

0

Sprawdzany kolor musisz podać w RGB

        var ilosc=0;
        $( ".kw" ).each(function( index ) {
          if( $(this).css("background-color")=="rgb(255, 68, 170)") ilosc++;
		});
        console.log(ilosc);
0
Kandif napisał(a):

Sprawdzany kolor musisz podać w RGB

        var ilosc=0;
        $( ".kw" ).each(function( index ) {
          if( $(this).css("background-color")=="rgb(255, 68, 170)") ilosc++;
		});
        console.log(ilosc);

Jestem bardzo wdzięczna, działa. Zmieniłam tylko jedno w lini if( $(this).css("background-color")!=$('#kontrol3').css('background-color'))
$('#kontrol3').css('background-color') jest małym kontrolnym przeźroczystym divem , ponieważ w mojej tablicy w wyniku klikania zmieniają się na różne kolory więc nie mogę odwołać się do jednego koloru. Jak w RGB wywołać kolor przeźroczysty?

0

Może łatwiej obliczać tą ilość na bieżąco w trakcie przekolorowywania?

0

Możesz użyć RGBA, rgba(255, 255, 255, 0) gdzie ostatni parametr to poziom alpha.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1