Pobranie adresu IP klienta oraz userAgenta

0

Czy jestem w stanie pobrać wszystko z poziomu backendu?

próbuję przez

HttpServletRequest request;
request.getRemoteAddr();

nie wiem czy w takim stacku to jest OK czy nie zwraca mi adresu NGINX.

Z kolei jeśli chodzi o user agenta nie wiem jak go zabrać z backendu bo z js

navigator.userAgent
0

Jeśli dobrze pamiętam to Nginx dodaje jakiś nagłówek z oryginalnym IP do zapytania (ewentualnie trzeba dodać jakąś flagę do configu, żeby to aktywować). User agent też jest w nagłówkach. Czyli wystarczy przejrzeć nagłówki i problem rozwiązany.

1

Yyy zdefiniuj "z poziomu backendu".

1
marian pazdzioch napisał(a):

Yyy zdefiniuj "z poziomu backendu".

+1

Dodał bym: zdefiniuj po ci to.
W czasach klientów z sieci komókowych, lokalnych wifi IP to jedna z bardziej bezsensownych danych

0

Takie mam wytyczne.
Z poziomu backendu tzn. Javy.

0
john_doe napisał(a):

Takie mam wytyczne.
Z poziomu backendu tzn. Javy.

Interesuje cię wewnętrzny 10.123.456.789 z sieci komórkowej, czy jeden wspólny ruoter tejże firmy np w Warszawie ?
Bo by się je odmiennie pozyskiwało.

0

Wewnętrzny

1

Jeżeli masz jakiegoś NGIXa, który robi za twój Application Gateway, to dla schowanego za nim serwera aplikacyjnego, właśnie ten NGIX jest "remote host".

1

chce ten adres, który dostaniesz jak wejdziesz np. na predkosci.pl

No to nagłówek X-Fowarded-For

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1