Porównywanie ilości podciągów i elementów tablicy

0

Witam, przy użyciu pętli if, odseparowywuje słowa z pierwotnej tablicy i wypisuje je na konsoli. Chciałbym je zapisać w nowej tablicy aby móc później porównać długość nowej tablicy do tej pierwotnej. W jaki sposob najlepiej to zrobic?

0
  1. If nie jest petla.
  2. Zdefiniuj na początku metody nowa Liste
  3. W ifie tam gdzie printujesz coś na konsole dodawaj słowo do listy.
resultList.add(tablica[i]);
0
kixe52 napisał(a):
  1. If nie jest petla.
  2. Zdefiniuj na początku metody nowa Liste
  3. W ifie tam gdzie printujesz coś na konsole dodawaj słowo do listy.
resultList.add(tablica[i]);

Tak przejęzyczenie przepraszam, pod warunkiem w if napisać w stylu: resultList(nazwaNoweTablicy[i]) i wtedy bedę mógł go wywołać tak?
Bo zadanie nie jest skomplikowane...
Mam tablice String[] tablica2 = {"pies", "kot", "jablecznik", "motocykl"} i musze odseparowac dluzsze wyrazy od krotszych i przedstawic ile elementow jest w jednej i w drugiej tablicy. Chyba ze idzie je zliczyc bez tworzenianowej.

0

Wszystko się da, ale skoro jesteś na etapie poczatkujacego to nie będę wyjeżdżać ze streamami.

List<String> resultList = new ArrayList();

.
.
.

if(twojWarunek) {
  resultList.add(tablica2[i])
}

.
.
.

sout(resultList.size());
sout(tablica2.length);


Gdzie i to indeks napisu w tablicy. Zakladam że przechodzisz po swojej

0
kixe52 napisał(a):

Wszystko się da, ale skoro jesteś na etapie poczatkujacego to nie będę wyjeżdżać ze streamami.

List<String> resultList = new ArrayList();

.
.
.

if(twojWarunek) {
  resultList.add(tablica2[i])
}

.
.
.

sout(resultList.size());
sout(tablica2.length);


Gdzie i to indeks napisu w tablicy. Zakladam że przechodzisz po swojej

Właśnbie patrze i komenda resultList podcodzi pod C++ bo w javie czegos takiego nie mam, czy ma to swoj zamiennik?

4
Maciejowsky napisał(a):

Właśnbie patrze i komenda resultList podcodzi pod C++ bo w javie czegos takiego nie mam, czy ma to swoj zamiennik?

if nazywasz pętlą, nazwę zmiennej nazywasz komendą, znowu przejęzyczenie?

List<String> resultList = new ArrayList();

Dla programisty to jest katastrofa! Nie nauczysz się precyzyjnie się wyrażać to nie nauczysz się precyzyjnie myśleć. Nie nauczysz się precyzyjnie myśleć to zapomnij o programowaniu nawet na poziomie początkującego.

Maciejowsky napisał(a):

Chciałbym je zapisać w nowej tablicy aby móc później porównać długość nowej tablicy do tej pierwotnej.

Typowy problem XY, nie musisz tworzyć żadnej tablicy aby porównywać ich ilość do ilości słów w pierwotnej.

Wcale nie potrzebujesz nowych tablic robić:

String[] tablica2 = {"pies", "kot", "jablecznik", "motocykl"};
int count=0;
for(int i=0;i<tablica2.length;++i) if(tablica[i].size()<5) ++count;
boolean cmp=(count<tablica2.length); // porównywanie
0

Nie opisuj kodu, ale go daj.

Inaczej wątek robi się antyproduktywny

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1