wczytywanie kilku zmiennych z string'a

0

mam problem z wczytaniem kilku zmiennych z stringa, string wygląda tak

0.0080 1.40884 -3.04858 -10.0129 -3.19302 -0.258955 -40.2844 0

no i początkowo ładnie działał

String liczba= textLine.substring(0,6);
tablica[i][0]=Double.parseDouble(liczba);

ale są przypadki że jest większa/mniejsza ilość miejsc po przecinku i substring nie działa dobrze. czy jest jakiś prosty sposób na wczytywanie kolejnych liczb czy muszę przepisywać po znaku?

1
        Scanner scanner = new Scanner("0.0080        1.40884");
        scanner.useLocale(Locale.US); // kropka jako separator dziesiętny jest używana w Ameryce, a domyślnie u Ciebie jest polski separator, czyli przecinek, więc zmieniamy domyślny na amerykański

        double d1 = scanner.nextDouble();
        double d2 = scanner.nextDouble();

        System.out.println(d1);
        System.out.println(d2);
0

na stingu wejściowym wywołaj sobie metodkę split

0
Visher napisał(a):
        Scanner scanner = new Scanner("0.0080        1.40884");
        scanner.useLocale(Locale.US); // kropka jako separator dziesiętny jest używana w Ameryce, a domyślnie u Ciebie jest polski separator, czyli przecinek, więc zmieniamy domyślny na amerykański

        double d1 = scanner.nextDouble();
        double d2 = scanner.nextDouble();

        System.out.println(d1);
        System.out.println(d2);

dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, pomogło

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1