wprowadzanie danych do dbo za pomocą smartfona z androidem

0

Witam,
problem jest następujący. mam do napisania aplikacje na androida, która zbiera dane z obiektu i przesyła je do bazy sql. zastanawiam się nad takim roziwazaniem , tworze baze na smartfonie SQLite no i wtedy robie migracje do bazy sql server. , zastanawiam się czy taka aplikacja na androida może pełnić rolę klienta wpisującego do bazy info.?? proszęo jakies opinie jak to zrobić, pozdrawiam

0

Prosze o przeniesienie posta to folderu Java

0

Jeśli chodzi o podłączenie aplikacji do bazy to wystarczy, że znasz polecenia SQL do zarządzania bazą. Dostęp do bazy wymaga dostępu do systemu plików, dlatego też polecam to robić asynchronicznie.

Jeśli twoja aplikacja tworzy bazy to są one zapisywane w DATA/data/APP_NAME/databases/FILENAME.
gdzie data to to co zwraca Environment.getDataDirectory(), APP_NAME to nazwa twojej aplikacji FILENAME to nazwa pliku taka jaką sobie wybierzesz w kodzie.

Co do samego kodu to poczytaj na developer.android.com. Tam są świetne tutortiale od googla na temat androida:
http://developer.android.com/training/basics/data-storage/databases.html

0

Content Provider, dbHelper, wystarczy żeby dane odczytywać, zapisywać edytować usuwać.

0

"Jeśli chodzi o podłączenie aplikacji do bazy to wystarczy, że znasz polecenia SQL do zarządzania bazą. Dostęp do bazy wymaga dostępu do systemu plików, dlatego też polecam to robić asynchronicznie. "

Masz jakiś tutorial?? jakies materiały , gdzie moge to znaleŹĆ i jak szukac??
pozdro

0
Wybitny Krawiec napisał(a):

Masz jakiś tutorial?? jakies materiały , gdzie moge to znaleŹĆ i jak szukac??
pozdro

vogella zawsze obszernie opisuje funkcje javy i androida więc polecam Ci jego stronę. Jeśli chodzi o bazy danych i androida to tutaj masz artykuł na ten temat http://www.vogella.com/tutorials/AndroidSQLite/article.html

Oprócz tego szukaj pomocy w dokumentacji, stackoverflow i nie bój się wpisywać swoich problemów w googlach ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1