Jaka biblioteka najlepsza w 2022 do zrobienia aplikacji desktopowej?

0

Hej,

jestem początkującym i chcę zrobić sobie aplikację desktopową , z które np. po danym slowie będzie można otworzyć stronę i po niej dostać listę ofert pracy.

Czyli użytkownik włącza sobie aplikację, wpisuje słowo java, wpisuje remote i takie zapytanie zabiera web selenium driver i zbiera dane które później pokazuje w oddzielnym oknie albo w raporcie w CSV.

Dwa pytania:

  1. jaki framework do stworzenia aplikacji desktopowej? Prosty dla beginnera :)
  2. jaki web scrapper do sciagania danych z portalu ofert pracy? Z tego co czytałem to taki Jsoup nie znajdzie zawartości strony jeśli są generowane przez skrypty a wiec scroll do danego miejsca odpadnie... Dlatego myślę o Selenium ktore wydaje się najprostsze.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Pozdrowienia
Jacek

2

Jeśli desktopowa to pewnie Java FX ale zastanow się czy nie łatwiej/szybciej/przyjemniej będzie zrobić aplikacje webowa w formie PWA (albo jakiś typowy framework js albo np vaadin).

0

Dlatego myślę o Selenium ktore wydaje się najprostsze.

Nie jest najprostsze. Najprościej to jest sprawdzić skąd te dane przychodzą i bezpośrednio stamtąd sobie je pobierać.

4

Czyli użytkownik włącza sobie aplikację, wpisuje słowo java, wpisuje remote i takie zapytanie zabiera web selenium driver i zbiera dane które później pokazuje w oddzielnym oknie albo w raporcie w CSV.

Nie jest to optymalne rozwiązanie, żeby scrapować strony w "real-time". Jeśli portal nie oferuje API z którego mógłbyś pobrać takie informacje i musisz korzystać ze scrappingu to lepiej by było mieć dwie aplikacje: jedna z GUI dla użytkownika, a druga działająca w tle, która scrappuje strony z ofertami pracy i wrzuca dane do centralnej bazy danych. Jak użytkownik chce wyszukać ofertę to robisz szukanie na lokalnej bazie danych, co jest dużo szybsze i wydajniejsze. Poczytaj też o ograniczeniach scrappingu. Wiele stron www próbuje się przed tym zabezpieczyć

Jeżeli chodzi o framework w Javie do apek desktopowych to masz do wyboru Swing i JavaFX. Swing z mojego doświadczenia jest prostszy, ale w JavaFX można robić bardziej rozbudowane graficznie UI niż w Swingu.

2

@jaryszek:

Pytanie o bibliotekę desktopową (GUI) w stosunku do całości zdania, to tak jakbyś pytał "mam poziome okienko i klawisz [szukaj], jak do tego dorobić wyszukiwarkę jak google"

RequiredNickname napisał(a):

Jeśli desktopowa to pewnie Java FX ale zastanow się czy nie łatwiej/szybciej/przyjemniej będzie zrobić aplikacje webowa w formie PWA (albo jakiś typowy framework js albo np vaadin).

FX potrafi zdrowo skopać tyłek, przez konflikty kod javowski / XML, zwłaszcza że kolega nie zdradza nadmiaru jakiś doświadczeń.
Swing jest o wiele bardziej "wierny", polecam klikanie projektu w Netbeans

markone_dev napisał(a):

Jeżeli chodzi o framework w Javie do apek desktopowych to masz do wyboru Swing i JavaFX. Swing z mojego doświadczenia jest prostszy, ale w JavaFX można robić bardziej rozbudowane graficznie UI niż w Swingu.

Pytanie, czy w ogóle taki "rozbudowany kolorystycznie" przypadek zachodzi, bo o tym sensie rozbudowy tu raczej mówisz.

Bo co do rozbudowy logicznej (ilościowej), to Swing nie tylko jest dobry, ale może nawet lepszy (powyżej powiedziałem dlaczego)

"przypadkowo" FX zostało szybciej odesłane na boczny tor choć nowsze, pytanie dlaczego ....

0

Ja bym się pobawił w: Electron lub Tauri

0

Jedna z możliwości to QT.

0
Wypierdzistyy napisał(a):

Jedna z możliwości to QT.

QT w Javie?

2

Nie ma sensownej biblioteki/frameworku, który pozwalałby na pisanie w Javie aplikacji desktopowej.

1

Java to przeszłość. Są teraz nowocześniejsze języki. Np. JavaScript. W połączeniu z HTML/CSS już można coś napisać w jakimś Electronie

5

Rozwiązanie co do GUI:

  1. ściągasz najlepsze javowe IDE - Netbeans
  2. wyklikujesz Swingowe GUI - całkiem spoko
  3. profit

Nie będzie ładne, nie będzie super wydajne, ale będzie działać.
(Technicznie w Swingu da się zrobić ładne i całkiem responsywne GUI, ale do tego trzeba czytać dokumentację Swinga- nie warto).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1