czy istnieje obecnie odpowiednik JFontChoosera

0

Witam przychodzę z pytaniem czy w obecnej wersji języka java istnieje jakiś odpowiednik JFontChoosera? Tak aby móc wybrać czcionkę z okna dialogowego.

2

nie w języku a w bibliotece Swing.

Tyle że Swing nie jest już paczkowany razem z JVM, trzeba dołączyć.
Projekt Swing żyje (za dużo korpo od tego zależy) , tyle że jest poza pakietem

1

@AnyKtokolwiek: nie pomyliłeś Swinga z JavąFX? Zajrzałem do JavaDoca Javy 16 i zarówno AWT jak i Swing dalej siedzą w oryginalnych pakietach wbudowane w Javę: https://docs.oracle.com/en/java/javase/16/docs/api/java.desktop/module-summary.html

JavaFX kontynuuje swój żywot jako https://openjdk.java.net/projects/openjfx/

0

A mógłby ktokolwiek odpowiedzieć na moje pytanie?

1
przypadkowy napisał(a):

A mógłby ktokolwiek odpowiedzieć na moje pytanie?

Odpowiedź jest tak głęboka, jak twoje pytanie.
Jakie masz komunikaty o błędach, na czym opierasz wnioskowanie, ze go nie ma?

Jakie masz źródła i pom.xml

4
przypadkowy napisał(a):

Witam przychodzę z pytaniem czy w obecnej wersji języka java istnieje jakiś odpowiednik JFontChoosera? Tak aby móc wybrać czcionkę z okna dialogowego.

Poguglałem na szybko i z tego co widzę to klasy JFontChooser nie ma i nigdy nie było w standardzie. Biorąc pod uwagę to, że Swing od dawna jest trybie utrzymania, a nie rozwoju, to raczej takiej klasy nikt nie doda do biblioteki standardowej. Zostaje dołączenie biblioteki z zewnątrz. Z mojego guglania wynika, że takich bibliotek z klasą JFontChooser jest co najmniej kilka. Wybierz którąś i dorzuć do swojego projektu, tak jak każdą inną bibliotekę zewnętrzną.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1