RestTemplate - problem parametrami w adresie URL korzystając z zewnętrznego API

0

cześć,

chciałem skorzystać z zewnętrznego api do pogody: openweathermap - tam aby korzystać z ich endpointów potrzeba mi np. po wyszukiwaniu pogody w danym mieście - nazwy miasta i klucza ( który otrzymujemy po rejestracji ) . Problem w tym, że ten klucz działa jednak RestTemplate w ogóle nie akceptuje mi adresu. Nie ważne czy w taki sposób jak poniżej czy przez wrzucenie go poprzez mapę. Prosta klasa testowa wygląda tak:

java.lang.IllegalArgumentException: URI is not absolute


@RestController
public class WeatherContent {

	String URL = "api.openweathermap.org/data/2.5/weather?q={city}&appid={key}";
	String city = "Warsaw";
	String key = "qwerty12345";

	@RequestMapping("/test")
	public void callGet() {
		RestTemplate restTemplate = new RestTemplate();
		Response response = restTemplate.getForObject(URL, Response.class, city, key);
		System.out.println(response.toString());
	}

Klucz zmieniłem na potrzebę pokazania na inny niż mam, jednak wydaje mi się, że coś nie tak robię w tym miejscu: restTemplate.getForObject(URL, Response.class, city, key)

2

Dodaj do urla protokół, czyli http albo https

0
Pinek napisał(a):

Dodaj do urla protokół, czyli http albo https

działa, dzięki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1