OneToOne - zapis do bazy danych

0

Cześć,
Mam pewien problem z utworzeniem obiektu i zapisaniu go w bazie danych. Mianowicie, mam klasę User - przy tworzeniu użytkownika inicjalizowany jest portfel - klasa Wallet.

Przy dodawaniu użytkownika do tabeli w bazie danych chciałbym, żeby dodany do innej tabeli został od razu wallet przypisany do tego użytkownika.
Oprócz tego mam dodane klasy '...Service' odpowiednio dla User i Wallet.

Żeby osiągnąć zamierzony efekt, powinienem dodać do klasy UserService repozytorium klasy Wallet i na nim operować czy może do klasy UserController dodać WalletService?

Klasa User:

@Table(name = "user")
@Entity
@Getter @Setter
@NoArgsConstructor
@EqualsAndHashCode
public class User {

    @Id
    @GeneratedValue(strategy = GenerationType.IDENTITY)
    @Column(name = "id")
    private Integer id;

    @Column(name = "login")
    private String login;

    @Column(name = "password")
    private String password;

    @Column(name = "first_name")
    private String firstName;

    @Column(name = "last_name")
    private String lastName;

    @Column(name = "email")
    private String email;

    @OneToOne(cascade = CascadeType.ALL)
    @JoinColumn(name = "wallet_id", referencedColumnName = "id")
    private Wallet wallet;

    public User(String login, String password, String firstName, String lastName, String email) {
        this.login = login;
        this.password = password;
        this.firstName = firstName;
        this.lastName = lastName;
        this.email = email;
        this.wallet = new Wallet(0.0, "EUR");
    }

}

Klasa Wallet:

@Table(name = "wallet")
@Entity
@Getter @Setter
@NoArgsConstructor
@EqualsAndHashCode
public class Wallet {

    @Id
    @GeneratedValue(strategy = GenerationType.IDENTITY)
    @Column(name = "id")
    private Long id;

    @Column(name = "amount")
    private Double amount;

    @Column(name = "currency")
    private String currency;

    @OneToOne(mappedBy = "wallet", cascade = CascadeType.MERGE)
    private User user;

    public Wallet(Double amount, String currency) {
        this.amount = amount;
        this.currency = currency;
    }

}
0

Wydaje mi się ze jeżeli tworzysz użytkownika i ten user będzie miał Od razu tworzony wallet to bym zrobił userService i wstrzyknął do niego walletService. Przy wywołaniu metody createUser() tworzysz najpierw wallet wywołując metode walletService.createWallet który ci zwróci portfel i jego przypisujesz do usera. Wg masz kaskade więc jak usuniesz wallet to usuniesz Od razu usera wiec kaskada nie jest chyba dobrym pomysłem w tym przypadku. Też tworzenie relacji dwu kierunkowych nie jest dobra praktyką. Wydaje mi się że lepiej było by gdyby user przechowywał tylko id portfela(long zamiast wallet).

0

Jaki jest sens tworzenia serwisu per encja?

0
Charles_Ray napisał(a):

Jaki jest sens tworzenia serwisu per encja?

Po pytaniu rozumiem, że dla klasy Wallet wystarczy mi tylko repozytorium?

Ogólnie mój tok myślenia przy tworzeniu serwisu dla Wallet był taki, żeby umieścić w nim dodatkowo metody wpłacania/wypłacania środków i inne operacje na samym portfelu - żeby tych metod nie dodawać do serwisu User. Nie wiem czy dobrze myślę.

Ogólnie to wiem za bardzo jak odpowiedzieć na Twoje pytanie - jest to mój pierwszy taki projekt.

1

Mamy tutaj 2 problemy:

  1. Zapis encji Wallet przy zapisie encji User. To Ci działa czy nie działa? Tak na oko masz dobrze zdefiniowanego właściciela relacji oraz kaskadę. Pytanie ode mnie tylko dlaczego tam masz kaskadę na MERGE? Wiesz czym się różni w JPA MERGE od PERSIST?
  2. Architektura (szumne słowo) aplikacji. Tak jak @krancki napisał, serwisy powinno się (w zasadzie nic się nie "powinno", bo wszystko zależy od kontekstu) tworzyć per feature. Czyli jak masz tworzenie/edycje usera, to wystarczy Ci jakiś UserService, może UserManagementService, jakkolwiek. Operacje na istniejącym portfelu to już będzie jakiś inny serwis itd. Podzielenie logiki aplikacji na serwisy nie jest trywialnym problemem i powstało na świecie parę technik jak można do tego podejść, w tym DDD, ale to jeszcze nie ten etap. Na start wciśnij wszystko w jeden serwis, a jak zobaczysz, że parę metod tworzy logiczną całość (np. operacje na portfelu), to wyniesiesz sobie je do osobnego serwisu. To jest takie sobie podejście, ale lepsze takie niż serwajs per encja.
0

Właśnie to mi nie działa. Próbowałem czegoś takiego (nie wrzucam reszty metod):

@Service
public class UserServiceImpl implements UserService {

    private UserRepository userRepository;
    private WalletRepository walletRepository;

    @Autowired
    public UserServiceImpl(UserRepository userRepository, WalletRepository walletRepository) {
        this.userRepository = userRepository;
        this.walletRepository = walletRepository;
    }

    @Override
    public void addUser(User user) {
        userRepository.save(user);
        walletRepository.save(user.getWallet());
    }

Odpalam aplikację, dodaję usera.
User zostaje dodany do tabeli w bazie danych, natomiast klucz obcy wallet_id jest null. I otrzymuję taki błąd:
java.lang.IllegalArgumentException: Target object must not be null

Wallet oczywiście nie zostaje dodany do bazy danych.

Na moje rozumowanie, skoro tworzę nowy Wallet w konstruktorze klasy User to w jaki sposób ten Wallet jest nullem. Nie wiem czy jest coś czego nie wiem w tym wszystkim, czy źle rozumuję.

EDIT:

Zmieniłem metodę addUser na:

    @Override
    public void addUser(User user) {

        Wallet wallet = new Wallet(0.0, "EUR");
        walletService.addWallet(wallet);

        user.setWallet(wallet);
        userRepository.save(user);
    }

I działa tak jak chciałem - User jest dodany do tabeli, Wallet jest dodany do tabeli. Ale obstawiam, że to nie jest ani ładne ani normalne rozwiązanie.

0

To pokaż jeszcze tę metodę

walletService.addWallet(wallet);
0
    @Override
    public void addWallet(Wallet wallet) {
        walletRepository.save(wallet);
    }

Zwykłe dodanie do repozytorium - myślisz, że tutaj mogło być coś nie tak - przy wersji z tworzeniem Wallet w konstruktorze Usera?

1

W poprzedniej wersji nie persistowałeś portfela do bazy.

@Override
    public void addUser(User user) {

        Wallet wallet = new Wallet(0.0, "EUR");
        walletService.addWallet(wallet);

        user.setWallet(wallet);
        userRepository.save(user);
    }

Tutaj go tworzysz, zapisujesz w bazie, następnie przypisujesz userowi, dzięki czemu wszystko jest ok.
Wcześniej zapisywałeś usera z id portfela, którego nie było 'fizycznie' w bazie.

0

Przeczytaj jeszcze to: https://docs.spring.io/spring/docs/4.3.x/spring-framework-reference/htmlsingle/#beans-autowired-annotation

As of Spring Framework 4.3, an @Autowired annotation on such a constructor is no longer necessary if the target bean only defines one constructor to begin with. However, if several constructors
are available, at least one must be annotated to teach the container which one to use.

0

No tak, teraz rozumiem skąd ten komunikat... Dzięki wielkie.
Myślisz, że taki sposób rozwiązania jest na razie w porządku czy można to lepiej napisać - chodzi mi o tworzenie walleta dla usera.

2

Popracowałbym nad nazwami metod. addUser? Ale gdzie go dodajesz, co to znaczy dodajesz? createUser albo coś w tym stylu byłoby lepsze.

Samo tworzenie portfela i zapisywanie też byś mógł wydzielić do innej metody (metoda zapisuje portfel i go zwraca), aby w metodzie tworzącej usera tylko go przypisać.
Porzuciłbym konwencję serwis/serwisImpl.

Na początek nie ma tragedii, ale wiele przed Tobą. Czytaj komunikaty błędów, używaj debugger, googluj. Internet to skarbnica wiedzy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1