ścieżka do bibliotek

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-05 10:43
0

Witam,
Potrzebuję wydobyć z działajęcego programu ścieżki do bibliotek (jar`ów). Program uruchamiam skrtyptem startowym, z całkiem innego miejsca. A w programie nie mogę użyć ścieżki bezwględnej ( /path/... ) ponieważ w program działa na wielu różnych komputerach. Ale za to mógłbym się odnieść od katalogu z bibliotekami.

Problem:
Czy jest możliwe aby określić ścieżkę do biblioteki z której została odpalony program (klasa)? I jak?

Za pomoc będe wdzięczny ! ! !

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-09-05 12:02
0

Java szuka bibliotek w miejscach wskazanych przez zmienną środowiskową CLASSPATH. Dodatkowo CLASSPATH można określić przy uruchamianiu programu (parametr -classpath). Jeśli program jest spakowany do jara ścieżkę do bibliotek określa się w pliku MANIFEST.MF. Przykładowy plik manifestu:

Manifest-Version: 1.0
Ant-Version: Apache Ant 1.6.5
Created-By: 1.4.2_09-b05 (Sun Microsystems Inc.)
Main-Class: baza_danych.Main
Class-Path: lib/swing-layout-1.0.jar, lib/mysqlcon.jar


Pozostało 580 znaków

2006-09-05 13:18
0

Ok.
W moim przypadku classpath tworzy się dynamicznie (przy pomocy skryptów), i przy każdym uruchomeniu biblioteki mogą być w innym miejscu.
No właśnie, i teraz chciałbym się dowiedzieć z jakim classpath`em program został uruchomiony.

Pozostało 580 znaków

2006-09-05 13:28
0

System.getProperty ("java.class.path")


Pozostało 580 znaków

2006-09-05 14:15
0

Jak widzę Twoją odpowiedż to zaczynam powątpiewać w swoje jakiekolwiek umiejętność....

Wielkie dzięki.

Pozostało 580 znaków

2006-09-05 14:18
0

Ja tylko cytowałem stronę, na którą wskazał mi Google ;)


Pozostało 580 znaków

2006-09-06 07:41
pikseloza
0

System.getProperty("java.class.path")? nie wiem czy o to Tobie chodzi

Pozostało 580 znaków

2006-09-06 10:56
0
pikseloza napisał(a)

System.getProperty("java.class.path")? nie wiem czy o to Tobie chodzi

  1. Fajnie by było jakbyś czytał dokładnie cały wątek. Dowiedziałbyś się, że taka odpowiedź już padła. Nawet czytając 2 ostatnie posty można wywnioskować, że odpowiedź została udzielona. Nie wiem jaką masz rozdzielczość, ale ja na ekranie widzę dwie takie same odpowiedzi.
  2. Jak nie jesteś pewny to chyba lepiej żebyś to sprawdził i odpowiedział z 100% pewnością. Od czego jest np Google.</wiki>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0