Jak uruchomić skrypt startowy z danymi?

0

Wrzuciłam na heroku aplikacje, wszystko hula do momentu, gdy apka musi zaciągnąć dane z bazy danych. Jak się okazuje danych w bazie nie ma, bo ich nie zaciąga automatycznie z pliku data.sql. Jak to naprawić? Podobno można to zrobić przez psql albo pgadmin, ale nie mam pojęcia jak..

1

Logujesz się do /phpPgAdmin wybierasz w menu (prawy górny róg) SQL

  • Wybierasz serwer o ile masz dostępnych więcej niż jeden.
  • Wybierasz bazę danych o ile masz dostępnych więcej niż jedną.
  • Wpisujesz polecenie sql.
  • Naciskasz wykonaj.
0
_13th_Dragon napisał(a):

Logujesz się do /phpPgAdmin wybierasz w menu (prawy górny róg) SQL

  • Wybierasz serwer o ile masz dostępnych więcej niż jeden.
  • Wybierasz bazę danych o ile masz dostępnych więcej niż jedną.
  • Wpisujesz polecenie sql.
  • Naciskasz wykonaj.

Zrobiłam wg instrukcji i wyskoczyło mi coś takiego:

ERROR: relation "bars" does not exist
LINE 3: INSERT INTO bars (id, name, diameter, wall_thickness, ultima...
^
SQL state: 42P01
Character: 27

4

Czyli musisz zacząć od:
create table bars ...

0
_13th_Dragon napisał(a):

Czyli musisz zacząć od:
create table bars ...

Udało się :) Wielkie dzięki za pomoc!

0
_13th_Dragon napisał(a):

Czyli musisz zacząć od:
create table bars ...

Znaczy zadziałało za pierwszym razem, a po odświeżeniu aplikacji i zrobieniu jeszcze raz tego samego już wyskakuje 500.

0
babajaga96 napisał(a):

Znaczy zadziałało za pierwszym razem, a po odświeżeniu aplikacji i zrobieniu jeszcze raz tego samego już wyskakuje 500.

Moment, to jest operacja jednorazowa.

0
_13th_Dragon napisał(a):
babajaga96 napisał(a):

Znaczy zadziałało za pierwszym razem, a po odświeżeniu aplikacji i zrobieniu jeszcze raz tego samego już wyskakuje 500.

Moment, to jest operacja jednorazowa.

A co zrobić żeby się to uruchamiało przy każdym starcie aplikacji?

1

Nie rozumiem przy każdym starcie aplikacji chcesz mieć nową bazę danych?
To po kiego ci ta baza danych?

0
_13th_Dragon napisał(a):

Nie rozumiem przy każdym starcie aplikacji chcesz mieć nową bazę danych?
To po kiego ci ta baza danych?

Nie muszę mieć nowej bazy przy każdym starcie aplikacji. Chodzi o to żeby przy każdym uruchomieniu to działało, a tak się nie dzieje, bo po odświeżeniu zamiast zapisać kolejny rekord w bazie danych to wywala 500.
Aplikacja pozwala stworzyć zestaw osprzętu wiertniczego, jaki jest potrzebny do wykonania określonej ilości mikropali o danej głębokości. Użytkownik wpisuje ilość i głębokość potrzebnych mikropali, wymaganą nośność, ilość płytek i nakrętek, a aplikacja liczy ile potrzeba do tego żerdzi wiertniczych i łączników oraz jaka jest ich masa. Dodatkowo zaciąga z bazy danych cenę tych elementów i sumuje cały zestaw, tworząc ofertę handlową.
I teraz w bazie na poczatku musimy mieć cennik tych wszystkich składowych (żerdzie, łączniki, itp.), potem po dostarczeniu informacji o użytkowniku dane się zapisują (i tu się poprawnie zapisują w bazie po odświeżeniu aplikacji) i przetwarzają po czym generuje się wycena całego zestawu (i tu jest problem, bo zapisuje się tylko 1 rekord, a po odświeżeniu już kolejny nie zostaje zapisany).

2

No to skoro jesteś pewna, że dane się zapisują to problem z wyceną musi być w kodzie. Pokaż repo, bez tego nie wywróżymy.

ps dlaczego bawisz się w aplikacje webowe jak nie ogarniasz totalnie baz danych? Mieszasz jednorazowe wypełnienie bazy danymi z błędem zapewne występującym przez babol w kodzie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1