metody, pętle

0

Witam proszę o pomoc w znalezieniu błędu w programie bo byłem już na różnych forach i nic :/ Program przy wpisaniu prawidłowych wartości działa dobrze. Problem jest kiedy po wpisaniu złych w następnym wywołaniu wpiszę dobre. Wyswietla się wynik ale też błąd "NoSuchElementException"

package ćw5;

import java.util.Scanner;
import java.util.StringTokenizer;

public class Zad2
{
	String linia;
	static double wyn = 0;

	static double kalkulator(String linia)
	{
		String errorMessage = "\nWadliwe dane! Spróbuj ponownie!\n";

		StringTokenizer token = new StringTokenizer(linia);
		if (token.countTokens() != 3)
			{
				System.err.println(errorMessage);
				Zad2.setLine();
			}

		String a = token.nextToken(), // pierwsza liczba
				b = token.nextToken(), // znak
				c = token.nextToken(); // druga liczba

		int num1 = 0, num2 = 0; // pomocnicze zmienne

		num1 = Integer.parseInt(a);
		num2 = Integer.parseInt(c);

		char znak = b.charAt(0);
		if (b.length() != 1 || (znak == '/' && num2 == 0))
			{
				System.err.println(errorMessage);
				Zad2.setLine();
			}
		switch (znak)
		{
		case '+':
			wyn = num1 + num2;
			break;
		case '-':
			wyn = num1 - num2;
			break;
		case '*':
			wyn = num1 * num2;
			break;
		case '/':
			wyn = num1 / num2;
			break;
		case '%':
			wyn = num1 % num2;
			break;
		default:
			{
				System.out.println(errorMessage);
				Zad2.setLine();
			}
		}

		return wyn;

	}

	static void setLine()
	{
		Scanner skan = new Scanner(System.in);
		String linia = skan.nextLine();

		double wynik = Zad2.kalkulator(linia);
		System.out.println("Wynik: " + wynik);
		skan.close();
	}

	public static void main(String[] args)
	{

		Zad2.setLine();
	}

}
 ```java
0

Nie mam teraz możliwości sprawdzenia kodu ale zwrócił bym uwagę na if'a, który obsługuje nieprawidłowe dane. Wywołuje on drugi raz tę samą metodę, nie przerywając poprzedniej. Wykonuję się ona, po czym powraca do tej poprzedniej.

0

Tak jak napisał @Nunn, pierwsze wywołanie metody powinno być przerwane podczas gdy użytkownik wprowadzi nieprawidłowe dane, do tego najlepiej nadają się wyjątki i ich obsługa. Polecam poczytać trochę o wyjątkach i bloku try/catch.

Przykładowe rozwiązanie Twojego problemu:

package ćw5;

import java.util.NoSuchElementException;
import java.util.Scanner;
import java.util.StringTokenizer;

public class Zad2 {
	String linia;
	static double wyn = 0;

	static double kalkulator(String linia) throws NoSuchElementException {

		StringTokenizer token = new StringTokenizer(linia);
		if (token.countTokens() != 3)
			throw new NoSuchElementException();

		String a = token.nextToken(), // pierwsza liczba
				b = token.nextToken(), // znak
				c = token.nextToken(); // druga liczba

		int num1 = 0, num2 = 0; // pomocnicze zmienne

		num1 = Integer.parseInt(a);
		num2 = Integer.parseInt(c);

		char znak = b.charAt(0);
		if (b.length() != 1 || (znak == '/' && num2 == 0))
			throw new NoSuchElementException();

		switch (znak){
		case '+':
			wyn = num1 + num2;
			break;
		case '-':
			wyn = num1 - num2;
			break;
		case '*':
			wyn = num1 * num2;
			break;
		case '/':
			wyn = num1 / num2;
			break;
		case '%':
			wyn = num1 % num2;
			break;
		default:		
			throw new NoSuchElementException();
		}
		return wyn;
	}

	static void setLine() {
		Scanner skan = new Scanner(System.in);
		String linia = skan.nextLine();
		try {
			double wynik = Zad2.kalkulator(linia);
			System.out.println("Wynik: " + wynik);
		}catch(NoSuchElementException e) {
			System.out.println("\nWadliwe dane! Spróbuj ponownie!\n");
			Zad2.setLine();
		}finally {		
			skan.close();
		}
	}

	public static void main(String[] args) {
		Zad2.setLine();
	}
}

Jeszcze jedna mała uwaga. W javie znak "{" stawiamy w tej samej linii

public static void main(String[] args) {

a nie w oddzielnej

public static void main(String[] args)
{

:-)

0

Ech.. Chciałem stworzyć bardziej szczegółowe wyjątki ale coś mi nie działają. Nic się nie wysypuje, ale program działa tak jakby w ogóle wyjątków nie było Dlaczego? Musze się jeszcze duuuużo uczyć :P

package ćw5;

import java.util.NoSuchElementException;
import java.util.Scanner;
import java.util.StringTokenizer;

public class test
{

	static double kalkulator(String linia) throws NoSuchElementException, NumberFormatException, ArithmeticException
	{
		StringTokenizer token = new StringTokenizer(linia);
		if (token.countTokens() != 3)
			{
				new NoSuchElementException();
			}

		String a = token.nextToken(), b = token.nextToken(), c = token.nextToken();

		int num1 = 0, num2 = 0, wyn = 0;

		try
			{
				num1 = Integer.parseInt(a);
				num2 = Integer.parseInt(c);
			} catch (NumberFormatException e)
			{
				new NumberFormatException();
			}
		char znak = b.charAt(0);
		if (b.length() != 1 || znak == '/' && wyn == 0)
			{
				new ArithmeticException();
			}

		switch (znak)
		{
		case '+':
			wyn = num1 + num2;
			break;
		case '-':
			wyn = num1 - num2;
			break;
		case '*':
			wyn = num1 * num2;
			break;
		case '/':
			wyn = num1 / num2;
			break;
		case '%':
			wyn = num1 % num2;
			break;
		default:
			{
				new NoSuchElementException();
			}
		}
		return wyn;
	}

	static void setLine()
	{
		Scanner skan = new Scanner(System.in);
		try
			{
				String linia = skan.nextLine();
				double wynik = test.kalkulator(linia);
				System.out.println("Wynik: " + wynik);
			} catch (NumberFormatException e)
			{
				System.err.println("\nWadliwe dane! Spróbuj ponownie!\n");
				test.setLine();
			} catch (NoSuchElementException e)
			{
				System.err.println("\nWadliwe dane! Spróbuj ponownie!\n");
				test.setLine();
			} catch (ArithmeticException e)
			{
				System.err.println("\nWadliwe dane! Spróbuj ponownie!\n");
				test.setLine();
			} finally
			{
				skan.close();
			}
	}

	public static void main(String[] args)
	{
		test.setLine();
	}
}

0

Dobra nie było tematu nie napisałem "throw new" tylko samo "new" :D
P.S Dowiedziałem się własnie, że wyjątków typu RuntimeException nie trzeba zgłaszać klauzulą THROW usunąłem te 3 wyjątki obok metody i dalej działa :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1