Java - doxygen komentarz do metody w obiekcie

0

Dzień dobrym
mam pytanie o wykorzystanie doxygena do komentowania kodu java, chodzi o okomentowanie takiej struktury klasy :

public class ClassA
{
    ClassB object= new ClassB (10) {

        public void method(int a) {
	}
           
    };
}

jak opisać metodę methoda by pojawiła się ona w dokumentacji?

Z góry dziękuję za pomoc : )

1

A co próbowałeś? Mamy przytoczyć dokumentację Doxygena? Z dokumentacji wynika, że takie coś powinno zadziałać:

/** ble ble opis metody */
public void method(int a) {}

Po co używasz Doxygena do dokumentowania kodu Javowego? Standardem jest JavaDoc i to JavaDoca domyślnie obsługują wszelkie sensowne IDE do Javy. Narzędzie JavaDoc służy też do generowania JARów z dokumentacją - czy Doxygen generuje coś kompatybilnego? Myślę, że niespecjalnie. Jeśli użycie Doxygena nie jest w jakiś sposób wymuszone to nie ma sensu się w niego pakować - robisz tylko kłopot sobie i innym.

0

Dzięki za szybką odpowiedź : )
Tak działa opis metody jeżeli jest ona bezpośrednio w klasie, jeżeli jest taka sytuacja że tworzymy w klasie obiekt i w nadpisujemy jego metody to się informacja ta nie wyświetla, korzystam z doxygen ponieważ reszta projektu jest w nim okomentowana, dopóki nie napotkałem takiej struktury to nie było z nim problemów.

0

Aaaa dobra, już wiem o co chodzi. Chcesz udokumentować klasę anonimową. To chyba nigdzie nie działa (w sumie słusznie - po co dokumentować coś co nawet nie ma nazwy?). Rozwiązaniem jest stworzenie klasy nieanonimowej.

https://docs.oracle.com/javase/tutorial/java/javaOO/nested.html

0

Aaa dziękuję za wyjaśnienie że tak to się nazywa, poszukam czegoś w internecie, dziękuję za pomoc : D

0

Zrobiłem tak jak napisałeś, stworzyłem swoją klasę nieanonimową i jej obiekt, działa dziękuję: D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1