NetBeans i Maven: pobieranie bibliotek z repozytorium

0

Witajcie,
jestem prawie początkującym w Javie, NetBeans, Maven i tych sprawach.
Utworzyłem sobie w NetBeans projekt Maven -> JavaFX Application i chciałem poćwiczyć z użyciem bibliotek z repozytorium https://mvnrepository.com/, np.https://mvnrepository.com/artifact/edu.cmu.cs.delphi/delphi-api/0.1.0, więc do pom-a wkleiłem załączone tam <dependency>. Okazuje się, że w czasie budowania projektu, do lokalnego repozytorium trafia plik delphi-api-0.1.0.jar, ale potem dostaję błąd:

Failed to execute goal org.apache.maven.plugins:maven-dependency-plugin:2.6:unpack-dependencies (unpack-dependencies) on project mavenproject1: Error unpacking file: C:\Users<profil>.m2\repository\edu\cmu\cs\delphi\delphi-api\0.1.0\delphi-api-0.1.0.jar to: D:\MavenTest\mavenproject1\target\classes
org.codehaus.plexus.archiver.ArchiverException: Error while expanding C:\Users<profil>.m2\repository\edu\cmu\cs\delphi\delphi-api\0.1.0\delphi-api-0.1.0.jar: Negative seek offset

Nic dziwnego, że jest problem z rozpakowaniem, bo ściągnięty do repozytorium plik .jar w środku jest html-em zamiast archiwum. Problem znany w internetach (np. tu https://stackoverflow.com/questions/20582856/maven-downloads-corrupted-jar), że niektóre repo w ciele jar-a wysyłają html-a, ale skutecznego rozwiązania nie znalazłem. Da się to jakoś naprawić?

2
  1. Maven bardzo płynnie działa pod Netbeans (używam regularnie, to moje główne IDE do Javy) i NIGDY nie kombinowałem ręcznie z plikami JAR. Masz mocno nietypowy problem. Spróbuj usunąć cache Netbeansa (ścieżka jest na Help / About)
  2. Czego się po tej bibliotece spodziewasz? Sądząc po zawartości, to jakieś serializery Google Protobuf. Dla mnie nie ma żadnego powodu, by po stronie Javy się naginać do Delhi. Właśnie po to są takie "polyglotyczne" biblioteki, aby tego nie robić. Ma to się naturalnie robić w każdy z języków z osobna, każdy koniec POWINIEN nie wiedzieć, jaki język jest po drugiej stronie rurki.
0
AnyKtokolwiek napisał(a):
  1. Maven bardzo płynnie działa pod Netbeans (używam regularnie, to moje główne IDE do Javy) i NIGDY nie kombinowałem ręcznie z plikami JAR. Masz mocno nietypowy problem. Spróbuj usunąć cache Netbeansa (ścieżka jest na Help / About)
  1. Czego się po tej bibliotece spodziewasz? Sądząc po zawartości, to jakieś serializery Google Protobuf. Dla mnie nie ma żadnego powodu, by po stronie Javy się naginać do Delhi. Właśnie po to są takie "polyglotyczne" biblioteki, aby tego nie robić. Ma to się naturalnie robić w każdy z języków z osobna, każdy koniec POWINIEN nie wiedzieć, jaki język jest po drugiej stronie rurki.
  1. Czyszczenie cache'a nie pomogło, ale..pracuję na zdalnym, łączę się z firmą przez VPN'a i okazało się, że psuje to firmowy serwer proxy, przez który musi iść cały ruch https (mam go wpisane w plikach konfiguracyjnych NetBeans'a C:\Users<profil>\.m2\settings.xml i C:\Program Files\NetBeans 8.2\java\maven\conf\settings.xml w tagu <proxies>), bo jak łączę się z tym repo bezpośrednio z mojego prywatnego neta bez proxy, to po usunięciu tag-u <proxies> z w/w plików konfiguracyjnych, wszystko się ładnie pościągało. Muszę zgłosić to do naszego IT, pewne coś przyblokowali.
  2. Ta biblioteka związana z Delphi to tylko taka przykładowa, wręcz przypadkowa, bo wyszukana na repo z sentymentu do Delphi, w którym też programuję.😎 Inne biblioteki tak samo źle się ściągały z tego repo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1