porównywanie stringow

0

Obrazek w załączniku ale ogólnie chodzi oto że dwa takie same stringi według programu są inne (zapewne inne kodowanie czy coś ale nie wiem co z tym zrobić)
Jak zrobić by było ok?

0

String "Data i miejsce śmierci:" bez dalszego ciągu też jest przechowywany w pamięci.
Wartość zmiennej h to dokładnie to, co widzisz.
Dalej wypisywana jest wartość tab[a+1]

0

To chodzi chyba o kodowanie ale nie wiem bo się nie znam więc się nie wypowiem

0

Ok poradziłem sobie przekopiowałem z dwóch plików to samo i jeden działa do jednego a drugi do drugiego nie mniej jaka jest różnica pomiędzy
Data i miejsce urodzenia
a tym
Data i miejsce urodzenia
?

0

Wrzuć całe te pliki, a nie fragmenty.

0

No pewnie chodziło o kodowanie

0

chodzi o to że wpisujac warunek

if( StringA == StringB) 

Kompilator nie sprawdza tego czy ciagi sa takie Same, tylko czy sa w tym samym obszarze pamieci. A ze to sa 2 rozne zmienne to zwroci False.

Zeby porownac text. nalezy wpisac

if( StringA.equals(StringB)) 

Wtedy nastpeuje sprawdzenie warunku identycznosci ciagu.

0
Vanilka napisał(a):

chodzi o to że wpisujac warunek

if( StringA == StringB) 

Kompilator nie sprawdza tego czy ciagi sa takie Same, tylko czy sa w tym samym obszarze pamieci. A ze to sa 2 rozne zmienne to zwroci False.

Zeby porownac text. nalezy wpisac

if( StringA.equals(StringB)) 

Wtedy nastpeuje sprawdzenie warunku identycznosci ciagu.

https://ideone.com/mXEg1Y
To weż wytłumacz tą magię ziomek bo trochę obala Twoją teorię, a potem dodawaj wpisy na forum.

1
ShermanMg napisał(a):
Vanilka napisał(a):

chodzi o to że wpisujac warunek

if( StringA == StringB) 

Kompilator nie sprawdza tego czy ciagi sa takie Same, tylko czy sa w tym samym obszarze pamieci. A ze to sa 2 rozne zmienne to zwroci False.

Zeby porownac text. nalezy wpisac

if( StringA.equals(StringB)) 

Wtedy nastpeuje sprawdzenie warunku identycznosci ciagu.

https://ideone.com/mXEg1Y
To weż wytłumacz tą magię ziomek bo trochę obala Twoją teorię, a potem dodawaj wpisy na forum.

Chciałeś wytknąć komuś błąd no i strzeliłeś jak kulą w płot, bo to co napisała koleżanka Vanilka jest prawdą.

Porównanie Stringów w javie jest generalnie bardzo wredne , bo kompilator czasami myśli za nas co jak widać co poniektórym utrudnia życie.

Jeżeli string są jednakowe, kompilator automatycznie podpina je w to samo miejsce w pamięci, czytaj daje tą samą referencje. (albo jakoś tak :P)

Generalnie jako że stringi w Javie są immutable (niezmienne) to 2 stringi nawet o takiej samej wartości nie zwrócą nam true na ==. Wyjątkiem jest sytuacja tak jak napisałem wyżej że kompilator pomyśli za nas i nie stworzy 2 stringa tylko podepnie się pod 1.

Dlatego zadanie dla Ciebie

co zwróci taki kod:

        String b="aaa";
        String a = new String(b);

        System.out.println(a==b);
        System.out.println(a.equals(b));

sorry za offtop

0
wojciechmaciejewski napisał(a):
ShermanMg napisał(a):
Vanilka napisał(a):

chodzi o to że wpisujac warunek

if( StringA == StringB) 

Kompilator nie sprawdza tego czy ciagi sa takie Same, tylko czy sa w tym samym obszarze pamieci. A ze to sa 2 rozne zmienne to zwroci False.

Zeby porownac text. nalezy wpisac

if( StringA.equals(StringB)) 

Wtedy nastpeuje sprawdzenie warunku identycznosci ciagu.

https://ideone.com/mXEg1Y
To weż wytłumacz tą magię ziomek bo trochę obala Twoją teorię, a potem dodawaj wpisy na forum.

Chciałeś wytknąć komuś błąd no i strzeliłeś jak kulą w płot, bo to co napisała koleżanka Vanilka jest prawdą.

Porównanie Stringów w javie jest generalnie bardzo wredne , bo kompilator czasami myśli za nas co jak widać co poniektórym utrudnia życie.

Jeżeli string są jednakowe, kompilator automatycznie podpina je w to samo miejsce w pamięci, czytaj daje tą samą referencje. (albo jakoś tak :P)

Generalnie jako że stringi w Javie są immutable (niezmienne) to 2 stringi nawet o takiej samej wartości nie zwrócą nam true na ==. Wyjątkiem jest sytuacja tak jak napisałem wyżej że kompilator pomyśli za nas i nie stworzy 2 stringa tylko podepnie się pod 1.

Dlatego zadanie dla Ciebie

co zwróci taki kod:

        String b="aaa";
        String a = new String(b);

        System.out.println(a==b);
        System.out.println(a.equals(b));

sorry za offtop

Jakbyś dokładnie przeczytał to byś wiedział, że to co koleżanka napisała jest nieprawdą:

Vanilka napisał(a):

chodzi o to że wpisujac warunek Kompilator nie sprawdza tego czy ciagi sa takie Same, tylko czy sa w tym samym obszarze pamieci. A ze to sa 2 rozne zmienne to zwroci False.

To że to są dwie różne zmienne nie oznacza automatycznie że zostanie zwrócony 'False'.

0

Cały wątek od razu cytujcie w swoich postach.

Fakt: przyrównanie dwóch obiektów (a takimi typami są właśnie stringi w Javie) powoduje przyrównanie ich adresów (referencji), a nie zawartości - dlatego powinno się wykorzystywać metodę equals.

Sztuczka: kod podany przez @ShermanMg wykorzystuje pewną optymalizację wykonywaną przez kompilator Javy, która - korzystając z tego, że stringi w Javie są niemutowalne (immutable) - nie powoduje ich duplikacji, tylko wrzuca pod to samo miejsce w pamięci, wskutek czego string1 oraz string2 są identyczną referencją, dlatego akurat w tym przypadku zwraca true.

Niedopowiedzenie: @Vanilka miała na myśli dwie różne referencje, tyle że nie do końca dobrze się wysłowiła. Nie rozumiem po co od razu rzucać jakieś kody oraz półhejty, zamiast na spokojnie wytłumaczyć literówkę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1