Podstawy Java. Zliczanie,wyświetlanie i sumowanie elementów.

0

Witam ;)

Mam problem chcę z przedziału liczb <1;100> (wyświetlić tylko podzielne przez 4), zliczy ile takich jest liczb oraz zsumować ze sobą wszystkie.
Umiałem niestety tylko wyświetlić liczby podzielne przez 4 szperałem po googlach ale nie widziałem podobnych zadań (były z tablicami, ale nie wiedziałem jak zastosować to wszystko razem). Znajdzie się jakaś dobry pasterz który wskaże drogę zagubionej owieczce ? :D

for(int i=1; i<=100; i++){
                if(i%4==0){
                    System.out.println(i);
                    }
                }

1

Dodaj jeszcze 2 zmienne typu int.
Pierwsza będzie służyła do liczenia wystąpień tej liczby a więc za każdym razem kiedy liczba jest podzielna na 4 inkrementuj ją.
Druga będzie sumą więc w if będziesz musiał dodawać i do tej zmiennej.

0
atmal napisał(a):

Dodaj jeszcze 2 zmienne typu int.
Pierwsza będzie służyła do liczenia wystąpień tej liczby a więc za każdym razem kiedy liczba jest podzielna na 4 inkrementuj ją.
Druga będzie sumą więc w if będziesz musiał dodawać i do tej zmiennej.

Dzięki za pomoc tak jak mówiłeś!

int a=0;
            int suma=0;
            
            for(int i=1; i<=10; i++){
                if(i%4==0){
                    System.out.println(i);
                    System.out.println("****************");
                    a++;
                    System.out.println("Ilość występowania: "+a);
                    suma = suma + i;
                    System.out.println("Wynik sumowanych liczb: "+suma);
                    }
                }

0
        List<Integer> divisible = IntStream.range(0, 100)
                .boxed()
                .filter(x-> x%4 == 0)
                .collect(Collectors.toList());

I teraz możesz sobie zrobić divisible.size() i będziesz wiedział ile ich jest, albo zrobić divisible.stream().mapToInt(x -> x).sum() żeby zsumować.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1