Szyfrowanie oraz podpisywanie pliku

0

Witam
Mam do rozwiązania następujący problem:

  1. program ma zaszyfrować przesyłkę certyfikatem z karty CERTUM
  2. podpisać przesyłkę podpisem elektronicznym (również z karty)
    Poszukuję wszelkich informacji i przykładów związanych z tym zagadnieniem. Z góry dziękuję wszystkim, którzy podzielą się swoimi materiałami oraz kodem.
0
  1. Szyfrujesz plik kluczem publicznym
  2. Tworzysz hash z pliku i szyfrujesz go kluczem prywatnym
0

Poczytaj o Java Cryptography Extension i o Java Security. Mi się to drugie spisuje całkiem nieźle do "zwykłej" kryptografii symetrycznej i asymetrycznej. Niestety nie wiem, czy to zadziała z CERTUM...

0

A nie będziesz Ty używał jakiegoś podpisu kwalifikowanego. Z jakiegoś centrum i już implementował gotowe rozwizanie np. Szafir z KIR?

0
lipkerson napisał(a):

A nie będziesz Ty używał jakiegoś podpisu kwalifikowanego. Z jakiegoś centrum i już implementował gotowe rozwizanie np. Szafir z KIR?

Dokładnie problem wygląda tak, że mam dwie karty na jednej podpis kwalifikowany na drugiej, certyfikat Enterprise ID. Plik szyfruję certyfikatem a potem podpisuje.

0

Znalazłem w necie kawałek kodu:

public void Test (){
    try { 

      // show the list of available terminals 
      TerminalFactory factory = TerminalFactory.getDefault(); 
      List terminalList = factory.terminals().list(); 

      //List numbers of Card readers 
      for (int i=0;  i < terminalList.size(); i++){ 
        System.out.println("CardReader N?: " + i + " " + terminalList.get(i)); 
      } 

        // take the first terminal in the list 
        terminal = (CardTerminal) terminalList.get(0); 

      System.out.println("Please insert card..."); 

      terminal.waitForCardPresent (10000); 

      // establish a connection with the card 
      Card card = terminal.connect("T=1"); 
      System.out.println("card: " + card); 
      channel = card.getBasicChannel(); 

      //reset the card 
      ATR atr = card.getATR(); 



     //SEND YOUR APDU COMMANDS HERE.... 




      card.disconnect(false); 
    } 
    catch (Exception ex) { 
      System.out.println("Exception : " + ex); 

    } 

} 

Kod znajduje kartę wyświetla informacje o niej, co dalej mogę z tym zrobić? Podajcie proszę jakieś przykłady.

0

Może ktoś mi wytłumaczyć jak to działa. Wszystkie przykłady w necie generują klucz w programie? A jak podpisać/zaszyfrować przesyłkę kluczem z magazynu certyfikatów windows? na czym polega różnica?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1