Wdrożenie aplikacji .jar na VPS

0

Czesc.

Mam nastepujacy stack:
rockylinux (swiezy vps)
springboot Rest API

sprawa jest taka, ze w serwerowych rzeczach jestem troche zielony.

Co chce osiagnac:
wrzucic i odpalic jara, a dokladnie 2 (2 wersje tego samego api, powiedzmy ze developerska i produkcyjna)

Przykladowo jezeli mam ip 12.34.567.89 to chcialbym wystartowac api np na adresach (pod jakims ustalonym portem lub osobne instancje na osobnych portach)
12.34.567.89:xxxx/api/dev
12.34.567.89:xxxx/api/prod

Jestescie w stanie mi jakos pomoc? Jakis step by step tutorial albo cos? :) Bede mega wdzieczny

Pozdro
Skubby

0
Skubby napisał(a):

Jestescie w stanie mi jakos pomoc? Jakis step by step tutorial albo cos? :) Bede mega wdzieczny

www.google.com

Nie ma za co
A serio, jak wszedłeś w posiadanie tych jar-ów ? Dostałeś od mikołaja ?

Już nie będę sie znęcał, że nie da się dwóch procesów posadzić na tym samym porcie i adresie

0

Uwielbiam komentarze tego typu. Naprawde, mega pomocne.
Pochodzenie jar-ow jest najmniej istotne w tym temacie. Wyszukiwarke google znam, kwestia portow tez jest mi znajoma ale raczej od strony uzytkowania niz konfiguracji serwerow.. fakt, okreslilem to bardzo niedbale, sorry.

Co nie zmienia faktu, ze forum jest raczej od tego, zeby pomagac. Jezeli ktos cos wie to opisanie tego zajmie mu moze 5 minut. Chcialem uzyskac po prostu jakas pomoc w tym co mam zrobic krok po kroku.

Wiem, ze musze wpakowac jary na serwer, wiem, ze musze je odpalic, wiadome. Czytalem o uruchamianiu jarow jako serwisow, co by na pewno bylo wygodniejsze, nie probowalem, ale to do ogarniecia. Tylko jak to pozniej wystawic na zewnatrz pod konkretnym portem. Chyba mam prawo tego nie wiedziec i zapytac, prawda?

0

E tam się nie da: Stawiamy proxy (wychodzi logicznie jakby były 2 lub więcej na tym samym) albo nawet bawimy się w SO_REUSEPORT https://lwn.net/Articles/542629/ (choć to raczej nie w springboot).

0

Czy wystarczy uruchomic jara z parametrem --port=8888 i to juz tak po prostu bedzie dzialac? Ja to potrzebuje testowo, najprosciej jak sie da...

0

Masz jakiś propertis,yaml. Tam masz skonfigurowany port . Zrób jar . Wrzuć na vps i java -jar ścieżka/do-aplikacji/nazwa.jar. Albo proxy.

0

Lub nawet dwa propertisy pod różne profile i odpalenie tego samego jara z profilem np dev i prod

0

W propertisach naturalnie skonfigurowane różne porty

0

Sam w sumie kiedyś podchodziłem do tego tematu i póki co skończyło się na tym, że kupiłem raspberry pi i w sieci lokalnej mam dostęp z innych urządzeń do endpointów na pi w zasadzie bez żadnej konfiguracji, wystarczy uruchomić aplikację czy to bezpośredni jara czy obraz z dockera. Jak kiedyś szukałem informacji jak to zrobić na VPS to dochodziła kwestia otwarcia portu na świata bo pewnie firewall może blokować dostęp.

0

gdzie masz tego vps? w sensie jaki dostawca?

0

Na vps raczej zawsze masz otwarte wszystkie porty (chyba że sam poblokujesz) , problem jest w sieciach domowych , ponieważ w ruterach trzeba robić przekierowania i podpinać jakiś dns jeśli nie masz stałego ip.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1