problem JDialog, JAVA/MySql - kodowanie

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-11 14:52
La Mer
0

Nie wiem czemu przy wyświetlaniu 'showInputDialog' dla dialogu poniżej program mi się zawiesza, kiedy testowałem to na mniejszym testowym programie wszystko było ok.
/ Tylko nie piszcie, żeby użyć JOptionPane /

class MyDialog extends JDialog implements ActionListener
{
private JButton ok;
private JButton cancel;
private int status=0;
...
public void actionPerformed(ActionEvent e)
{
if(e.getSource()==cancel)
{
this.dispose();
}
else if(e.getSource()==ok)
{
status=...;
this.dispose();
}
}
public int showInputDialog(String title)
{
this.setTitle(title);
...
this.show();
while(this.isShowing());
return status;
}
public MyDialog(Frame owner)
{
super(owner);
...
}
}


Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Java/Mysql
mam baze danych z charsetem latin2 i program doń w javie pod Windowsem
w javie konwertuje text na cp852 /przy cp1250 lub ISO-8859-2 mam krzaczki/
i przy insercie z cp852 na latin2

public String toPl(String sql) {
...
return out = new String(sql.trim().getBytes("latin2"), "cp852");
}
public String toLatin2(String sql) {
...
return out = new String(sql.trim().getBytes("cp852"), "latin2");
}

i wszystko ładnie działa dopóki odpalam to przez kompilator javy sdk,
natomiast kiedy chcĘ to zrobić to przez jave re zpod JAR wyrzuca mi wyjątki przy
próbie konwersji na cp852.

Pozostało 580 znaków

2006-08-11 19:54
0
  1. Okno, z którego nie można wrócić na poprzednie ma włączany tryb modalny. Tak się dzieje w JOptionPane. Rozwiązanie: w konstruktorze swojego okna daj setModal(true). Nie wiem, gdzie znalazłeś tą pętlę czekającą - tego się nie stosuje.
  2. Jeśli twój program wyrzuca jakieś błedy to podaj dokładnie jakie - ich treść mówi w czym jest problem. Dzięki temu inni użytkownicy nie będą musieli zgadywać co jest nie tak.

Pozostało 580 znaków

2006-08-14 14:58
La Mer
0

Dzięki setModal(true) wystarczyło (jestem dopiero początkujący i jak czegoś nie wiem to kombinuje). Co do kodowania wyrzuca mi wyjątek UnsupportedEncodingException o treści Cp852, co oznacza chyba, że java re nie obsługuje togo kodowania.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0