Jak sprawdzić czy dana apka jest już zainstalowana

0

Cześć,
próbuje napisać do tego program, czytam o package manager ale dalej nie za bardzo wiem jak to zrobić.
nie chodzi mi o wyświetlenie listy zainstalowanych apek na telefonie tylko mam listę apek które chciałbym mieć zainstalowanych i przy każdym przycisk aktywny gdy nie jest zainstalowane i po naciśnięciu odsyła mnie do google play a nie aktywny jeśli jest już zainstalowane.
Mam jakoś liste z Package manager zapisać w tabeli i porównywać z nią tabele z moimi wybranymi apkami czy jak?

0

po 1 , napisz że chodzi o Androida, po drugie tutaj łap metodę

 private boolean appInstalledOrNot(String uri) {
        PackageManager pm = getPackageManager();
        try {
            pm.getPackageInfo(uri, PackageManager.GET_ACTIVITIES);
            return true;
        } catch (PackageManager.NameNotFoundException e) {
        }

        return false;
    }

gdzie uri to id twojej apki którą chcesz sprawdzić ( to id z google play np https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.katana to facebooka i id do sprawdzenia to com.facebook.katana)

0

Dzięki, mogę ruszyć z tym

wojciechmaciejewski napisał(a):

po 1 , napisz że chodzi o Androida, po drugie tutaj łap metodę

 private boolean appInstalledOrNot(String uri) {
        PackageManager pm = getPackageManager();
        try {
            pm.getPackageInfo(uri, PackageManager.GET_ACTIVITIES);
            return true;
        } catch (PackageManager.NameNotFoundException e) {
        }

        return false;
    }

gdzie uri to id twojej apki którą chcesz sprawdzić ( to id z google play np https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.katana to facebooka i id do sprawdzenia to com.facebook.katana)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1