Obiekty i klasy

0

Dzień dobry.
Mam pytanie, bardzo dziękuję za pomoc:
Utwórz klasę Kwadrat z prywatnym polem bok. Zainicjuj pole w konstruktorze. Dodaj metodę show wyświetlającą: pole powierzchni tego kwadratu i objętość sześcianu zbudowanego na podstawie tego kwadratu

public class Kwadrat{
private double bok;
public Kwadrat(double x){
bok = x;
}

public void show(){
System.out.println("wynosi: "+ bok*bok*bok + " cm3.");
}
}

Utwórz klasę Walec z prywatnymi polami promień ta wysokość. Zainicjuj pola w konstruktorze. Dodaj metodę show wyświetlającą: pole powierzchni podstawy i objętość walca

public class Walec {
public double promien;
public double wysokosc;
public Walec(double prom, double wys){
promien = prom;
wysokosc = wys;
}

public void show(){
System.out.println("Pole powierzchni podstawy walca wynosi: "
+ 3.14*promien*promien);
System.out.println("Objętość walca wynosi: " + 3.14*promien*promien*wysokosc);
}
}

Następnie muszę zrobić takie zadanie: Utworz klasę KulaW, z dwoma konstruktorami przyjmującymi jako parametry odpowiednio obiekty klasKwadrat i Walec. Pola tej klasy zostaną zainicjowane takimi wartościami, aby bryła ta mieściła sięodpowiednio w bryle walca lub sześcianu zależnie od wywołanego konstruktora.
Nie rozumiem, co muszę zrobić w tym zadaniu, albo utworzyć Klase Bryła, albo zrobić za pomoc dziedzicienia... Dziękuję za odpowiedż.
Taki kod:

class KulaW {

    public KulaW(Kwadrat kw) {

    }

    public KulaW(Walec wl) {
 
    }

    public KulaW(Kwadrat kw, Walec wl) {
    }
2

pole powierzchni tego kwadratu i objętość sześcianu zbudowanego na podstawie tego kwadratu

A u ciebie System.out.println("wynosi: "+ bok*bok*bok + " cm3.");...

dwoma konstruktorami

A ty napisałeś trzy...

Kula potrzebuje tylko promień, więc takie pole zrób w klasie KulaW. Następnie musisz nadać mu odpowiednią wartość - w przypadku Kwadratu/Sześciany kula musi mieć promień długości połowy boku kwadratu (dlaczego? pozostawiam to czytelnikowi jako ćwiczenie do samodzielnego sprawdzenia). W przypadku walca promień Kuli albo będzie taki jak promień podstawy walca, jeśli wysokość wlaca jest większa od średnicy podstawy walca, albo promień kuli będzie równy polowie wysokości walca, jeśli wysokość jest mniejsza niż średnica podstawy (znów: pozostawiam dowód czytelnikowi, bo to geometria poziom podstawówka).

albo zrobić za pomoc dziedzicienia

Nie rozumiem co ty chcesz tu dziedziczyć w ogóle. bryła ta została przez autora zadania użyta jako synonim kuli, nic więcej.
Masz jasno napisane krok po kroku co masz zaimplementować. Nie próbuj myśleć, bo słabo ci to idzie, po prostu pisz co masz zadane.

A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji.

0

Dziękuje, już wszystko zrozumiałem

1

w Walcu chyba niepotrzebnie wyciekają ci publiczne pola. Są do modyfikacji, więc całkiem kiepsko (po co konstruktor, skoro oszukuje)
GDYBY musiały być public, to daj je przynajmniej final.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1