Zmiana zmiennych grupy obiekow he ?

0

Chciałem się dowiedzieć czy jak np. stworzyłem 20 JButtonow i chcę w kazdym zmienic text to musze pisac 20 razy jButton1.setText("asd"); czy mozna to zrobic w jakis inny sposob ?

0

Mozesz je trzymac w jakims kontenerze (Vector, ArrayList, ...) i w petli poleciec po wszystkich.

0

No niby tak, ale czy wowczas nie bede trzymal tam kopi tych obiektow ? Slyszalem ze w Javie nie ma wskaznikow ?

0

W Javie prawie wszystko jest "wskaznikiem" ;-)

0
smierdziel napisał(a)

No niby tak, ale czy wowczas nie bede trzymal tam kopi tych obiektow ? Slyszalem ze w Javie nie ma wskaznikow ?

nie, w javie wszystko jest referencją, a nie wskaźnikiem, więc nie będziesz tam miał żadnych kopii

0

W Javie wszystko jest referencja (poza prymitywami), ale moze to byc zaimplementowane za pomoca wskaznikow - tak jak referencje w C++ to tak na prawde wskazniki tylko zamaskowane :D

0

chyba od tego sa tablice, zebys nie musial dwiescie razy wypisywac tego samego gow.. nie?

JButton[] tab;
for (int i=0; i<20; i++)
   tab[i] = new JButton("Guzik " + i);

// zmiana wszystkich na raz
for (int i=0; i<20; i++)
   tab[i].setText("Button " + i);

Natomiast uslyszales od jakiegos przecietniaka ze wskaznikow nie ma, bo ich dzialanie jest w Javie ukryte. Jak wspomnieli przedmowcy, referencja nie jest stosowana do typow prostych oraz klasy String. Do reszty jak najbardziej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1