jak zmienić kolor formatki JFrame Form

0

Mógłby mi ktoś powiedzieć, jak zmienić kolor podstawowej formatki JFrameForm w netbeans. Zmieniam w propertis background ale nie działa

2

@student225511: zgaduję, że:

  • albo nie wywołałeś repaint()
  • albo w JFrame masz umieszczonych dużo innych komponentów, które przysłaniają tło
0
wartek01 napisał(a):

@student225511: zgaduję, że:

  • albo nie wywołałeś repaint()
  • albo w JFrame masz umieszczonych dużo innych komponentów, które przysłaniają tło

Albo inaczej rozumie *"Zmieniam w propertis background" *

1

Najlepiej zrobić to w kodzie i nie używać kreatorów, bo można się nich łatwo pogubić. Przykład

JFrame kaczka = new JFrame();
kaczka.setBackground(Color.BLACK);

Należy pamiętać o tym, co napisał @wartek01 , tzn o kolejności rysowania interfejsu.

  1. metoda setBackground
  2. metoda paint
  3. metoda setBackground dla "dzieci" elementu
  4. metoda paint dla dzieci elementu

Chodzi o to, że nawet jeśli ustalę kolor tła za pomocą metody setBackground to w metodzie paint mogę zamalować tło. Potem na zamalowanym tle mogę umieścić dzieci. Owe dzieci mogą mieć przezroczyste tło, własne tło albo same coś rysować metodą paint.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1