Zmiana programu jednowątkowego w program współbieżny.

0

Witam ponownie,

Mój poprzedni temat został przeniesiony do kosza z powodu szczątkowego opisu problemu. Postaram się jeszcze raz dokładniej opisać o co chodzi.

Poniżej znajduje się mój program, działa on z wykorzystaniem jednego, głównego wątku (thread). Natomiast Java wspiera współbieżność (Java Concurrency), obsługę wielu wątków. Moje pytanie polega właśnie na tym czy poniższy program można przerobić w taki sposób, aby obsługiwał on kilka wątków, a nie tylko jeden. Czyli zmienić go tak, aby część zadań/algorytmu przekazać innym wątkom. Czy można to zrobić i w jaki sposób? Z góry dziękuję za pomoc.

W załączniku przesyłam cały projekt.

package projekt_zal_pacman;
 
import java.awt.EventQueue;
import javax.swing.JFrame;
 
public class Pacman extends JFrame {
 
    public Pacman() {
 
        initUI();
    }
 
    private void initUI() {
 
        add(new Board());
        setTitle("Pacman");
        setDefaultCloseOperation(EXIT_ON_CLOSE);
        setSize(380, 420);
        setLocationRelativeTo(null);
        setVisible(true);        
    }
 
    public static void main(String[] args) {
 
        EventQueue.invokeLater(new Runnable() {
 
            @Override
            public void run() {
                Pacman ex = new Pacman();
                ex.setVisible(true);
            }
        });
    }
}  
 package projekt_zal_pacman;
 
import java.awt.BasicStroke;
import java.awt.Color;
import java.awt.Dimension;
import java.awt.Event;
import java.awt.Font;
import java.awt.FontMetrics;
import java.awt.Graphics;
import java.awt.Graphics2D;
import java.awt.Image;
import java.awt.Toolkit;
import java.awt.event.ActionEvent;
import java.awt.event.ActionListener;
import java.awt.event.KeyAdapter;
import java.awt.event.KeyEvent;
 
import javax.swing.ImageIcon;
import javax.swing.JPanel;
import javax.swing.Timer;
 
public class Board extends JPanel implements ActionListener {
 
    private Dimension d;
    private final Font smallfont = new Font("Arial", Font.BOLD, 14);
 
    private Image ii;
    private final Color dotcolor = new Color(0, 0, 255);
    private Color mazecolor;
 
    private boolean ingame = false;
    private boolean dying = false;
 
    private final int blocksize = 24;
    private final int nrofblocks = 15;
    private final int scrsize = nrofblocks * blocksize;
    private final int pacanimdelay = 2;
    private final int pacmananimcount = 4;
    private final int maxghosts = 12;
    private final int pacmanspeed = 6;
 
    private int pacanimcount = pacanimdelay;
    private int pacanimdir = 1;
    private int pacmananimpos = 0;
    private int nrofghosts = 6;
    private int pacsleft, score;
    private int[] dx, dy;
    private int[] ghostx, ghosty, ghostdx, ghostdy, ghostspeed;
 
    private Image ghost;
    private Image pacman1, pacman2up, pacman2left, pacman2right, pacman2down;
    private Image pacman3up, pacman3down, pacman3left, pacman3right;
    private Image pacman4up, pacman4down, pacman4left, pacman4right;
 
    private int pacmanx, pacmany, pacmandx, pacmandy;
    private int reqdx, reqdy, viewdx, viewdy;
 
    private final short leveldata[] = {
        19, 26, 26, 26, 18, 18, 18, 18, 18, 18, 18, 18, 18, 18, 22,
        21, 0, 0, 0, 17, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 20,
        21, 0, 0, 0, 17, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 20,
        21, 0, 0, 0, 17, 16, 16, 24, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 20,
        17, 18, 18, 18, 16, 16, 20, 0, 17, 16, 16, 16, 16, 16, 20,
        17, 16, 16, 16, 16, 16, 20, 0, 17, 16, 16, 16, 16, 24, 20,
        25, 16, 16, 16, 24, 24, 28, 0, 25, 24, 24, 16, 20, 0, 21,
        1, 17, 16, 20, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 17, 20, 0, 21,
        1, 17, 16, 16, 18, 18, 22, 0, 19, 18, 18, 16, 20, 0, 21,
        1, 17, 16, 16, 16, 16, 20, 0, 17, 16, 16, 16, 20, 0, 21,
        1, 17, 16, 16, 16, 16, 20, 0, 17, 16, 16, 16, 20, 0, 21,
        1, 17, 16, 16, 16, 16, 16, 18, 16, 16, 16, 16, 20, 0, 21,
        1, 17, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 16, 20, 0, 21,
        1, 25, 24, 24, 24, 24, 24, 24, 24, 24, 16, 16, 16, 18, 20,
        9, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 25, 24, 24, 24, 28
    };
 
    private final int validspeeds[] = {1, 2, 3, 4, 6, 8};
    private final int maxspeed = 6;
 
    private int currentspeed = 3;
    private short[] screendata;
    private Timer timer;
 
    public Board() {
 
        loadImages();
        initVariables();
 
        addKeyListener(new TAdapter());
 
        setFocusable(true);
 
        setBackground(Color.black);
        setDoubleBuffered(true);
    }
 
    private void initVariables() {
 
        screendata = new short[nrofblocks * nrofblocks];
        mazecolor = new Color(138, 43, 226);
        d = new Dimension(400, 400);
        ghostx = new int[maxghosts];
        ghostdx = new int[maxghosts];
        ghosty = new int[maxghosts];
        ghostdy = new int[maxghosts];
        ghostspeed = new int[maxghosts];
        dx = new int[4];
        dy = new int[4];
 
        timer = new Timer(40, this);
        timer.start();
    }
 
    @Override
    public void addNotify() {
        super.addNotify();
 
        initGame();
    }
 
    private void doAnim() {
 
        pacanimcount--;
 
        if (pacanimcount <= 0) {
            pacanimcount = pacanimdelay;
            pacmananimpos = pacmananimpos + pacanimdir;
 
            if (pacmananimpos == (pacmananimcount - 1) || pacmananimpos == 0) {
                pacanimdir = -pacanimdir;
            }
        }
    }
 
    private void playGame(Graphics2D g2d) {
 
        if (dying) {
 
            death();
 
        } else {
 
            movePacman();
            drawPacman(g2d);
            moveGhosts(g2d);
            checkMaze();
        }
    }
 
    private void showIntroScreen(Graphics2D g2d) {
 
        g2d.setColor(new Color(0, 0, 255));
        g2d.fillRect(50, scrsize / 2 - 30, scrsize - 100, 50);
        g2d.setColor(Color.white);
        g2d.drawRect(50, scrsize / 2 - 30, scrsize - 100, 50);
 
        String s = "Aby rozpocząć naciśnij S";
        Font small = new Font("Arial", Font.BOLD, 16);
        FontMetrics metr = this.getFontMetrics(small);
 
        g2d.setColor(Color.white);
        g2d.setFont(small);
        g2d.drawString(s, (scrsize - metr.stringWidth(s)) / 2, scrsize / 2);
    }
 
    private void drawScore(Graphics2D g) {
 
        int i;
        String s;
 
        g.setFont(smallfont);
        g.setColor(new Color(0, 0, 0));
        s = "Wynik: " + score;
        g.drawString(s, scrsize / 2 + 96, scrsize + 16);
 
        for (i = 0; i < pacsleft; i++) {
            g.drawImage(pacman3right, i * 28 + 8, scrsize + 1, this);
        }
    }
 
    private void checkMaze() {
 
        short i = 0;
        boolean finished = true;
 
        while (i < nrofblocks * nrofblocks && finished) {
 
            if ((screendata[i] & 48) != 0) {
                finished = false;
            }
 
            i++;
        }
 
        if (finished) {
 
            score += 50;
 
            if (nrofghosts < maxghosts) {
                nrofghosts++;
            }
 
            if (currentspeed < maxspeed) {
                currentspeed++;
            }
 
            initLevel();
        }
    }
 
    private void death() {
 
        pacsleft--;
 
        if (pacsleft == 0) {
            ingame = false;
        }
 
        continueLevel();
    }
 
    private void moveGhosts(Graphics2D g2d) {
 
        short i;
        int pos;
        int count;
 
        for (i = 0; i < nrofghosts; i++) {
            if (ghostx[i] % blocksize == 0 && ghosty[i] % blocksize == 0) {
                pos = ghostx[i] / blocksize + nrofblocks * (int) (ghosty[i] / blocksize);
 
                count = 0;
 
                if ((screendata[pos] & 1) == 0 && ghostdx[i] != 1) {
                    dx[count] = -1;
                    dy[count] = 0;
                    count++;
                }
 
                if ((screendata[pos] & 2) == 0 && ghostdy[i] != 1) {
                    dx[count] = 0;
                    dy[count] = -1;
                    count++;
                }
 
                if ((screendata[pos] & 4) == 0 && ghostdx[i] != -1) {
                    dx[count] = 1;
                    dy[count] = 0;
                    count++;
                }
 
                if ((screendata[pos] & 8) == 0 && ghostdy[i] != -1) {
                    dx[count] = 0;
                    dy[count] = 1;
                    count++;
                }
 
                if (count == 0) {
 
                    if ((screendata[pos] & 15) == 15) {
                        ghostdx[i] = 0;
                        ghostdy[i] = 0;
                    } else {
                        ghostdx[i] = -ghostdx[i];
                        ghostdy[i] = -ghostdy[i];
                    }
 
                } else {
 
                    count = (int) (Math.random() * count);
 
                    if (count > 3) {
                        count = 3;
                    }
 
                    ghostdx[i] = dx[count];
                    ghostdy[i] = dy[count];
                }
 
            }
 
            ghostx[i] = ghostx[i] + (ghostdx[i] * ghostspeed[i]);
            ghosty[i] = ghosty[i] + (ghostdy[i] * ghostspeed[i]);
            drawGhost(g2d, ghostx[i] + 1, ghosty[i] + 1);
 
            if (pacmanx > (ghostx[i] - 12) && pacmanx < (ghostx[i] + 12)
                    && pacmany > (ghosty[i] - 12) && pacmany < (ghosty[i] + 12)
                    && ingame) {
 
                dying = true;
            }
        }
    }
 
    private void drawGhost(Graphics2D g2d, int x, int y) {
 
        g2d.drawImage(ghost, x, y, this);
    }
 
    private void movePacman() {
 
        int pos;
        short ch;
 
        if (reqdx == -pacmandx && reqdy == -pacmandy) {
            pacmandx = reqdx;
            pacmandy = reqdy;
            viewdx = pacmandx;
            viewdy = pacmandy;
        }
 
        if (pacmanx % blocksize == 0 && pacmany % blocksize == 0) {
            pos = pacmanx / blocksize + nrofblocks * (int) (pacmany / blocksize);
            ch = screendata[pos];
 
            if ((ch & 16) != 0) {
                screendata[pos] = (short) (ch & 15);
                score++;
            }
 
            if (reqdx != 0 || reqdy != 0) {
                if (!((reqdx == -1 && reqdy == 0 && (ch & 1) != 0)
                        || (reqdx == 1 && reqdy == 0 && (ch & 4) != 0)
                        || (reqdx == 0 && reqdy == -1 && (ch & 2) != 0)
                        || (reqdx == 0 && reqdy == 1 && (ch & 8) != 0))) {
                    pacmandx = reqdx;
                    pacmandy = reqdy;
                    viewdx = pacmandx;
                    viewdy = pacmandy;
                }
            }
 
            // Check for standstill
            if ((pacmandx == -1 && pacmandy == 0 && (ch & 1) != 0)
                    || (pacmandx == 1 && pacmandy == 0 && (ch & 4) != 0)
                    || (pacmandx == 0 && pacmandy == -1 && (ch & 2) != 0)
                    || (pacmandx == 0 && pacmandy == 1 && (ch & 8) != 0)) {
                pacmandx = 0;
                pacmandy = 0;
            }
        }
        pacmanx = pacmanx + pacmanspeed * pacmandx;
        pacmany = pacmany + pacmanspeed * pacmandy;
    }
 
    private void drawPacman(Graphics2D g2d) {
 
        if (viewdx == -1) {
            drawPacnanLeft(g2d);
        } else if (viewdx == 1) {
            drawPacmanRight(g2d);
        } else if (viewdy == -1) {
            drawPacmanUp(g2d);
        } else {
            drawPacmanDown(g2d);
        }
    }
 
    private void drawPacmanUp(Graphics2D g2d) {
 
        switch (pacmananimpos) {
            case 1:
                g2d.drawImage(pacman2up, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
            case 2:
                g2d.drawImage(pacman3up, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
            case 3:
                g2d.drawImage(pacman4up, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
            default:
                g2d.drawImage(pacman4up, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
        }
    }
 
    private void drawPacmanDown(Graphics2D g2d) {
 
        switch (pacmananimpos) {
            case 1:
                g2d.drawImage(pacman2down, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
            case 2:
                g2d.drawImage(pacman3down, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
            case 3:
                g2d.drawImage(pacman4down, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
            default:
                g2d.drawImage(pacman4down, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
        }
    }
 
    private void drawPacnanLeft(Graphics2D g2d) {
 
        switch (pacmananimpos) {
            case 1:
                g2d.drawImage(pacman2left, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
            case 2:
                g2d.drawImage(pacman3left, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
            case 3:
                g2d.drawImage(pacman4left, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
            default:
                g2d.drawImage(pacman4left, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
        }
    }
 
    private void drawPacmanRight(Graphics2D g2d) {
 
        switch (pacmananimpos) {
            case 1:
                g2d.drawImage(pacman2right, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
            case 2:
                g2d.drawImage(pacman3right, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
            case 3:
                g2d.drawImage(pacman4right, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
            default:
                g2d.drawImage(pacman4right, pacmanx + 1, pacmany + 1, this);
                break;
        }
    }
 
    private void drawMaze(Graphics2D g2d) {
 
        short i = 0;
        int x, y;
 
        for (y = 0; y < scrsize; y += blocksize) {
            for (x = 0; x < scrsize; x += blocksize) {
 
                g2d.setColor(mazecolor);
                g2d.setStroke(new BasicStroke(2));
 
                if ((screendata[i] & 1) != 0) { //prawe, pionowe linie
                    g2d.drawLine(x, y, x, y + blocksize - 1);
                }
 
                if ((screendata[i] & 2) != 0) { //dolne, poziome linie
                    g2d.drawLine(x, y, x + blocksize - 1, y);
                }
 
                if ((screendata[i] & 4) != 0) { //lewe, pionowe linie
                    g2d.drawLine(x + blocksize - 1, y, x + blocksize - 1,
                            y + blocksize - 1);
                }
 
                if ((screendata[i] & 8) != 0) { //górne, poziome linie
                    g2d.drawLine(x, y + blocksize - 1, x + blocksize - 1,
                            y + blocksize - 1);
                }
 
                if ((screendata[i] & 16) != 0) {
                    g2d.setColor(dotcolor);
                    g2d.fillRect(x + 11, y + 11, 3, 3);
                }
 
                i++;
            }
        }
    }
 
    private void initGame() {
 
        pacsleft = 3;
        score = 0;
        initLevel();
        nrofghosts = 6;
        currentspeed = 3;
    }
 
    private void initLevel() {
 
        int i;
        for (i = 0; i < nrofblocks * nrofblocks; i++) {
            screendata[i] = leveldata[i];
        }
 
        continueLevel();
    }
 
    private void continueLevel() {
 
        short i;
        int dx = 1;
        int random;
 
        for (i = 0; i < nrofghosts; i++) {
 
            ghosty[i] = 4 * blocksize;
            ghostx[i] = 4 * blocksize;
            ghostdy[i] = 0;
            ghostdx[i] = dx;
            dx = -dx;
            random = (int) (Math.random() * (currentspeed + 1));
 
            if (random > currentspeed) {
                random = currentspeed;
            }
 
            ghostspeed[i] = validspeeds[random];
        }
 
        pacmanx = 7 * blocksize;
        pacmany = 11 * blocksize;
        pacmandx = 0;
        pacmandy = 0;
        reqdx = 0;
        reqdy = 0;
        viewdx = -1;
        viewdy = 0;
        dying = false;
    }
 
    private void loadImages() {
 
        ghost = new ImageIcon("images/ghost.png").getImage();
        pacman1 = new ImageIcon("images/pacman.png").getImage();
        pacman2up = new ImageIcon("images/up1.png").getImage();
        pacman3up = new ImageIcon("images/up2.png").getImage();
        pacman4up = new ImageIcon("images/up3.png").getImage();
        pacman2down = new ImageIcon("images/down1.png").getImage();
        pacman3down = new ImageIcon("images/down2.png").getImage();
        pacman4down = new ImageIcon("images/down3.png").getImage();
        pacman2left = new ImageIcon("images/left1.png").getImage();
        pacman3left = new ImageIcon("images/left2.png").getImage();
        pacman4left = new ImageIcon("images/left3.png").getImage();
        pacman2right = new ImageIcon("images/right1.png").getImage();
        pacman3right = new ImageIcon("images/right2.png").getImage();
        pacman4right = new ImageIcon("images/right3.png").getImage();
 
    }
 
    @Override
    public void paintComponent(Graphics g) {
        super.paintComponent(g);
 
        doDrawing(g);
    }
 
    private void doDrawing(Graphics g) {
 
        Graphics2D g2d = (Graphics2D) g;
 
        g2d.setColor(Color.WHITE);
        g2d.fillRect(0, 0, d.width, d.height);
 
        drawMaze(g2d);
        drawScore(g2d);
        doAnim();
 
        if (ingame) {
            playGame(g2d);
        } else {
            showIntroScreen(g2d);
        }
 
        g2d.drawImage(ii, 5, 5, this);
        Toolkit.getDefaultToolkit().sync();
        g2d.dispose();
    }
 
    class TAdapter extends KeyAdapter {
 
        @Override
        public void keyPressed(KeyEvent e) {
 
            int key = e.getKeyCode();
 
            if (ingame) {
                if (key == KeyEvent.VK_LEFT) {
                    reqdx = -1;
                    reqdy = 0;
                } else if (key == KeyEvent.VK_RIGHT) {
                    reqdx = 1;
                    reqdy = 0;
                } else if (key == KeyEvent.VK_UP) {
                    reqdx = 0;
                    reqdy = -1;
                } else if (key == KeyEvent.VK_DOWN) {
                    reqdx = 0;
                    reqdy = 1;
                } else if (key == KeyEvent.VK_ESCAPE && timer.isRunning()) {
                    ingame = false;
                } else if (key == KeyEvent.VK_PAUSE) {
                    if (timer.isRunning()) {
                        timer.stop();
                    } else {
                        timer.start();
                    }
                }
            } else {
                if (key == 's' || key == 'S') {
                    ingame = true;
                    initGame();
                }
            }
        }
 
        @Override
        public void keyReleased(KeyEvent e) {
 
            int key = e.getKeyCode();
 
            if (key == Event.LEFT || key == Event.RIGHT
                    || key == Event.UP || key == Event.DOWN) {
                reqdx = 0;
                reqdy = 0;
            }
        }
    }
 
    @Override
    public void actionPerformed(ActionEvent e) {
 
        repaint();
    }
}
0

Nie napisałeś najważniejszego: A co Ty o tym myślisz? Można czy nie można? W którym miejscu myślisz, że można by coś zrównoleglić?

4

Krótka odpowiedź: nie da się. Jedyne co,można, i należałoby!, zrobić z tym kodem to "kill it with fire".
Masz tu jedną klasę a powinieneś przynajmniej kilkanaście jeśli nie więcej. Kod to jedno wielkie spaghetti. Poza tym nadal nie opisałeś CO właściwie ma się tu wykonywać współbieżnie.

0

Myślę, że prawie każdy program można zrównoleglić, będzie to oczywiście bardziej lub mniej sensowne. Tym samym myślę, że ten też może obsługiwać więcej wątków, ale niestety nie wiem jak to zrobić.

W tym programie, szczerze mówiąc, chyba nie jest to konieczne, ale skoro trzeba to trzeba. Myślę, że można zrównoleglić np. w klasie Board, metodę moveGhosts oraz drawPacman (ruch Pacmana w każdym z kierunków), wtedy program oprócz głównego wątku obsługiwałby jeszcze dwa dodatkowe. Mogę oczywiście nie mieć racji, dla tego proszę Was o pomoc.

0

Czyli jednak się mylę. A jeżeli mogę wiedzieć to skąd wiadomo, że tego programu nie można wykonywać współbieżnie?

2

Myślę, że prawie każdy program można zrównoleglić, będzie to oczywiście bardziej lub mniej sensowne.

Ogólnie: nie zrobisz programu współbieżnego w przypadku, gdy każdy krok programu wymaga wyniku poprzedniego kroku.

0

Rozumiem, a mój program niestety tak działa. A czy ktoś z Was dysponuje takim programem współbieżnym, nieco bardziej zaawansowanym? W Internecie znalazłem tylko małe, przykładowe programiki typu - Witaj wątek nr 2, Witaj wątek nr 1 itd.

1

Spróbuj napisać własnego MapReduce w Javie.

0

Dobrze, dziękuję, tak zrobię i później umieszczę tutaj kod. Rozumiem, że MapReduce wykorzystuje współbieżność?

0

Nie wiedziałem, ale oczywiście sprawdziłem i już wiem. Pytam tylko dlatego, że w kodzie MapReduce nie ma ani klasy Thread, ani interfejsu Runnable, czyli tego czego będę musiał użyć, aby zrealizować program współbieżny. Oczywiście MapReduce sam w sobie służy do przetwarzania równoległego, ale w kodzie "tego nie widać". (Brak Thread i Runnable)

0

Twoja klasa Board to podręcznikowy przykład antywzorca "god object" ;). Gdybyś miał sporo zasobów do wczytania to mógłbyś to ładowanie zrównoleglić: 1 wątek by wczytywał zasoby (obrazki, dźwięk, mapy etc.), a np. główny wątek by wyświetlał animację ładowania.

1

Jejku, jej! Jakby ten był napisany z głową to każdy sprite w grze mógłby poruszać się w podobnym wątku, rysowanie też mogłoby być w osobnym wątku itd Ale to co napisałeś nadaje się tylko do skasowania.

0

Szalom, a jest możliwość przerobienia tego co wypociłem, żeby dołożyć wątki czy dosłownie tylko skasować to i koniec?

1

Przykro mi.
user image

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1