Aplikacja do wysyłania damowych smsów

0

Witam, potrzebowałem kiedyś wysłać sms o jednej treści do 400 osób, oczywiście za darmo. W zasadzie wszystkie aplikacje na androida, które miały być darmowe, po wysłaniu paru setek smsów okazywało się, że darmowe już nie są. Czy byłby ktoś chętny do napisania ze mną takiej darmowej aplikacji ? Wiem, że istnieją jakieś biblioteki javove które wspierają wysyłanie sms, Jeśli byłby ktoś chętny to zapraszam na priv. Pozdrawiam

0
speedygo napisał(a):

Witam, potrzebowałem kiedyś wysłać sms o jednej treści do 400 osób, oczywiście za darmo. W zasadzie wszystkie aplikacje na androida, które miały być darmowe, po wysłaniu paru setek smsów okazywało się, że darmowe już nie są. Czy byłby ktoś chętny do napisania ze mną takiej darmowej aplikacji ? Wiem, że istnieją jakieś biblioteki javove które wspierają wysyłanie sms, Jeśli byłby ktoś chętny to zapraszam na priv. Pozdrawiam

Nie chodzi o bibliotekę, tylko o to przy pomocy jakiego dostawcy będziesz wysyłał sms'y. Software takiej aplikacji jest prosty, to umowa z dostawcą jest problemem. Raczej żaden dostawca nie będzie wysyłał smsów dla Ciebie za darmo.

Równie dobrze mógłbyś zadać pytanie "chcę napisać aplikację, dzięki której będzie można jeździć taksówkami za darmo".

0

Nie chodzi o bibliotekę, tylko o to przy pomocy jakiego dostawcy będziesz wysyłał sms'y. Software takiej aplikacji jest prosty, to umowa z dostawcą jest problemem. Raczej żaden dostawca nie będzie wysyłał smsów dla Ciebie za darmo.

Równie dobrze mógłbyś zadać pytanie "chcę napisać aplikację, dzięki której będzie można jeździć taksówkami za darmo".

Chodzi o to,że smsy nie będą wysyłane przez jakiegoś pośrednika, tylko przez mój własny telefon (trzeba z niego zrobić modem), w którym mam plan z darmowymi smsami. Taka aplikacja, która wysyła darmowe smsy istnieje, bo korzystałem z niej, jakiś gościu z pakistanu ją napisał, jest darmowa dla studentów, ja chciałem ją używać na firmę i chciałem za nią zapłacić, ale była powódź w pakistanie i gościu już się do mnie nie odezwał. tutaj link do tej aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gsmmodem&pli=1

Aplikacja ta ma swoje api, więc dopisałem kod, za pomocą pętli mogłem wysłać darmowe smsy hurtem. Ale potrzebuję napisać swoją aplikację, żeby nie być zależnym od jakiegoś człowieka, który jest gdzieś tam za górami za lasami i nie ma z nim kontaktu.

0

Jest na forum stosowny dział do ogłoszeń.
Opisz wymagania, zaproponuj kwotę i czekaj na kontakt.

Chyba nie myślisz że ktoś Ci napisze aplikacje za free abyś za jej pomocą zarabiał hajs w firmie ;)

0
RequiredNickname napisał(a):

Jest na forum stosowny dział do ogłoszeń.
Opisz wymagania, zaproponuj kwotę i czekaj na kontakt.

Chyba nie myślisz że ktoś Ci napisze aplikacje za free abyś za jej pomocą zarabiał hajs w firmie ;)

Kurcze ludzie czytajcie wy ze zrozumieniem czytanego tekstu. Nie zamierzam płacić za napisanie aplikacji bo chcę ją napisać sam wespół z kimś chętnym.

0
speedygo napisał(a):

Kurcze ludzie czytajcie wy ze zrozumieniem czytanego tekstu. Nie zamierzam płacić za napisanie aplikacji bo chcę ją napisać sam wespół z kimś chętnym.

Ale "pisanie" apliakcji, produktu, to tylko 10-30% kod. Reszta to prace uprzedzajace (analiza dziedziny itd), projektowe i prace "po" hipotetycznym uzyskaniu kodu.
Czyli chcesz aby ktoś przygotował 90%, i tylko sobie kod przykładu zmienisz na swoje nazwy klas.

1
speedygo napisał(a):
RequiredNickname napisał(a):

Jest na forum stosowny dział do ogłoszeń.
Opisz wymagania, zaproponuj kwotę i czekaj na kontakt.

Chyba nie myślisz że ktoś Ci napisze aplikacje za free abyś za jej pomocą zarabiał hajs w firmie ;)

Kurcze ludzie czytajcie wy ze zrozumieniem czytanego tekstu. Nie zamierzam płacić za napisanie aplikacji bo chcę ją napisać sam wespół z kimś chętnym.

A nie szukasz czasem kogoś kto odwali za Ciebie za darmo robotę?

W sumie teraz doczytałem komentarz @RequiredNickname

0

Hmm, nie rozumiem skąd te zarzuty, przecież piszę, że chcę też pisać aplikację. Ponadto myślałem, żeby ją umieścić gdzieś w sieci jako darmową, taką naprawdę darmową, bo mówię Wam, że już trochę przerobiłem tych aplikacji i żadna tak naprawdę nie była darmowa, tylko ktoś chciał na tym zarabiać. Pomyślałem, że skoro w większości teraz planów abonamentowych smsy są za free, to dlaczego też nie można ich hurtowo wysłać za free? Tzn, są aplikacje przez które z pliku excelowskiego można zaciągnąć numery telefonów i potem wysłać hurtem ale ten hurt to zaledwie 20 smsów za jednym razem. Potem trzeba zmieniać arkusz i znowu 20 smsów. Jak ktoś ma 400 smsów do wysłania to jest to też upierdliwe

1
speedygo napisał(a):

Hmm, nie rozumiem skąd te zarzuty, przecież piszę, że chcę też pisać aplikację.

Czyli rozumiem że podział pracy w tym pisaniu będzie następujący chęć napisania w 100% po twojej stronie, same głupie klepanie kodu (również w 100%) po stronie tego z kim będziesz to pisał, zgadza się?

0
_13th_Dragon napisał(a):
speedygo napisał(a):

Hmm, nie rozumiem skąd te zarzuty, przecież piszę, że chcę też pisać aplikację.

Czyli rozumiem że podział pracy w tym pisaniu będzie następujący chęć napisania w 100% po twojej stronie, same głupie klepanie kodu (również w 100%) po stronie tego z kim będziesz to pisał, zgadza się?

chęć napisania 100% zgadza się, ale nie zgadza się pisanie kodu , może być 50% / 50% - uwaga mam dobre intencje, nie chcę nikogo wykorzystać, może to jakoś tak wybrzmiało z pierwszego postu. Po prostu jest pomysł, żeby zrobić coś dobrego dla innych i przy okazji dla siebie bo ja też będę korzystał z tego programu później. Nie będę na nim zarabiał. Ewentualnie jak ktoś ma wielką potrzebę monetyzacji to można pomyśleć o jakiejś reklamie , która będzie się wyświetlać w aplikacji.

1

Po pierwsze, w zapisach umów z operatorami/regulaminach mimo braku limitu prawdopodobnie jest wzmianka o zakazie takiej masowej wysylki.

Po drugie, tak jak napisałem: napisanie prostej aplikacji która w pętli wyślę N smsów (np aplikacji na Androida za pomocą np fluttera) to max kilka wieczorów z tutorialami.
Skoro dalej tego nie ogarnales to (bez obrazy) Nie umiesz kodować i dlatego szukasz kogoś kto Ci to napisze i koło się zamyka.

Tak jak pisałem, skoro nie przewidujesz zapłaty za pomoc to spoko ale to wciąż ogłoszenie które powinno się znaleźć w odpowiednim dziale.

Powodzenia!

0
speedygo napisał(a):

Hmm, nie rozumiem skąd te zarzuty, przecież piszę, że chcę też pisać aplikację. Ponadto myślałem, żeby ją umieścić gdzieś w sieci jako darmową, taką naprawdę darmową, bo mówię Wam, że już trochę przerobiłem tych aplikacji i żadna tak naprawdę nie była darmowa, tylko ktoś chciał na tym zarabiać. Pomyślałem, że skoro w większości teraz planów abonamentowych smsy są za free, to dlaczego też nie można ich hurtowo wysłać za free? Tzn, są aplikacje przez które z pliku excelowskiego można zaciągnąć numery telefonów i potem wysłać hurtem ale ten hurt to zaledwie 20 smsów za jednym razem. Potem trzeba zmieniać arkusz i znowu 20 smsów. Jak ktoś ma 400 smsów do wysłania to jest to też upierdliwe

Czemu w ogóle chcesz coś umieszczać gdzieś za darmo? Pytam z ciekawości.

Poza tym darmowe, prędzej czy później przestaje być utrzymywane i przestaje działać. Dotyczy to zwłaszcza apek mobilnych.

0

Czemu w ogóle chcesz coś umieszczać gdzieś za darmo? Pytam z ciekawości.

Poza tym darmowe, prędzej czy później przestaje być utrzymywane i przestaje działać. Dotyczy to zwłaszcza apek mobilnych.

Hmm nareszcie jakieś mądre pytanie. Założyłem firmę, która była rezultatem mojego hobby. Mam firmę ale nie ma już hobby. Programowanie to moje hobby, nie chcę go stracić. Nie jestem czynnym programistą. Może i mi się już nie będzie chciało po jakimś czasie updateować kodu i projekt rzeczywiście padnie, ale zawsze mogę kod zostawić gdzieś na githubie i ktoś może sobie go dalej pociągnie, nie będzie musiał już od zera zaczynać. Ja tak robiłem z kilkoma projektami, po prostu znalazłem kod źródłowy na githubie i jedyne co musiałem go updateować, żeby zadziałał, bo w międzyczasie coś się tam pozmieniało. Dzięki za pytanie.

0
RequiredNickname napisał(a):

Po pierwsze, w zapisach umów z operatorami/regulaminach mimo braku limitu prawdopodobnie jest wzmianka o zakazie takiej masowej wysylki.

Dobra uwaga, trzeba by to sprawdzić, ale skoro jest mowa, że smsy są bez limitu, to chyba nie jest to ważne w jaki sposób wyślę te smsy ?

0

Po drugie, tak jak napisałem: napisanie prostej aplikacji która w pętli wyślę N smsów (np aplikacji na Androida za pomocą np fluttera) to max kilka wieczorów z tutorialami.
Skoro dalej tego nie ogarnales to (bez obrazy) Nie umiesz kodować i dlatego szukasz kogoś kto Ci to napisze i koło się zamyka.

No nie jest to takie proste, tzn wysłanie masowe za pomocą pętli jest proste, ale najpierw trzeba wiedzieć jak ze smartfona zrobić modem, żeby za pomocą komend AT wysłać smsy. Znalazłem bibliotekę JSSC bodajże, dzięki której mogę wysłać Stringa na port COM, pod którym będzie podłączony modem. Ale wysyłając komendy AT pod mojego smartfona okazuje się, że nie obsługuje on wysyłania SMSów (co jest dla mnie dziwne) Dlatego teraz jestem na etapie szukania samego modemu USB, użyję go zamiast smartfona, problem jest taki, że te modemy GSM tzw. sticki USB - większość z nich nie jest kompatybilna z Windowsem 10, albo ja nie umiem takiego znaleźć

0
Riddle napisał(a):
speedygo napisał(a):

Witam, potrzebowałem kiedyś wysłać sms o jednej treści do 400 osób, oczywiście za darmo. W zasadzie wszystkie aplikacje na androida, które miały być darmowe, po wysłaniu paru setek smsów okazywało się, że darmowe już nie są. Czy byłby ktoś chętny do napisania ze mną takiej darmowej aplikacji ? Wiem, że istnieją jakieś biblioteki javove które wspierają wysyłanie sms, Jeśli byłby ktoś chętny to zapraszam na priv. Pozdrawiam

Nie chodzi o bibliotekę, tylko o to przy pomocy jakiego dostawcy będziesz wysyłał sms'y. Software takiej aplikacji jest prosty, to umowa z dostawcą jest problemem. Raczej żaden dostawca nie będzie wysyłał smsów dla Ciebie za darmo.

Równie dobrze mógłbyś zadać pytanie "chcę napisać aplikację, dzięki której będzie można jeździć taksówkami za darmo".

U wszystkich operatorów są taryfy, w których płaci się sam abonament, a rozmowy i sms bez limitu. Jak się ma taką taryfę, to wysłanie 400 sms pozostaje tylko problemem technicznym. Wysłanie SMSów będzie za darmo nie dlatego, że ktoś coś kombinuje, tylko dlatego, ze operator od początku ustalił i napisał w umowie, że płaci się powiedzmy 30zł miesięcznie, a gadać i smsować można ile wlezie bez dodatkowych opłat. Mając inną taryfę to najwyżej przyjdzie odpowiedni rachunek do zapłacenia, a w przypadku prepaid trzeba zapewnić potrzebną ilość środków. Po co jakaś specjalna umowa?

1

Ja napsialem w pythonie program do wysylanai smsow, na raspbery PI podlazylem 4 modemy pod USB i sa 4 karty, kazda ma darmowe smsy. Teraz operatorzy mnie nienawidza. ogolnie smsy wysylane sa w roznych odstepach czasu i rozna tresc do kleientow. zmienia sie imie, nazwisko i kolejnosc zdan. zeby nie podchodzilo pod spam. i wysyla z roznych kart roznych operatorow. Musisz tylko przeliczyc czy sie oplaca takie cos tobie i kiedy sie zwroci. ja tez kiedys do testow kupilem taki GSM pool jak na zdj za tam chyba 60$ ale teraz wylaczja siec 3G wiec jesli masz kupowac to nie kupuj nic ponizej 4G b071b429-7d72-4667-a79a-4fa0946507a4.jpg

1
andrzejlisek napisał(a):

Wysłanie SMSów będzie za darmo nie dlatego, że ktoś coś kombinuje, tylko dlatego, ze operator od początku ustalił i napisał w umowie, że płaci się powiedzmy 30zł miesięcznie, a gadać i smsować można ile wlezie bez dodatkowych opłat. Mając inną taryfę to najwyżej przyjdzie odpowiedni rachunek do zapłacenia, a w przypadku prepaid trzeba zapewnić potrzebną ilość środków. Po co jakaś specjalna umowa?

Oprócż tego, co w regulaminie (tzw promocji) czy poszerzonej wersji cennika jest napisane. Prawie zawsze widzę wykluczenie "nieograniczonej ilości SMS do nieograniczonej ilosci odbiorców" małymi literami u dołu PDF-a, ale zawsze. A to będzie "powyzej 2tys odbiorców uznamy za bramkę SMS i wypowiemy", a to jednak limit 50tys SMS

To ma sens. W rzeczywistości sieć JEST I BEDZIE ograniczona, a decyzja biznesowa dać taryfy "nielimitowane" wynika tylko ze statystyki. Odmowy zalogowania do sieci są i beda np podczas masowych eventów, serwery SMS z bieda przezywają noc sylwestrową *) itd..

Jak ktoś chce bramkę, firma dosatczry bramkę, gdzie wejście SMS do systemu nie będzie obciążało lokalnych BTS.

*) nikt nie targa się w sądach o głupi SMS od/do pijanej osoby, ale sądzę (z układu chmur), że jakiś % SMS w sylwestra nie dochodzi, a tym że ta liczba nie jest uchwycona

0

No dobra, ale właściwie w czym masz problem?
Masz do zrobienia 2 rzeczy:

0
  • albo operator jest naiwny i nie przewidział że ktoś zechce słać smsy na potęgę....
  • albo przewidział.

Dla biznesu są inne taryfy niż dla nie-biznesu. Wysyłka spamu podchodzi pod business? Aby zmienić treść 'nadawca' (wyświetla się jako...) też potrzeba zgody, chociaż bez problemu można spreparować nagłówek smsa....
Niby rozmowy bez limitu.... próbował ktoś? 24/7 przez caly rok trzymać połączenie?
Jakieś systemy antyfraudowe muszą być. Jak operator poawoli abonentowi na wysyłkę faktycznie bez limitu to z pełną świadomością, ale nie z naiwności :)

0

Kiedys pracowalem od srodka u operatora a kolega montowal stacje przekaznikowe. Nawet pewnie zadna tajemnica, nie ma pakietow bez limitu, ma ustawiony limit na 44640 minut i tak mozesz trzymac caly rok rozmowy to nie ma znaczenia, byc moze cie rozlaczy po jakims czasie ale nie ma specjalnego mechanizmu na to.Smsy kiedys w ogole nie mialy byc do uzytku publicznego. Nie wiem co masz na mysli mowiac systemy antyfraudowe? w jakim sensie? gdzie tu masz ryzyko fraudu? Smsy sa sprawdzane jest tam chyba blokada 10 smsow na sekunde, a chyba 100 na sekunde dla biznesu,w obu przypadkach trafia to do kolejki ale jesli nie masz biznesowej umowy na masowa wysylke to zostanie ci zablkowana mozliwosc wysylania smsow i nie bedziesz o tym wiedzial. Biznesowa umowa mam na mysli ze wykupujesz usluge na masowe smsy, a nie ze masz numer na firme bo to tak samo jak na prwyatna osobe i tez masz 10 smsow na sekunde

0

Czyli można powiedzieć, że operator wprowadza w błąd. Jeżeli nie mam racji, to od kiedy kosmicznie duży limit (czyli limit nieosiągalny dla 99.999% użytkowników i niewynikających z możliwości technicznych sieci komórkowej) jest dokładnie tym samym, co brak limitu?

Trudno nie zgodzić się z tym, że hasło "brak limitu" bardzo dobrze się sprzedaje, ale jak przychodzi co do czego i okazuje się, że jakiś tam limit jest (nie szkodzi, że większy o kilka rzędów wielkości niż faktyczne potrzeby), to wtedy to już nie jest "brak limitu".

To tak, jakbyśmy mówili, że liczba 10^1000 (zapis dziesiętny to jedynka i tysiąc zer) jest tym samym, co nieskończoność (zapis podobny do ósemki przekręconej o kąt prosty). Nie szkodzi, że w praktyce nie ma przypadków, że coś ma wartość równą lub wyższą 10^1000, albo, że wymyślimy sobie liczbę niemożliwą do zapisania w zmiennej standardowego typu w określonym języku programowania, jak C++, C#, Java.

0
andrzejlisek napisał(a):

Trudno nie zgodzić się z tym, że hasło "brak limitu" bardzo dobrze się sprzedaje, ale jak przychodzi co do czego i okazuje się, że jakiś tam limit jest (nie szkodzi, że większy o kilka rzędów wielkości niż faktyczne potrzeby), to wtedy to już nie jest "brak limitu".

Vide: ulga podatkowa dla <=26 latków.
Mozna było ją nazwac "stawką zero" (i to warunkową, m.in. z limitami), bez dewastowania polskiej tradycji obliczania podatków, dokumentowania w PIT itd - ale w telewizorze dla stosownie wyrobionej publicznosci lepiej brzmi "nieopodatkowane" *)

*) co ma klarownie umocnione tradycją skutki. OGROMNE zamieszanie już w okresie skłądania PIT, aby JEDNAK w PIT umieszczac informację o dochodzie (prawdziwy "zwolniony" by convention się nie zamieszcza)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1