Dlaczego wyskakują nulle w testach (JUnit 5 + Mockito)

0

Cześć wszystkim ! Walczę z problemem, gdy apka działa normalnie, lecz gdy odwalam świeżo napisane testy - wyskakuje błąd, łapię Null w tworzeniu tokena oraz sprawdzenia url w mockMvc.perform(post("/api/register")) . Przez co dastaję nulls?

Pomimo tego, mam ustawiony server.servlet.contextPath=/api w application.properties
Image 5.pngImage 7.pngImage 62.png

1

Przecież mockujesz JwtUtil -> napisałeś przecież w teście @MockBean JwtUtil jwtUtil, więc masz w teście obiekt który zwraca nulle ze wszytkich metod.

  1. Użyj faktyczniej implementacji - czyli usuń @MockBean
  2. Jeśli porzebujesz mocka, to zamockuj jakieś zachowanie na zasadzie when(jwtUtil.createToken(...)).thenReturn(expectedToken)
0

Po usunęciu @MockBean wyskakuje następujący błąd
Image 11.png
Image 12.png

1
  1. NIE WKLEJAJ SCREENSHOTÓW TYLKO KOD/TEKST!
  2. Niestety nie pokazałeś tej istotnej części stacktrace, która jest poniżej tego co widać na screenshotach. Masz tam Error creating bean... i gdzieśtam dalej jest informacja jaki jest root cause.
  3. W ogóle te "testy" nie mają żadnego sensu. Co ty tam niby chcesz sprawdzić? Zmockowałeś wszystko przecież o_O
1

używaj też proszę tagów ``` żeby umieszczać kod. Twój screen nie zawiera najważniejszej rzeczy =P

Nie mieszaj ręcznego tworzenia serwisów na zasadzie new JwtUtil(...) oraz dostarczania obiektów przez springa (przez @Autowired). To nie ma prawa zadziałać.

Używając magicznej kuli, pewnie jak zrobisz @Autowired JwtUtil jwtUtil zamiast @MockBean JwtUtil jwtUtil to zadziała

0
Failed to load ApplicationContext
java.lang.IllegalStateException: Failed to load ApplicationContext
	at org.springframework.test.context.cache.DefaultCacheAwareContextLoaderDelegate.loadContext(DefaultCacheAwareContextLoaderDelegate.java:132)
	at org.springframework.test.context.support.DefaultTestContext.getApplicationContext(DefaultTestContext.java:124)
	at org.springframework.boot.test.mock.mockito.MockitoTestExecutionListener.postProcessFields(MockitoTestExecutionListener.java:105)
	at org.springframework.boot.test.mock.mockito.MockitoTestExecutionListener.injectFields(MockitoTestExecutionListener.java:89)
	at org.springframework.boot.test.mock.mockito.MockitoTestExecutionListener.prepareTestInstance(MockitoTestExecutionListener.java:56)
	at org.springframework.test.context.TestContextManager.prepareTestInstance(TestContextManager.java:244)
	at org.springframework.test.context.junit.jupiter.SpringExtension.postProcessTestInstance(SpringExtension.java:138)
	at org.junit.jupiter.engine.descriptor.ClassBasedTestDescriptor.lambda$invokeTestInstancePostProcessors$6(ClassBasedTestDescriptor.java:350)
	at org.junit.jupiter.engine.descriptor.ClassBasedTestDescriptor.executeAndMaskThrowable(ClassBasedTestDescriptor.java:355)
	at org.junit.jupiter.engine.descriptor.ClassBasedTestDescriptor.lambda$invokeTestInstancePostProcessors$7(ClassBasedTestDescriptor.java:350)
	at java.base/java.util.stream.ReferencePipeline$3$1.accept(ReferencePipeline.java:195)
	at java.base/java.util.stream.ReferencePipeline$2$1.accept(ReferencePipeline.java:177)
	at java.base/java.util.ArrayList$ArrayListSpliterator.forEachRemaining(ArrayList.java:1655)
	at java.base/java.util.stream.AbstractPipeline.copyInto(AbstractPipeline.java:484)
	at java.base/java.util.stream.AbstractPipeline.wrapAndCopyInto(AbstractPipeline.java:474)
	at java.base/java.util.stream.StreamSpliterators$WrappingSpliterator.forEachRemaining(StreamSpliterators.java:312)
	at java.base/java.util.stream.Streams$ConcatSpliterator.forEachRemaining(Streams.java:735)
	at java.base/java.util.stream.Streams$ConcatSpliterator.forEachRemaining(Streams.java:734)
	at java.base/java.util.stream.ReferencePipeline$Head.forEach(ReferencePipeline.java:658)
	at org.junit.jupiter.engine.descriptor.ClassBasedTestDescriptor.invokeTestInstancePostProcessors(ClassBasedTestDescriptor.java:349)
	at org.junit.jupiter.engine.descriptor.ClassBasedTestDescriptor.lambda$instantiateAndPostProcessTestInstance$4(ClassBasedTestDescriptor.java:270)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.ThrowableCollector.execute(ThrowableCollector.java:73)
	at org.junit.jupiter.engine.descriptor.ClassBasedTestDescriptor.instantiateAndPostProcessTestInstance(ClassBasedTestDescriptor.java:269)
	at org.junit.jupiter.engine.descriptor.ClassBasedTestDescriptor.lambda$testInstancesProvider$2(ClassBasedTestDescriptor.java:259)
	at java.base/java.util.Optional.orElseGet(Optional.java:369)
	at org.junit.jupiter.engine.descriptor.ClassBasedTestDescriptor.lambda$testInstancesProvider$3(ClassBasedTestDescriptor.java:258)
	at org.junit.jupiter.engine.execution.TestInstancesProvider.getTestInstances(TestInstancesProvider.java:31)
	at org.junit.jupiter.engine.descriptor.TestMethodTestDescriptor.lambda$prepare$0(TestMethodTestDescriptor.java:101)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.ThrowableCollector.execute(ThrowableCollector.java:73)
	at org.junit.jupiter.engine.descriptor.TestMethodTestDescriptor.prepare(TestMethodTestDescriptor.java:100)
	at org.junit.jupiter.engine.descriptor.TestMethodTestDescriptor.prepare(TestMethodTestDescriptor.java:65)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.lambda$prepare$1(NodeTestTask.java:111)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.ThrowableCollector.execute(ThrowableCollector.java:73)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.prepare(NodeTestTask.java:111)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.execute(NodeTestTask.java:79)
	at java.base/java.util.ArrayList.forEach(ArrayList.java:1541)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.SameThreadHierarchicalTestExecutorService.invokeAll(SameThreadHierarchicalTestExecutorService.java:38)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.lambda$executeRecursively$5(NodeTestTask.java:143)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.ThrowableCollector.execute(ThrowableCollector.java:73)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.lambda$executeRecursively$7(NodeTestTask.java:129)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.Node.around(Node.java:137)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.lambda$executeRecursively$8(NodeTestTask.java:127)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.ThrowableCollector.execute(ThrowableCollector.java:73)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.executeRecursively(NodeTestTask.java:126)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.execute(NodeTestTask.java:84)
	at java.base/java.util.ArrayList.forEach(ArrayList.java:1541)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.SameThreadHierarchicalTestExecutorService.invokeAll(SameThreadHierarchicalTestExecutorService.java:38)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.lambda$executeRecursively$5(NodeTestTask.java:143)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.ThrowableCollector.execute(ThrowableCollector.java:73)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.lambda$executeRecursively$7(NodeTestTask.java:129)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.Node.around(Node.java:137)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.lambda$executeRecursively$8(NodeTestTask.java:127)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.ThrowableCollector.execute(ThrowableCollector.java:73)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.executeRecursively(NodeTestTask.java:126)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.NodeTestTask.execute(NodeTestTask.java:84)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.SameThreadHierarchicalTestExecutorService.submit(SameThreadHierarchicalTestExecutorService.java:32)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.HierarchicalTestExecutor.execute(HierarchicalTestExecutor.java:57)
	at org.junit.platform.engine.support.hierarchical.HierarchicalTestEngine.execute(HierarchicalTestEngine.java:51)
	at org.junit.platform.launcher.core.DefaultLauncher.execute(DefaultLauncher.java:248)
	at org.junit.platform.launcher.core.DefaultLauncher.lambda$execute$5(DefaultLauncher.java:211)
	at org.junit.platform.launcher.core.DefaultLauncher.withInterceptedStreams(DefaultLauncher.java:226)
	at org.junit.platform.launcher.core.DefaultLauncher.execute(DefaultLauncher.java:199)
	at org.junit.platform.launcher.core.DefaultLauncher.execute(DefaultLauncher.java:132)
	at org.gradle.api.internal.tasks.testing.junitplatform.JUnitPlatformTestClassProcessor$CollectAllTestClassesExecutor.processAllTestClasses(JUnitPlatformTestClassProcessor.java:99)
	at org.gradle.api.internal.tasks.testing.junitplatform.JUnitPlatformTestClassProcessor$CollectAllTestClassesExecutor.access$000(JUnitPlatformTestClassProcessor.java:79)
	at org.gradle.api.internal.tasks.testing.junitplatform.JUnitPlatformTestClassProcessor.stop(JUnitPlatformTestClassProcessor.java:75)
	at org.gradle.api.internal.tasks.testing.SuiteTestClassProcessor.stop(SuiteTestClassProcessor.java:61)
	at java.base/jdk.internal.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
	at java.base/jdk.internal.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
	at java.base/jdk.internal.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
	at java.base/java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:566)
	at org.gradle.internal.dispatch.ReflectionDispatch.dispatch(ReflectionDispatch.java:36)
	at org.gradle.internal.dispatch.ReflectionDispatch.dispatch(ReflectionDispatch.java:24)
	at org.gradle.internal.dispatch.ContextClassLoaderDispatch.dispatch(ContextClassLoaderDispatch.java:33)
	at org.gradle.internal.dispatch.ProxyDispatchAdapter$DispatchingInvocationHandler.invoke(ProxyDispatchAdapter.java:94)
	at com.sun.proxy.$Proxy2.stop(Unknown Source)
	at org.gradle.api.internal.tasks.testing.worker.TestWorker.stop(TestWorker.java:133)
	at java.base/jdk.internal.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
	at java.base/jdk.internal.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
	at java.base/jdk.internal.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
	at java.base/java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:566)
	at org.gradle.internal.dispatch.ReflectionDispatch.dispatch(ReflectionDispatch.java:36)
	at org.gradle.internal.dispatch.ReflectionDispatch.dispatch(ReflectionDispatch.java:24)
	at org.gradle.internal.remote.internal.hub.MessageHubBackedObjectConnection$DispatchWrapper.dispatch(MessageHubBackedObjectConnection.java:182)
	at org.gradle.internal.remote.internal.hub.MessageHubBackedObjectConnection$DispatchWrapper.dispatch(MessageHubBackedObjectConnection.java:164)
	at org.gradle.internal.remote.internal.hub.MessageHub$Handler.run(MessageHub.java:414)
	at org.gradle.internal.concurrent.ExecutorPolicy$CatchAndRecordFailures.onExecute(ExecutorPolicy.java:64)
	at org.gradle.internal.concurrent.ManagedExecutorImpl$1.run(ManagedExecutorImpl.java:48)
	at java.base/java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor.runWorker(ThreadPoolExecutor.java:1128)
	at java.base/java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor$Worker.run(ThreadPoolExecutor.java:628)
	at org.gradle.internal.concurrent.ThreadFactoryImpl$ManagedThreadRunnable.run(ThreadFactoryImpl.java:56)
	at java.base/java.lang.Thread.run(Thread.java:834)
Caused by: org.springframework.beans.factory.UnsatisfiedDependencyException: Error creating bean with name 'authController' defined in file [D:\Projects\--JOB-PROJECTS--\security\tapper-server\build\classes\java\main\com\immotef\inspector\users\controller\AuthController.class]: Unsatisfied dependency expressed through constructor parameter 4; nested exception is org.springframework.beans.factory.NoSuchBeanDefinitionException: No qualifying bean of type 'com.immotef.inspector.security.jwt.JwtUtil' available: expected at least 1 bean which qualifies as autowire candidate. Dependency annotations: {}
	at org.springframework.beans.factory.support.ConstructorResolver.createArgumentArray(ConstructorResolver.java:800)
	at org.springframework.beans.factory.support.ConstructorResolver.autowireConstructor(ConstructorResolver.java:229)
	at org.springframework.beans.factory.support.AbstractAutowireCapableBeanFactory.autowireConstructor(AbstractAutowireCapableBeanFactory.java:1356)
	at org.springframework.beans.factory.support.AbstractAutowireCapableBeanFactory.createBeanInstance(AbstractAutowireCapableBeanFactory.java:1206)
	at org.springframework.beans.factory.support.AbstractAutowireCapableBeanFactory.doCreateBean(AbstractAutowireCapableBeanFactory.java:571)
	at org.springframework.beans.factory.support.AbstractAutowireCapableBeanFactory.createBean(AbstractAutowireCapableBeanFactory.java:531)
	at org.springframework.beans.factory.support.AbstractBeanFactory.lambda$doGetBean$0(AbstractBeanFactory.java:335)
	at org.springframework.beans.factory.support.DefaultSingletonBeanRegistry.getSingleton(DefaultSingletonBeanRegistry.java:234)
	at org.springframework.beans.factory.support.AbstractBeanFactory.doGetBean(AbstractBeanFactory.java:333)
	at org.springframework.beans.factory.support.AbstractBeanFactory.getBean(AbstractBeanFactory.java:208)
	at org.springframework.beans.factory.support.DefaultListableBeanFactory.preInstantiateSingletons(DefaultListableBeanFactory.java:944)
	at org.springframework.context.support.AbstractApplicationContext.finishBeanFactoryInitialization(AbstractApplicationContext.java:923)
	at org.springframework.context.support.AbstractApplicationContext.refresh(AbstractApplicationContext.java:588)
	at org.springframework.boot.SpringApplication.refresh(SpringApplication.java:767)
	at org.springframework.boot.SpringApplication.refresh(SpringApplication.java:759)
	at org.springframework.boot.SpringApplication.refreshContext(SpringApplication.java:426)
	at org.springframework.boot.SpringApplication.run(SpringApplication.java:326)
	at org.springframework.boot.test.context.SpringBootContextLoader.loadContext(SpringBootContextLoader.java:123)
	at org.springframework.test.context.cache.DefaultCacheAwareContextLoaderDelegate.loadContextInternal(DefaultCacheAwareContextLoaderDelegate.java:99)
	at org.springframework.test.context.cache.DefaultCacheAwareContextLoaderDelegate.loadContext(DefaultCacheAwareContextLoaderDelegate.java:124)
	... 91 more
Caused by: org.springframework.beans.factory.NoSuchBeanDefinitionException: No qualifying bean of type 'com.immotef.inspector.security.jwt.JwtUtil' available: expected at least 1 bean which qualifies as autowire candidate. Dependency annotations: {}
	at org.springframework.beans.factory.support.DefaultListableBeanFactory.raiseNoMatchingBeanFound(DefaultListableBeanFactory.java:1790)
	at org.springframework.beans.factory.support.DefaultListableBeanFactory.doResolveDependency(DefaultListableBeanFactory.java:1346)
	at org.springframework.beans.factory.support.DefaultListableBeanFactory.resolveDependency(DefaultListableBeanFactory.java:1300)
	at org.springframework.beans.factory.support.ConstructorResolver.resolveAutowiredArgument(ConstructorResolver.java:887)
	at org.springframework.beans.factory.support.ConstructorResolver.createArgumentArray(ConstructorResolver.java:791)
	... 110 more


0
Caused by: org.springframework.beans.factory.NoSuchBeanDefinitionException: No qualifying bean of type 'com.immotef.inspector.security.jwt.JwtUtil' available: expected at least 1 bean which qualifies as autowire candidate. Dependency annotations: {}

Widzisz, brakuje ci bean'a JwtUtil w teście. Zrób go.
https://www.baeldung.com/spring-boot-testing

2

@Władyslaw Parchomenko: porzuć te mocksturbacje i rób tak: https://github.com/Pharisaeus/almost-s3

3

@MockBean nie znałem, sztosik :D 3 najlepsze wynalazki ludzkości w 1 elemencie

A tak na poważnie to tyle żes namockował tego wszystkiego, że już szybciej by ci było zrobić pełny test integracyjny, który odpali całą apke a Ty w nią tylko strzelisz requestem http xd bedzie prościej + przetestujesz aplikacje a nie konfiguracje mocków :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1