Określenie indeksu w tablicy [][]

0

Hejka,
mam następujące zadanie:
Utwórz dwuwymiarowa tablice zmiennych typu int o rozmiarach 10 na 10 i wypełnij
ja losowymi liczbami. Nastepnie znajdz taki element tej tablicy, którego suma elementów
sasiadujacych jest najwieksza.
Uwaga:
elementami sasiadujacymi sa wszystkie elementy graniczace z elementem analizowanym;
jezeli element sasiadujacy wychodzi poza granice tablicy, nie podlega analizie;
parametryzacja i wypisanie wszystkich sasiadujacych elementów nie jest rozwiazaniem
tego zadania;

'''
int[][]tablica=new int[10][10];
int suma1=0;
int max=0;

    Random r = new Random(); 
    
    
    
    for(int i=0;i<tablica.length;i++)

    			for(int j=0; j<tablica[i].length;j++)
    					
    			{tablica[i][j]=r.nextInt(100) ;
    				
    		}
    
    
    
   for(int i=0;i<tablica.length;i++)
	{for(int j=0; j<tablica[i].length;j++)
			{
		
		
		System.out.print(tablica[i][j] + " ");
			}
	
   System.out.println();
	}
    
   System.out.println();
   for(int i=0;i<tablica.length;i++)
  		if(i!=0 && i!=9)
	   			
   {for(int j=0; j<tablica[9].length;j++)
	   		if(j!=0 && j!= 9) {
	   			
	   			suma1= tablica[i][j]+tablica[i-1][j]+tablica[i+1][j]+tablica[i][j-1]+tablica[i][j+1];
	   			
	   			
	   			if (suma1> max)
	   				max=suma1;
	   		
	   			
	   			System.out.print(suma1 + " ");
	   			
	   		}

 
   System.out.println();
   }
  
   System.out.print(max); '''

mój kod... jestem osobą bardzo poczatkującą... nie wiem teraz jak wybrac z sytuacji i okreslic położenie zmiennej max - indeks w tablic i i j.

1

Zapamiętuj indeksy w pomocniczych zmiennych max_i,max_j, tak jak robisz to dla max sumy i je aktualizuj przy okazji aktualizacji max sumy.

0
yarel napisał(a):

Zapamiętuj indeksy w pomocniczych zmiennych max_i,max_j, tak jak robisz to dla max sumy i je aktualizuj przy okazji aktualizacji max sumy.

Dzięki wielkie... miałam jakieś zaćmienie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1