przykład z podręcznika - błąd

0

Cześć,

przekopiowałem do idei przykład z podręcznika "Programowanie w języku java":

public class Main {

    public static void main(String[] args) {
        System.out.print("Hi, ");
        System.out.print(args[0]);
        System.out.println(". How are you?");
    }

}

Wyskakuje mi komunikat:

Hi, Exception in thread "main" java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException: 0 at Main.main(Main.java:5)

Czy ktoś mógłby wyjaśnić, dlaczego tak się stało? Szukałem na innych forach, ale powiem szczerze, że nie za bardzo rozumiem. Tym bardziej, że przykład jest przekopiowany ze strony internetowej autorów, chyba powinien działać?

6

Podczas uruchamiania programu, nie podałeś żadnych argumentów (args) ;p skoro mówisz że odpalasz to w IntelliJ, to w prawym górnym rogu, obok zielonego trójkąta odpalającego program, możesz z dropdowna wybrać Edit configurations.. i tam będzie text input Program arguments - podaj tam jakiś wyraz.

1

@Pinek: oczywiście w podręczniku o tym ani słowa... eh. dzięki wielkie, zadziałało ;)

2
em_te napisał(a):

przykład z podręcznika "Programowanie w języku java":

Czy mówimy o książce Roberta Sedgewick'a? Bo jeśli tak, to moja rada dla ciebie: zmień książkę. Ta książka to pierwsza pozycja która wpadła w moje ręce jak zaczynałem przygodę z programowaniem i bardzo źle wspominam. Gdybym nie zmienił w trakcie na inną to pewnie dałbym sobie spokój z programowaniem. Można wrócić co najwyżej do ćwiczeń po jakiś innych lekturach.

em_te napisał(a):

oczywiście w podręczniku o tym ani słowa... eh. dzięki wielkie, zadziałało ;)

Nie no, było na 100% wyjaśnione bo pamiętam. Coś przegapiłeś.

EDIT: Sprawdziłem. Strona 24/25 wsio opisuje (tyle, że z poziomu wiersza poleceń).

0

@TheLearner: książce na razie dam jeszcze szansę, zobaczymy, co dalej.

opisuje, ale w taki sposób, że osobie początkującej dość trudno to zrozumieć i nie jest to super oczywiste, podręcznik powinien to jasno i konkretnie wyjaśnić. tym bardziej, że zanim próbowałem uruchomić ten program, natknąłem się w jednym z materiałów na Scanner i myślałem, że tu będzie podobnie i pojawi mi się po uruchomieniu pole do wpisania czegokolwiek. właśnie po to polazłem do biblioteki po podręcznik, żeby zdobyć te podstawy i krok po kroku różne rzeczy sobie potestować.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1