Kafka połączenie z synchronicznym serwisem REST api

0

Cześć,

Ostatnio rozpocząłem przygodę z kafką i zastanawia mnie sprawa pobierania danych z broker'a synchronicznie.
(na inny przykład nie mogłem wpaść)

Producer bada stan systemu a następnie wysyła wiadomość do broker'a.
W pewnym momencie chcę wykonać jakąś operację na moim serwisie REST api ale najpierw chcę pobrać wiadomość wysłaną przez Producera.

Pytania

  1. Czy to co piszę wgl ma sens ?
  2. W jaki sposób mogę to wykonać w spring boot'cie ?
1

Chcesz wykonać jakaś akcję w reakcji na event? Chyba do tego to służy :) gdzie pojawia się wątpliwość?

0

Czemu nie użyjesz do tego kolejki? Bo to co opisałeś to nic innego jak właśnie kolejka. Składują sie tam rzeczy a kiedy chcesz to sobie je odczytujesz.

0

Event wykonał się w przeszłości wiadomość znajduje się w topicu a ja chcę ja sobie pobrać kiedy mi się zachce, powiedzmy po przyjściu requesta z frontu

Zapoznaj się z kafkaStreams albo KSQL server.

1
Andrzej Ustupski napisał(a):
  1. Czy to co piszę wgl ma sens ?

Jak dla mnie nie bardzo, brzmi jakbyś chciał używać Kafki jako bazy danych. Może i się da, pytanie jedynie czy warto tak kombinować.

Gdzie żyje producer?

Do jakich danych ma wgląd?

Gdzie będzie żył consumer (oraz API które od niego zależy)?

Do czego consumer i API mogą mieć dostęp?

Co zamierzasz zrobić, jeśli event jeszcze nie dotarł?

  1. W jaki sposób mogę to wykonać w spring boot'cie ?

Spring ma integrację do SDK Kafki, możesz sobie zdefiniować beana który będzie consumerem eventów na danym topicu, do tego możliwe że jakieś tam serializery / deserializery / mappery / jak to zwał, zależy jaki protokół / format tam sobie wciśniesz np. CloudEvents, Apache Avro etc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1