Netbeans - Jak po kompilacji przygotować instalacje

0

Witam wszystkich,
być może (a nawet na pewno) pytanie jest z tych banalnych.
Pobrałem źródła programu z GitHuba, skompilowałem, mogę uruchomić aplikacje, która startuje w IDE Netbeans, mogę przygotować wersję instalacyjną, która również startuje z IDE.
W jaki sposób mogę przygotować ją, aby odpalić samodzielnie?
Proszę o instrukcję jak dla 5 latka, jeśli ktoś by był tak miły.

1

Podaj linka do projektu na GitHubie.

1
Tomasz Góral napisał(a):

https://github.com/wms2/mywms

Dość to starawe w swojej filozofii (Java EE i to w wersji chyba ciężkiej *) ) w ogóle. Na pewno musisz się tym zajmować?
pom.xml przywołuje JEE 7 (choć słownie powołują się na JEE8) , o oczko lub dwa do tyłu.

Ja osobiście nie jestem aktywnym przeciwnikiem nowoczesnego EE. Ale tu mam mocne czerwone światełko: powoływanie się akurat na Wildfly, a) to jest z deka staroć b) może mają kłopoty z przenośnością, czyli zaprzeczają samej idei JEE

*) EJB & Company

1
Tomasz Góral napisał(a):

W jaki sposób mogę przygotować ją, aby odpalić samodzielnie?
Proszę o instrukcję jak dla 5 latka, jeśli ktoś by był tak miły.

Pewnie musisz wyprodukować WAR (zaraz tu będzie gęsty ostrzał), takiego czegoś szukaj. Albo może EAR (czyli dinozaury)

0

Firma mi dała zadanie sprawdzenie czy ten projekt się nada do naszych celów. A nigdy nie robiłem nic w Javie i stąd te głupie pytania.

1
Tomasz Góral napisał(a):

Firma mi dała zadanie sprawdzenie czy ten projekt się nada do naszych celów. A nigdy nie robiłem nic w Javie i stąd te głupie pytania.

Do JEE (o ile w ogóle się tym zajmować) trzeba mieć płynną znajomość Javy, a tu ...

A jakie są te "nasze cele" ?
Warehouse to już cokolwiek przestarzałe słówko z marketingu IT.
Pewnie jeszcze powiesz, że krótko jesteś w firmie i "celów" nie znasz w pełni ...
Nie powiem, żebyś miał inteligentnych przełożonych

0

Nie jestem nowy, do tej pory pisaliśmy w asp.net, ktoś wpadł na pomysł że potrzebują magazynówki i to takiej gigantycznej, bo magazyn ma z 300tyś pozycji.
Dla tego piszę, że mam sprawdzić. W sumie to interesuje mnie tylko jedna rzecz z tego wszystkiego czyli WebService do którego podłącze przez asp.net.

0

Skąd wiedziałeś że w excelu?
i nie chcecie wiedzieć co to za firma.

1
Tomasz Góral napisał(a):

Nie jestem nowy, do tej pory pisaliśmy w asp.net, ktoś wpadł na pomysł że potrzebują magazynówki i to takiej gigantycznej, bo magazyn ma z 300tyś pozycji.
Dla tego piszę, że mam sprawdzić. W sumie to interesuje mnie tylko jedna rzecz z tego wszystkiego czyli WebService do którego podłącze przez asp.net.

JEE zawiera dużo, aby to się dało interfejsować z innym językiem.
Czerwone światełko na skrót EJB (cokolwiek by tu miał znaczyć) - to w znacznej części rozwiązania zamknięte dla Javy

0

czyli w sumie to chyba napiszemy od nowa. A już miałem nadzieje na wykorzystanie szkieletu. Dzięki za porady.
Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

0

Patrzyłeś w dokumentację? Są takie pliki:
https://github.com/wms2/mywms/blob/master/doc/GettingStarted.pdf
https://github.com/wms2/mywms/blob/master/doc/los-doku-webservices_en.pdf
oraz inne. Są tam jakieś instrukcje, np do generowania pliku *.ear ale raczej nie dla pięciolatka.

Pamiętaj też że ten program jest na licencji GPL 3.0: https://github.com/wms2/mywms/blob/master/LICENSE a ta mówi np, że musisz o tym powiadomić użytkowników:
https://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.txt

For example, if you distribute copies of such a program, whether
gratis or for a fee, you must pass on to the recipients the same
freedoms that you received. You must make sure that they, too, receive
or can get the source code. And you must show them these terms so they
know their rights.

0

Nie interesuje mnie RCP jako taki, chciałem go tylko uruchomić i się udało, moje pytanie brzmi czy mogę go uruchomić bez tego dodatkowego menu z IDE NetBeans ?
Bo po co mi Refractor itd. przyciski do pauzowania.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1