Zły argument do funkcji w javie

0

Mam do programu podać argumenty, on ma je zamienić na int i odpalić funkcję taką:

funkcja(int a, int b)

Oczywiście gdy podam jako argument jakiś string to mam natychmiastowy błąd. No i tu jest właśnie problem bo mam ten wyjątek zwrócić wewnątrz tej funkcji tzn. jak podam string to wewnątrz funkcji mam rzucić wyjątek 'Nieprawidłowe dane'. Jak mam to zrobić skoro nawet do funkcji nie da się wejść skoro argument jest złego typu?

0

Podajesz argumenty i pierwszy masz w args[0], drugi w args[2].
Do funkcji możesz je przekazać tak:

funkcja(Integer.parseInt(args[0]), Integer.parseInt(args[1]));
0

Podaj dokładną treść zadania. W pierwszym poście opisałeś niewykonalne zadanie.

0
szweszwe napisał(a):

Podajesz argumenty i pierwszy masz w args[0], drugi w args[2].
Do funkcji możesz je przekazać tak:

funkcja(Integer.parseInt(args[0]), Integer.parseInt(args[1]));

No ale wtedy jak podam string wyskakuje NumberFormatException, mogę go złapać w main, ale ja to mam zrobić właśnie w tej funkcji do której się odwołuje :p

0

Kurde pisałem tamtego posta i odpisałeś a widze że nie można tu edytować, anyway o to właśnie mi chodziło, czy te zadanie jest niewykonalne czy jest jakiś magiczny sposób. Dzięki za pomoc :p

0

Można edytować posty, tylko trzeba się zalogować.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1