jdbc i jar

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-11 20:49
0

witam
mam taki problem: napisałem niewielki program który pobiera mi z bazy FireBird'a jakieś tam dane i cos tam później z nimi robi, ale to nie jest ważne. chodzi o to, że jak ten program odpalam sobie z IDE (eclipse) to wszystko jest cacy, natomiat jeżeli exportuje go do jar'a czy próbuje go z terminala uruchomić to wyskakuje ClassDeffNotFoundException... znaczy sie nie może znaleźć sterownika jdbc...


...trafiłem do źródła wiedzy bez drogowskazu...

Pozostało 580 znaków

2006-09-11 23:54
0

a dodałeś klasy sterownika do jar'a?

masz ustawione zmienne środowiskowe wskazujące na te sterowniki?

brakuje mu klas. :/ to nie są standardowe sterowniki (JDBC do FB) więc musisz mu je dołożyć.


Daj człowiekowi cracka a jutro znowu bedzie głodny. Naucz go crackować a już nigdy nie będzie głodny.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0