Przycisk restart aplikacji

0

W jaki sposób zaprogramować przycisk restartujący program

względnie czyszczący textarea

5

O panie, różnica jak między krzesłem i krzesłem elektrycznym :D Ale musisz napisać coś więcej, bo nie wiadomo za bardzo o jakie UI ci chodzi i jaki przycisk i jakie textarea. JavaFX? Swing? SWT? Może to w ogóle aplikacja webowa albo Android?

1

@student225511:

To proste. Musisz wyczyściść wartość textarea.

document.getelementbyId('txtarea').value = '';

@Shalom a musi być jakiekolwiek UI? Nie może być zwykły htmlowski form?

Co do restartu apki, to ::

Runtime.getRuntime().addShutdownHook(new Thread() {
    @Override
    public void run() {
        ...
    }
});
0

@Anna Lisik: Pytanie jest o konkretne rozwiązanie/liste rozwiązań. Ciężko odpowiedzieć nie znając kontekstu

0

Nie mam pojęcia jaka to jest java swing FX, nigdy nie programowałem w javie, rzucono na głęboką wodę i muszę coś wymyślić..

Mam aplikację, windows okienkową. 2 pola textarea. Do jednego wpisuje tekst np Święta w drugim otrzymuje zakodowany tekst.
Odwrotnie aplikacja też działa po naciśnięciu innego przycisku. Brakuje mi tam przycisku dla każdego okna, który je wyczyści.
Jeżeli uda mi się jeszcze znaleźć jak zrobić przyciski kopiuj wklej to już w ogóle będzie wypas

0

Tego to już w ogóle nie rozumie. Normalnie w netbeans New Project > New JFrame form, są gotowe komponenty do upuszczenia i i zakodowania. Teraz dostałem jakiś kod i nie ma w ogóle zakładki design, gdzie można by w prosty sposób coś zmieniać - tylko muszę w kodzie grzebać.

0
Shalom napisał(a):

O panie, różnica jak między krzesłem i krzesłem elektrycznym :D Ale musisz napisać coś więcej, bo nie wiadomo za bardzo o jakie UI ci chodzi i jaki przycisk i jakie textarea. JavaFX? Swing? SWT? Może to w ogóle aplikacja webowa albo Android?

Reset textarea a przeładowanie programu to "z deka" różne rzeczywistości.

student225511 napisał(a):

Nie mam pojęcia jaka to jest java swing FX, nigdy nie programowałem w javie, rzucono na głęboką wodę i muszę coś wymyślić..

Kolejny prowadzący - sadysta na uczelni, przeszkadza w imprezach i klikaniu na społecznościówkach

3

Nie zrozumiem tego fenomenu, gdzie ktoś przychodzi, potrzebuje pomocy z kodem ale samego kodu oczywiście nie wrzuci. To tak jakby iść na forum języka polskiego i poprosić o sprawdzenie gramatyki z wypracowaniu, jednocześnie tego wypracowania nie udostępniając.

Druga sprawa to ilość informacji przekazanych w temacie, coś w stylu "jak wymienić uszczelkę pod głowicą, mój samochód jest czerwony"

A no i ...tylko muszę w kodzie grzebać. - toż to skandal czego Ci prowadzący teraz wymagają.

0

Jeżeli mam taki fragment mojego kodu i w którymś z if ów chciałbym zamienić zaznaczenie checboxa na kliknięcie przycisku.
Np if nacisne button 1 aplikacja się wyłączy

public void actionPerformed(ActionEvent e) {

    if(checkBox1.isSelected()){
        checkBox2.setSelected(false);
        checkBox3.setSelected(false);
        encryptionMethod = EncryptionMethod.1;

    }
    else
    if(checkBox2.isSelected()){
        checkBox1.setSelected(false);
        checkBox3.setSelected(false);
        encryptionMethod = EncryptionMethod.1;
    }
    else
    if(checkBox3.isSelected()){
        checkBox2.setSelected(false);
        checkBox1.setSelected(false);
        encryptionMethod = EncryptionMethod.2;
    }

    if(checkBox4.isSelected()){
        label4.setText("abc");
        textArea1.setEditable(true);
        textArea2.setEditable(false);
        button1.setEnabled(true);
        button2.setEnabled(false);

    }
    else{
        label4.setText("xxx");
        textArea1.setEditable(false);
        textArea2.setEditable(true);
        button1.setEnabled(false);
        button2.setEnabled(true);
         textArea1.setText("");
        textArea2.setText("");
    }
    
    
     if(checkBox4.isSelected()){
         textArea1.setText("");
        textArea2.setText("");
        
        
    
}
}
0

To nie ruszasz tego kodu tylko na buttonie robisz addActionPerformed(... i piszesz handler który cię interesuje.

0

Mimo wszystko, jeżeli chciałbym dodać kolejny warunek, np. jeżeli zostanie naciśnięty przycisk to ma się zadziać coś, np zamknięcie aplikacji. Jak by to miało wyglądać?
if(Button3.isSelected()){ ??

Nie mam tej zakładki design, działam na kodzie najprościej byłoby dodać przycisk, 2 razy kliknąć na niego i wpisać oczekiwanie działanie.

Gdyby mi ktoś jeszcze powiedział w jaki sposób zmieniać kolory, rodzaje czcionek, dla każde z osobna. Wczoraj coś mi się udało dla np textArea, tylko już nie pamiętam tej składni, coślądać np textArea.setfonts(Arial,Plain, 10)coś takiego. Jak to powinno wyg

0
student225511 napisał(a):

Gdyby mi ktoś jeszcze powiedział w jaki sposób zmieniać kolory, rodzaje czcionek, dla każde z osobna.

Dlaczego ktoś ma przepisywać dla ciebie tutoriale i javadoc Swinga? masz odciętego googla?
Kwerenda na każdy z tych tematów trwa 1 minutę.

0

Zapomniałbym jave liczy się od 80h za godzinę, a panujący system to kapitalizm. A nikt nie robi już nic bezinteresownie.

1
student225511 napisał(a):

Zapomniałbym jave liczy się od 80h za godzinę, a panujący system to kapitalizm. A nikt nie robi już nic bezinteresownie.

Więc ty daj nam dobry przykład, i zrób coś WE WŁASNYM INTERESIE (zamiast nas umoralniać, my już zostaniemy blackcharakterami)

0

Ale @Shalom Ci już odpowiedział co masz zrobić, teraz to Ty kombinujesz jak tu wynaleźć koło na nowo i mało tego, oczekujesz że ktoś to za Ciebie zrobi.

To nie ruszasz tego kodu tylko na buttonie robisz addActionPerformed(... i piszesz handler który cię interesuje.

0

Button to nie checkbox i nie może być selected i już. Button można kliknąć i dlatego masz mu dodać action handler. Po co w ogóle pytasz skoro wiesz lepiej i nie chcesz się stosować do odpowiedzi?

0

dodaje coś takiego private void button3(java.awt.event.ActionEvent evt) {
textfield3.setText("ffffffffffffffffffffffffffffffffff"); }

button3 oraz textfield3 zdefiniowany

i po naciśnięciu buttona 3 nic się nie dzieje w textfield3

To może inaczej , w jaki sposób z perspektywy kodu wstawić górne menu, np file, edit

1

Zrozum, że Ty oczekujesz że rozwiążemy Twoj problem dajac nam jakiś mały wycinek kodu który masz napisany. Pokaż CAŁY kod i opisz dokładnie co nie działa.

1

dodaje coś takiego

Java nie opiera się na jakimś stringly typing. To że zrobiłeś sobie metodę o jakiejś nazwie NIC NIE ZNACZY. Którego słowa nie rozumiesz w: na buttonie robisz addActionPerformed ?

To może inaczej , w jaki sposób z perspektywy kodu wstawić górne menu, np file, edit

https://docs.oracle.com/javase/tutorial/uiswing/components/menu.html

0

Skonstruowałem coś takiego aby poznać mechanizm działania przycisków. Tylko mnie zastanawia dlaczego ten przycisk jest na środku.
Wreszcie coś działa ale jest na środku i tylko napis przycisku.

package Exit;
import java.awt.*;
import java.awt.event.*;
import javax.swing.*;
import javax.swing.JButton;





public class Exit{

public static void main(String[] args) {

JFrame f=new JFrame("User form");

f.setVisible(true);

f.setSize(800,600);


JButton b1=new JButton("Close");

b1.setBounds(205, 450, 120, 40);
b1.setText("TEST");
f.add(b1);



            
            


b1.addActionListener( new ActionListener()

{ 
    public void actionPerformed(ActionEvent ae)
{
    
    
    System.exit(0);
    
    
}
}
);
}}
1

To co widzisz to po prostu jeden wielki przycisk który wypełnia całe okno.
Szybki fix - dopisz f.setLayout(null), przycisk pojawi się tam gdzie chcesz.
Nie korzystałem ze Swinga ze 100 lat więc nie podpowiem Ci więcej i nie jestem w 100% pewien tego co dalej piszę, ale wygląda na to że domyślny layout ustawia wszystkie komponenty w taki sposób by wykorzystać maksymalnie rozmiar okna, po ustawieniu setLayout(null), ten domyślny układ jest zastąpiony przez brak jakiegokolwiek układu, więc możesz sobie napisać dowolne współrzędne przycisku i będzie działać. Radzę jednak poczytać jakie są różne layouty i stosować jeden z nich, zależnie od tego jaki obecnie potrzebujesz.

0

Pomogło
Dziękuje

0

Chciałbym jeszcze zapytać czy funkcja copy np: jTextArea1.copy(); potrzebuje zaimportowania jakiejś biblioteki. Paste wklej działa ale copy nie - wkleja to co myszką gdzieś skopiowałem.

0

Dzięki, selectAll, najpierw trzeba zaznaczyć

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1