Sqlite w vscode

0

Witam, chciałem poeksperymentować z sqlite w vscode java. Błąd java.lang.ClassNotFoundException: org.sqlite.JDBC. szukałem rozwiązań, Class.forName("org.sqlite.JDBC"); powinno pomóc
ale nie. zapewne w Netbeans czy Eclipse można dodać bibliotekę. A w VS code ? z konsoli java -classpath ".;sqlite-jdbc-3.30.1.jar" SQLiteJDBC działa. Bazę w vscode też mogę modyfikować.
jar jest w katalogu i na c w sqlite, zmienne środowiskowe dodane. Proszę o sugestię.

import java.sql.*;

public class SQLiteJDBC {
   public static void main(String args[]) {
      Connection c = null;

      try {
        Class.forName("org.sqlite.JDBC");
         //DriverManager.registerDriver(new org.sqlite.JDBC());
         c = DriverManager.getConnection("jdbc:sqlite:baza.db");
      } catch (Exception e) {
         System.err.println(e.getClass().getName() + ": " + e.getMessage());
         System.exit(0);
      }
      System.out.println("Opened database successfully");
   }
}
0

Pokaż swoje zmienne środowiskowe. Napisz gdzie dokładnie wsadziłeś tego JARa.
Masz na komputerze więcej niż jednego JDK?

Sprecyzuj też co Ci działa, a co nie działa, bo nie do końca to jest klarowne z tego co napisałeś.

0

.jar jak pisałem jest c;\sqlite i w razie co wrzucony do katalogu gdzie klasy javy.
screenshot-20200111234710.png

0

Ustaw zmienną CLASSPATH tak, żeby wskazywała na tego JARa w sqlite i zobacz, czy to coś zmienia.

set CLASSPATH=%CLASSPATH%;C:\sqlite\sqlite-jdbc-3.30.1.jar;

0

Wrzuciłem tego jara do lib jdk bo chyba bo stąd powinno ruszyć bez wpisów ale nie. Clenerem przeczyściłem rejestr. Kombinuje dalej, ale to zapewne coś ze zmiennymi.

0

Precyzując, w vscode nie działa ppm run code.Uruchamianie z konsoli np. java -classpath ".;sqlite-jdbc-3.30.1.jar" SQLiteJDBC działa.

3

Nie no przecież to są jakieś cuda na kiju co robisz :D

  1. Albo zainstaluj IntelliJ (lub ewentualnie inne środowisko do Javy), gdzie taki problem w ogóle nie będzie występować.
  2. Albo zrób z tego projekt mavenowy który zbuduje ci fat-jara ze wszystkimi zależnościami i znów problem nie będzie występować.

Bo ustawianie systemowych zmiennych środowiskowych, czy wrzucanie losowych jarów do libek JDK to jakis obłęd.

0

Mam i Netbeans, i IJ oraz, Eclipse w domu, ale w VsC też ma działać, ma on swoje plusy, jest lekki, do tego w różnych firmach z różnych względów nie każde oprogramowanie jest dopuszczone.

0

i ten jar nie jest losowy.

2

Mi się wydaje, że coś takiego warto zrobić chociaż raz nie ze względu na jakiś wielki pragmatyzm w kontekście samego rozwiązania, tylko ze względu na naukę. Może to tylko ja, ale (w granicach rozsądku) nie lubię przechodzić do upraszczania i automatyzowania procesów, których nie poznałem w formie podstawowej.
Wcześniej sam robiłem tego typu rzeczy co OP teraz i przy okazji nauczyłem się dzięki temu całkiem sporo. Uważam, że warto.

0

Właśnie jak się dłubie można się coś nauczyć a do tego dłużej się pamięta.

0

w różnych firmach z różnych względów nie każde oprogramowanie jest dopuszczone.

Tak, niektóre firmy mają trochę oleju w głowie i narzucają IntelliJ, inne po prostu na niego pozwalaja ;) Plus 3 sekundy z google mówią że w VisualStudio Code:

  • Create project with java ctrl+shift+p.
  • Add the jar file to your .classpath.
0

Ja jednak poszedłem w zmienne środowiskowe i działa. Wiedziałem że jest sh+ctr+p, np po zainstalowaniu z vsc można uruchomić i obsługiwać zapytania sqlite. Ale nie szukałem tu nigdy Ceate projekt. Szkoda ze nie ma tej opcji w zakładce File. Jak pisałem wiem że Netbeans i Eclipse można w bibliotekach jar dodać. Vs code nieustanie się rozwija, ludzie się przesiadają. Nie można go nie doceniać. IJ w wersji Community jest biedny, poza podstawami, a nie wszystkich stać.

0

Wydaje się że opisany przez Ciebie sposób na nowy projekt nie wiąże się z żadnymi nowymi możliwościami w vscode.

1

ludzie się przesiadają

Z IntelliJ na coś innego? xD

IJ w wersji Community jest biedny

A czego ci tam konkretnie brakuje jak się uczysz dopiero? Bo ja rozumiem że mi się w pracy czasami przydaje listing endpointów z MVC albo podpowiadanie do SQLowych query jak sobie skonfiguruje datasource, ale nawet z tych rzeczy to korzystam od święta. Zresztą VS Code przeciez i tak takich rzeczy nie potrafi. IJ Community i tak ma więcej możliwości od niego :)

Wydaje się że opisany przez Ciebie sposób na nowy projekt nie wiąże się z żadnymi nowymi możliwościami w vscode.

A nie tworzy ci w projekcie gdzieś pliku .classpath?

0

Z tego co widzę to się nie stworzyło. Chodzi po prostu aby opanować również i ten edytor. Najważniejsze że działa. Pracuje w It kilka lat ale z programowaniem od studiów nie miałem do czynienia. Czas się poduczyć.

1
dawidkal napisał(a):

i ten jar nie jest losowy.

W takim razie chcę zobaczyć, jak setupujesz ten projekt na nowej stacji za 5 lat. Znów będziesz zachodził w głowę co się stało :p

Użyj jakiegoś (jakikolwiek jest lepszy niż żaden) build toola, choćby wspomnianego maven, i wrzuć to jako zależność. To jest prostsze niż żonglowanie JARami po katalogach systemowych i szukanie kombinacji która pozwoli zbudować projekt.

1

Ludzie spokojnie ;) chodziło o to żeby coś sprawdzić w vsc. Wiem że są inne programy mają rozbudowane możliwości budowania projektu,możliwości robienia paczek, dodawanie bibliotek zdaje sobie z tego sprawę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1