Problem z Kolekcją elementów w Springu

0

Obiekt Question

@Entity
@Table(name = "question")
@Builder @AllArgsConstructor @NoArgsConstructor
@ToString @Data
public class Question {

    @Id @GeneratedValue(strategy = GenerationType.IDENTITY)
    private Long id;

    private String text;

    @Enumerated(EnumType.STRING)
    private Difficulty difficulty;

    @OneToMany(mappedBy = "question_id", fetch = FetchType.EAGER, cascade = CascadeType.ALL)
    @JsonManagedReference
    private List<Answer> answers;

    public void setAnswers(List<Answer> answers) {
        answers.forEach(e -> {
            e.setQuestion_id(this);
            e.setCorrect(e.isCorrect());
        });
        this.answers = answers;
    }
}

Obiekt Quiz

@Entity
@Data
@Builder
@AllArgsConstructor
@NoArgsConstructor
@ToString
public class Quiz {
    @Id
    @GeneratedValue(strategy = GenerationType.IDENTITY)
    private Long id;

    private boolean isActive;

    private Long userId;

    private Date createdDate;

    @ElementCollection(fetch = FetchType.EAGER)
    @CollectionTable(name = "question_quiz", joinColumns = @JoinColumn(name = "quiz_id"))
    private List<Question> question;
}

Witam, mam problem z kolekcją elementów w bazie danych. Mianowicie Podczas dodawania pierwszego obiektu quiz do bazy wszystko działa jak należy. Lecz Podczas dodawania drugiego elementu dostaje błąd "ERROR: duplicate key value violates unique constraint "uk_i2lvyr76f4lh1ppepa6b5tsen"
Szczegóły: Key (question_id)=(12) already exists.". Wygląda na to że 'question_id' jest brane jako primary key i nie można dodać drugiego klucza z takim id.
Mógłby ktoś poprawić mój kod ?
Dla ułatwienia załączam screeny z bazy danych :D.
screenshot-20230923142155.png

screenshot-20230923142213.png

1

Ty tu masz wszystko źle...
@Data zawiera wobie @ToString
Zobacz jak sie obsługuje kolekcje https://www.baeldung.com/hibernate-one-to-many
Co to ma robić?

    public void setAnswers(List<Answer> answers) {
        answers.forEach(e -> {
            e.setQuestion_id(this);
            e.setCorrect(e.isCorrect());
        });
        this.answers = answers;
    }
    ```
0

Jak builderem w serwisie budowałem Obiekt Quizz i dopisywałem Answers to nie miały relacji do question później w tabeli to tak to na okrętkę zrobiłem

0
Rozumek29 napisał(a):

to tak to na okrętkę zrobiłem

i to podejście ci generuje jakieś dziwne problemy

0

Ale tutaj problem jest chyba w Quiz nie w Question.
Czy się mylę ?

1

Problem masz wszędzie bo wypisujesz sobie losowe adnotacje nie mając pojęcia jak one działają. Tworzysz dziwne metody, które eliminują ci problemy wygenerowane przez to co opisałem ci wcześniej. Boję się że twoje serwisy też robią dziwne rzeczy, które generują problemy.
Zacznij od poprawienia tego tak by było dobrze.

1
hzmzp napisał(a):

Problem masz wszędzie bo wypisujesz sobie losowe adnotacje nie mając pojęcia jak one działają. Tworzysz dziwne metody, które eliminują ci problemy wygenerowane przez to co opisałem ci wcześniej. Boję się że twoje serwisy też robią dziwne rzeczy, które generują problemy.
Zacznij od poprawienia tego tak by było dobrze.

Dodajmy, że jak się wypląta z teraźniejszego gorącego problemu, to wejdzie w następny, np encja JPA & JSON jednocześnie, co będzie leczył kolejnymi adnotacjami itd...

2

W ogóle ten typ relacji raczej nie jest taki jaki powinien być, bo wrzucasz tam adnotacje ElementCollection, która tak naprawdę jest relacją OneToMany, a Ty raczej byś w tym przypadku chciał ManyToMany tj. quiz ma wiele pytań, i pytanie też może należeć do wielu quizów bo zakładam, że same pytania między quizami, mogą się powtarzać. Wydaje mi się, że stąd wynika błąd.
Czyli w encji @\ManyToMany z joinem i inverse joinem, w tabelce przechodniej tylko 2 klucze obce, bez żadnych unique'ów (ew. klucz złożony na 2 kolumnach).

2

Nie używaj list w hibernate, używaj setów...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1