Java oraz biblioteka DBFReader

0

Witam. Używam biblioteki dbfreader, dostępnej tutaj: https://code.google.com/p/jdbf/ (mam nadzieje ze to nie zostanie uznane jako reklama)

Czyta ona pliki typu dbf(bazy danych strukturą podobne do excela)

Mam z nią następujący problem. Otóż działą ona w ten sposób że pobiera nagłówki tego dbf takie jak np "nr zamowienia " itd. metodą:

dbfreader.getField(i).getName()

a rekordy czyli reszte zawartości w ten sposób:

 Object aobj[] = dbfreader.nextRecord(Charset.forName("GBK");

W tablicy tej znajdują się rekordy typu string data itd.

Początkowo stworzyłem sobie klasę:

public class Dane {

  private String naglowki;
  private Object obiekty;
}

i po pobieraniu zapisywałem dane w kolekcji arraylist

ArrayList<Data>

No i tutaj jest problem, bo moje nagłówki się powtarzają i ciężko potem wyszukiwać czy robić coś innego z tymi danymi

Chciałbym robić sobie coś takiego:

  1. Wczytywać nagłowki do
ArrayList<String>

-wiadomo jak zrobić
2. Dodawać dane do jakiejś kolekcji? czyli nagłowki + 1 wiersz pliku
3. odczytać kolejny wiersz
4. dodać do kolejnej kolekcji

itd. Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić jak sobie można poradzić z punktem 2 ? Z góry dziękuję

0

Dodam jeszcze że obiekty w tej tablicy aobj są trzymane w ten sposób

np. aobj[3]
123
123
123
123

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1