Konwertowanie Jsona z bazy danych na Stringa w Javie

0

Jestem początkujący. Podłączyłem się do bazy danych, wprowadziłem kilka rekordów, następnie gdy wyświetlam w konsoli wszystkie rekordy z bazy danych to przychodzą w formacie Jsona. Czy może mnie ktoś pokierować w jaki sposób przekonwertować jsona na czytelniejszego Stringa?

Przykład -> w konsoli wyświetla mi się rekord z bazy danych w postaci Json: User{id=1, name='Imię, surname='Nazwisko', age=100}

Chciałbym, aby wyświetlił się:
Id: 1
Name: Imię
Surname: Nazwisko
Age: 100

4

Rekordy przychodzą nie jako JSON tylko jako obiekty, a tylko wyświetlane są podobnie do JSONa. By zmienić sposób wyświelania nadpisz metodę toString() w klasie User.

0
benoni12 napisał(a):

Rekordy przychodzą nie jako JSON tylko jako obiekty, a tylko wyświetlane są podobnie do JSONa. By zmienić sposób wyświelania nadpisz metodę toString() w klasie User.

rzeczywiście, dzięki!

2

@Java91:

Kilka słów wprowadzenie:
toString() realizuje wizję, że to szybki podgląd dla debugowania itd *) ... nie ma zastąpić ładnego formatowania z zawartością dopasowaną do jakiegoś konkretnego miejsca w programie.
Np programisci w toString ujawniają pola kluczowe dla identyfikacji obiektu (że to ten a nie tamten), ale niekoniecznie wystrzeliwują się z całej wiedzy o obiekcie.
I raczej formatują w jednej linii, niż łamią linie, a maja to dobrze przemyślane

Java91 napisał(a):

w jaki sposób przekonwertować ... na czytelniejszego Stringa?

Więc tak gdzie ci trzeba, użyj formatowania. jest na to kilka głównych podejść, tu jedno z nich:
https://dzone.com/articles/java-string-format-examples
Wyciskamie potów z toString() nigdy nie będzie ta skuteczne
aha, i nie konwertujemy JSON, a konwertujemy obiekt, jeśli już

*) w nielicznych miejscach ta konwencja pęka, tzn toString() ma alternatywne wywołanie z podaniem formatowania (typu datowe, BigDecimal itd)

I jeszcze: nie jest intencją toStringa dać taki zestaw informacji, który pozwoli odbudować identyczny obiekt (to by się nazywało serializacja / deserializacja). Podkreślam to, bo rozważasz JSON więc nie bardzo wiadomo co kombinujesz i na co ci to.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1