Kopiowanie ostatniego elementu ArrayList na jej początek plus usuwanie ostaniego

0

Cześć. Proszę o pomoc. Jak przenieść ostatni element ArrayListy na jej początek i usunąć ostatni. Próbowałem coś takiego ale nie daje rady.

for (int i = 0; i < 13; i++) {
         
            String x = arrayList.get(arrayList.size() - 1);
            arrayList.set(0, x);
            arrayList.remove(arrayList.size()-1);
        }
0

Po co pętla, skoro Chcesz tylko przenieść element?

0
lion137 napisał(a):

Po co pętla, skoro Chcesz tylko przenieść element?

Muszę wykonać to polecenie 13 razy na danej liście które zawiera 5 elementów.

1

Można tak:

List<Integer> num = new ArrayList<>();
   num.add(1);
   num.add(2);
   num.add(3);
   num.add(4);
   System.out.println(num);
    for (int i = 0; i < 13; ++i) {
      num.add(0, num.get(num.size() - 1));
      num.remove(num.size() - 1);
      System.out.println(num);
    }
0
patryk4559 napisał(a):

Cześć. Proszę o pomoc. Jak przenieść ostatni element ArrayListy na jej początek i usunąć ostatni. Próbowałem coś takiego ale nie daje rady.

for (int i = 0; i < 13; i++) {
         
            String x = arrayList.get(arrayList.size() - 1);
            arrayList.set(0, x);
            arrayList.remove(arrayList.size()-1);
        }

Najprościej to zamiast ArrayList mieć w tym miejscu LinkedList

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1