Prośba o sugestie

0

Witam,

wiem że jakiś czas temu był podobny wątek, ale uznałem że założę swój wątek aby nie wprowadzać zamieszania z tamtym.

Od jakiegoś czasu pisałem sobie gierkę w celach edukacyjnych i utrwalających wiedzę. Chciałbym o ile to możliwe aby osoby bardziej doświadczone rzuciły na to okiem i podpowiedziały mi co trzeba ewentualnie poprawić, gdzie są ewentualne błędy, błędne nazewnictwo zmiennych, metod klas itp (według konwencji jakich powinno się używać w javie. Kolejna rzecz, która mnie zastanawia to fakt czy napisana przeze mnie gra została napisana zgodnie z obiektywistycznym podejściem, czytelność kodu itp.

Jeżeli jakiegoś potrzebnego pliku nie dodałem proszę o informację.

Za wszelkiego rodzaju sugestie dziękuje.

edit.

spacja - strzelanie
strzałki poruszanie się

0

Faktem jest, że nie umiem w Javę, ale raczej nie powinieneś używać polskich znaków w komentarzach.
user image

0

Teoretycznie nie powinno się w ogóle używać języka polskiego w kodzie. Będę musiał to poprzerabiać w przyszłości.

0
  • Masz klasę Spirte zamiast Sprite
  • Nie dość, że masz polskie nazwy zmiennych/klas etc. to w dodatku pisane z dysleksją (delta_losowani?? move_przeciwniko??)
  • pomieszane nazwy angielskie i polskie w jednej zmiennej: getTyp
  • błąd w nazwie angielskiej: masz vin i drawVin zamiast win i drawWin
  • getImageDimensions sugeruje, że jest to coś w rodzaju gettera, czyli że powinno zwracać wymiary obrazka (tak jak masz getX i getY). Natomiast w kodzie widzę, że funkcja ta... ustawia wymiary obrazka (czyli pewnie setImageDimensions powinno być)
  • kryptyczne nazwy zmiennych (vis? getVis - co to jest? visible? dla mnie to niepotrzebny skrót).
  • pomieszanie nazewnictwa under_score z camelCase, czyli masz start_najechany ale już stopNajechany

Czyli masz totalny bałagan w nazwach zmiennych. Radziłbym wyłączyć (tak, wyłączyć) autocomplete w IDE, bo mam wrażenie, że IDE ci przeszkadza, bo pozwala tolerować błędy (np. zrobiłeś literówkę w klasie Spirte, a potem IDE zapewne ci podpowiedziało w innym pliku również Spirte... i wszystko jest okej, kod się uruchamia, mimo że wszędzie jest jeden wielki burdel...).

Jakbyś pisał bez autouzupełniania i byś musiał z palca wpisywać, to byś się szybko nauczył tworzyć spójne i ładne nazwy zmiennych...

0

A w jakim IDE piszesz w ogóle?

0

Eclipse

z nazwami to wiem że mam bałagan.

a co poza tym? jeżeli chodzi o składnie?

0

Do Javy SE masz za friko IntelliJ Community więc sugeruje się przesiąść
M.in. podpowiada nazwy referencji ładnie ;)

0

Wrzuć Runnable Jara jak możesz

0

@rafal20-1988 napisał:

Teoretycznie nie powinno się w ogóle używać języka polskiego w kodzie. Będę musiał to poprzerabiać w przyszłości.

Co Ty opowiadasz? A wewnątrz Stringów?

0

ok po za Stringami.

0
scibi92 napisał(a):

Do Javy SE masz za friko IntelliJ Community więc sugeruje się przesiąść
M.in. podpowiada nazwy referencji ładnie ;)

od dłuższego czasu piszę pod eclipse, czytałem już w paru miejscach że nie jest polecany eclipse ale jakoś na IntelliJ nie mogę się przestawić.

Burdzi0 napisał(a):

Wrzuć Runnable Jara jak możesz

gotowe

0

Jakie masz problemy z Intellij?
Ja też nie mogłem się przestawić ale uwierz mi że naprawde warto :)
Poza tym w firmach z tzw. RIGCzem stosują IntelliJ więc jeśli chcesz programować komercyjnie to wypada ogarnąć ;)

0

IntelliJ ma inspekcję literówek w kodzie (tj. czy nazwy zmiennych, klas itp. są poprawnymi słowami w języku angielskim), więc by ci podkreśliło falowaną linią to nieszczęsne spirte czy vin :)

0
scibi92 napisał(a):

Jakie masz problemy z Intellij?
Ja też nie mogłem się przestawić ale uwierz mi że naprawde warto :)
Poza tym w firmach z tzw. RIGCzem stosują IntelliJ więc jeśli chcesz programować komercyjnie to wypada ogarnąć ;)

Fajnie by było zmienić pracę na programistę ale do tego to mi bardzo wiele brakuje co widać na załączonym obrazku:) Obecnie trzeba się trzymać pracy jaką mam :)

LukeJL napisał(a):

IntelliJ ma inspekcję literówek w kodzie (tj. czy nazwy zmiennych, klas itp. są poprawnymi słowami w języku angielskim), więc by ci podkreśliło falowaną linią to nieszczęsne spirte czy vin :)

w eclipse też jest słownik który można teoretycznie odpalić:) chyba to nie jest jedyny "powód" dla jakiego warto przesiadać się na IntelliJ.

0

zmienne prywatne w klasach powinny być deklarowane jak najbliżej miejsca wykorzystania czy lepiej deklarować je wszystkie np. na początku aby były w jednym miejscu?

Pytam bo zainstalowałem IntelliJ i tam twardo chce mi poprzenosić zmienne prywatne w miejsca gdzie to zmieniam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1