Java i MySQL - błędy z bazą danych

0

Witam.
Robię prostą aplikację w Javie, która odbiera dane po kablu Ethernetowym z raspberry Pi i przesyła je do bazy danych.
O ile z częścią dotyczącą socketów/portów i wysyłania/ odbierania danych sobie radzę, o tyle jestem zielony jeśli chodzi te bazy danych.
Ogólnie korzystam trochę z http://www.mysqltutorial.org/ i trochę z Youtube, ale nie rozumiem co robię źle.
Otóż zainstalowałem sobie MySQL i potem workbench'a do niego i utworzyłem sobie lokalny serwer na moim domowym komputerze.
Niestety baza nie chce się zaimportować bo nie wiem jak ustawić zmienną ID ,która jest ustawiona na autoinkrement i ma odpowiadać za kolejny pomiar. Krzyczy że defaultowa wartość jest zła. Próbowałem 0, 1 i null i nic.
Do tego jak importuję tylko tabelę z 1 zmienną to okazuje się, że tej bazy tam na serwerze nie ma.
trochę chaotycznie, ale czy możecie mi pomóc?

0

Nie wiem czy zrozumiałem. Jaką bazę chcesz zaimportować? Skąd ją masz?

Co do błędu, pokaż ten plik my_database.sql.

0

Nie powiedziałeś jak stworzyłeś te bazę danych. Ogólnie proces wygląda tak:

  1. Tworzysz bazę na workbenchu (w necie jest tego pełno, pierwsze 2 linki z googli: https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/creating-database.html, https://www.a2hosting.com/kb/developer-corner/mysql/managing-mysql-databases-and-users-from-the-command-line)
  2. Z poziomu javy tworzysz połączenie i robisz sobie na tej bazie co tylko zechesz, inserty, selecty, dropy :)

Wygoogluj sobie np JDBC.
Nie wiem czy jesteś świadomy, ale w internecie jest wszystko. Jest pełno dokumentacji, do wszystkiego co używasz / potrzebujesz użyć.
BA są nawet tutoriale pokazujące krok po kroku jak z poziomu javy nawiązać połączenie z bazą danych, np 2 odpowiedź stąd: https://stackoverflow.com/questions/2839321/connect-java-to-a-mysql-database

0

No właśnie czytam na temat jdbc i tam w przykładach z reguły jest już utworzona baza danych, a ja przecież jej jeszcze nie mam. Co do tego jak utworzyłem to dałem w workbenchu New Model, zrobiłem nowy model, w nim tabelę, w niej pola o określonych właściowściach ( rysunek SQL2.jpg) i następnie zapisałem jako SQL. Wiem, że jestem dosyć zielony w tych tematach, ale ogólnie bazy danych to dla mnie nowość. Wcześniej siedziałem głównie czysto sprzętowo ( głównie C), a teraz z racji przebranżowienia siedzę nad javą i sql'elem.

0

Poza tym jak połączyć się z bazą danych bez serwera? Jak to będzie działać? Nie trzeba przypadkiem podać adresu IP, loginu i hasła?

0

Coś dziwnego się dzieje u mnie:

0

Kurde teraz to nawet zwykłej bazy nie chce mi zrobić. O co tu chodzi?
Edit: Czy to dlatego że używam tej powłoki pod windows 10?

0
Spyro97 napisał(a):

Kurde teraz to nawet zwykłej bazy nie chce mi zrobić. O co tu chodzi?
Edit: Czy to dlatego że używam tej powłoki pod windows 10?

Spróbuj otworzyć MySQL Command Line Client (CLI) zamiast Shell'a

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1