Wyświetlenie elementu tablicy zawartej w metodzie publicznej.

0

Cześć, jestem początkujący i nie bardzo wiem jak mogę wyświetlić element tablicy która zawarta jest w metodzie publicznej "tableBus" w klasie Main, wiem jak wywołać całą metodę, dzieki czemu wyświetla się cała tablica ale nie wiem jak odnieść się do konkretnego jej elementu. Tablica nazywa się "kwadrat", będę bardzo wdzięczny za pomoc.

1

Elementy tablicy wyłuskuje się nawiasami prostokatnymi

0
ZrobieDobrze napisał(a):

Elementy tablicy wyłuskuje się nawiasami prostokatnymi

Tak to wiem, chodzi mi raczej o odwołanie się do niej, ponieważ kompilator nie widzi kiedy odwołuje się w sposob na screenieodwolanie1.png Druga linia na screenie wywoluje cala metode dzieki czemu wywołuje się tablica, ale jaka formula wywola konkretny element w tym przypadku

0
Anton1221 napisał(a):
ZrobieDobrze napisał(a):

Elementy tablicy wyłuskuje się nawiasami prostokatnymi

Tak to wiem, chodzi mi raczej o odwołanie się do niej, ponieważ kompilator nie widzi kiedy odwołuje się w sposob na screenieodwolanie1.png Druga linia na screenie wywoluje cala metode dzieki czemu wywołuje się tablica, ale jaka formula wywola konkretny element w tym przypadku

tablica.pngklasa.pngodwolanie1.png Chcę wywołać jeden element tej tablicy w trakcie programu, znajduje sie ona w tej metodzie, w tej klasie, jaka musi być budowa teggo printa na koncu, żeby kompilator wiedzial co ma wyświetlić?

1

dajesz jakieś ucięte screenshoty kodu zamiast go po prostu tu wkleić

co robi metoda tableBus? Zgaduję że powinna zwracać ten "kwadrat" (chodziło o macierz?). Gdybyś zwracał kwadrat to mógłbyś użyć main.tableBus()[1][1]. Nie domyślimy się czego potrzebujesz po takich fragmentach kodu

// ah - ok czyli tableBus wyświetla tę macierz na ekranie. No to dzięki temu w praktyce możesz się nauczyć czemu metody powinny mieć jedną odpowiedzialność. W skrócie - nie da się zrobić tego co chcesz bez zmiany metody (powinna być rozdzielona na mniejsze, wydruk tablicy nie powinien być w tym samym miejscu co jej generowanie)

0
obscurity napisał(a):

dajesz jakieś ucięte screenshoty kodu zamiast go po prostu tu wkleić

co robi metoda tableBus? Zgaduję że powinna zwracać ten "kwadrat" (chodziło o macierz?). Gdybyś zwracał kwadrat to mógłbyś użyć main.tableBus()[1][1]. Nie domyślimy się czego potrzebujesz po takich fragmentach kodu

Cała zawartość metody tableBus to tablica/macierz o nazwie kwadrat, tak jak na screenie, caly kod ma 100 linii i bez sensu go wrzucac bo nie ma zwiazku z ta konkretną rzeczą, przy użyciu tego co napisałeś wyskakuje taki błąd, bo przecież tablica jest zawarta w metodzie wiec nie mozna sie chyba odwołać do elementu metody tylko trzeba konkretnie? czy juz zgłupiałem?

blad.png

2

No nie można, już pisałem. Cały kod nie ma sensu (mimo że go nie widzę). Nie możesz się odwołać do elementu [1][1] typu void (a to zwraca metoda). Nie możesz wyłuskiwać lokalnych zmiennych z metody z wewnątrz. Polecam się zapoznać na początek z podstawową składnią języka żebyś wiedział co możesz robić a czego nie
https://www.tutorialspoint.com/java/java_basic_syntax.htm
https://www.google.com/search?q=java+ksi%C4%85%C5%BCka+podstawy
Zapoznanie się z podstawami przyspieszy naukę

Odpowiedzią na to konkretne pytanie to zapewne - wyciągnij tablicę z metody do poziomu klasy i ją upublicznij. Ewentualnie możesz w parametrach przekazać metodzie co chcesz i odwołać się do konkretnego elementu wewnątrz metody. A najlepiej jak już pisałem - zwracać tablicę zamiast ją wyświetlać.
Ale żeby oszczędzić przyszłych takich pytań polecam liźnięcie podstaw i przerobienie chociaż krótkiego kursu

1
Anton1221 napisał(a):

caly kod ma 100 linii i bez sensu go wrzucac

Więc zamiast raz wrzucić 100 linii mamy kilka razy wiecej bezsenwnych pierdół , do niczego nie prowadzących

czy juz zgłupiałem?

Językowo rzecz biorąc, co do czasownika zgłupieć, oznacza spadek z wyższego poziomu na niższy, co nie jest przedmiotem tego wątku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1