Klasa User - początkujący

0

Mam pytanie w jaki sposób ta klasa widzi User ?

Mam klase User z get i set ale nie rozumiem w jaki sposób mogę dodać User createUser czy to znaczy że klasa User jest również widoczna w innej klasie i nie musze jej implementowac ani dziedziczyc ?

public class UsersRepositoryImpl implements UsersRepository {

private Logger logger;
public User createUser(String name) {

	logger.log("tworzenie uż" + name);
	return new User(name);
}

public void SetLogger(Logger logger) {
	
	logger=this.logger;
}
1

Musisz mieć jakąś implementację klasy User w swoim projekcie. Jeśli takowa już istnieje to po prostu robisz import, dzięki któremu właśnie ta klasa byłaby widoczna w UsersRepositoryImpl. Jak nie masz to tworzysz od nowa i też importujesz.

EDIT. Właśnie doczytałem, że ma tą klasę to po prostu importujesz i będzie widoczna. W Intellij robisz to skrótem Alt+Enter po najechaniu na User.

0
kiyo napisał(a):

Musisz mieć jakąś implementację klasy User w swoim projekcie. Jeśli takowa już istnieje to po prostu robisz import, dzięki któremu właśnie ta klasa byłaby widoczna w UsersRepositoryImpl. Jak nie masz to tworzysz od nowa i też importujesz.

EDIT. Właśnie doczytałem, że ma tą klasę to po prostu importujesz i będzie widoczna. W Intellij robisz to skrótem Alt+Enter po najechaniu na User.

A jeżeli chciałbym korzystać z metod klasy User np setName w UsersRepositroy to musze ją implementować ?

0
Mały Krawiec napisał(a):
kiyo napisał(a):

Musisz mieć jakąś implementację klasy User w swoim projekcie. Jeśli takowa już istnieje to po prostu robisz import, dzięki któremu właśnie ta klasa byłaby widoczna w UsersRepositoryImpl. Jak nie masz to tworzysz od nowa i też importujesz.

EDIT. Właśnie doczytałem, że ma tą klasę to po prostu importujesz i będzie widoczna. W Intellij robisz to skrótem Alt+Enter po najechaniu na User.

A jeżeli chciałbym korzystać z metod klasy User np setName w UsersRepositroy to musze ją implementować ?

Jeśli klasa UsersRepository dziedziczy po User to ma już wszystkie metody z klasy User.

1
kiyo napisał(a):
Mały Krawiec napisał(a):
kiyo napisał(a):

Jeśli klasa UsersRepository dziedziczy po User to ma już wszystkie metody z klasy User.

Takie dziedziczenie to jakaś patologia. To tak jakbyś napisał Pies dziedziczy po Ogon, albo Pies dziedziczy po Miska.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1