Hibernate + Spring

0

Witam
Robie małą aplikację internetową z wykorzystaniem powyższych technologii. Chciałem umieścić w bazie danych informacje do dwóch tabel połączonych ze sobą relacją jeden do wielu. Wcześniej jak zamieszczałem dane w tabelach bez żadnych powiązań z innymi tabelami wszystko było OK (więc najpewniej konfiguracja jest spoko) ale teraz mam pierwszą sytuację w której istnieje jakaś relacja. Powyżej przedstawiam zmapowane klasy encji:

@Component
@Entity
@Table(name = "clients", schema="clinic")
public class Clients implements Serializable {
    private static final long serialVersionUID = 1L;
    @Id
    @GeneratedValue(strategy = GenerationType.IDENTITY)
    @Basic(optional = false)
    @Column(name = "idClients", nullable = false)
    private Integer idClients;
    // @Pattern(regexp="[a-z0-9!#$%&'*+/=?^_`{|}~-]+(?:\\.[a-z0-9!#$%&'*+/=?^_`{|}~-]+)*@(?:[a-z0-9](?:[a-z0-9-]*[a-z0-9])?\\.)+[a-z0-9](?:[a-z0-9-]*[a-z0-9])?", message="Invalid email")//if the field contains email address consider using this annotation to enforce field validation
    @Size(max = 45)
    @Column(name = "Email", length = 45)
    private String email;
    @Size(max = 45)
    @Column(name = "Name", length = 45)
    private String name;
    @Column(name = "Phone")
    private Integer phone;
    @Column(name = "Reg_date")
    @Temporal(TemporalType.DATE)
    private Date regdate;
    @Size(max = 45)
    @Column(name = "Surname", length = 45)
    private String surname;
    @OneToMany(cascade = CascadeType.ALL, mappedBy = "idClients", fetch = FetchType.EAGER)
    private Set<Termins> terminsSet;
    @JoinColumn(name = "idAddress", referencedColumnName = "idAddress", nullable = false)
    @ManyToOne(optional = false, fetch = FetchType.EAGER)
    private Address idAddress;
//setters and getters
@Component
@Entity
@Table(name = "address", schema="clinic")
public class Address implements Serializable {
    private static final long serialVersionUID = 1L;
    @Id
    @GeneratedValue(strategy = GenerationType.IDENTITY)
    @Basic(optional = false)
    @Column(name = "idAddress", nullable = false)
    private Integer idAddress;
    @Size(max = 45)
    @Column(name = "Street", length = 45)
    private String street;
    @Column(name = "House_n")
    private Integer housen;
    @Column(name = "Flat_n")
    private Integer flatn;
    @Column(name = "Post code")
    private Integer postcode;
    @Size(max = 45)
    @Column(name = "City", length = 45)
    private String city;
    @OneToMany(cascade = CascadeType.ALL, mappedBy = "idAddress", fetch = FetchType.EAGER)
    private Set<Clients> clientsSet;
//setters and getters

Poniżej znajduje się klasa będąca ManagedBeanem:

@ManagedBean
@Controller
@Scope(value = "request")
public class RegistrationManagedBean {

    @Autowired
    Clients client;
    @Autowired
    Address addrees;
    @Autowired
    Users user;
    @Autowired 
    UserRoles user_r;
    @Autowired
    ClientDAO clientDAO;
    
    public void register(){
        client.setIdAddress(addrees);
        clientDAO.saveUser(client, addrees);
    }
//setters and getters

W czasie dabugowania wartości przypisane są prawidłowo więc formularz w xhtml jest ok.

I jeszcze klasy DAO służące do zapisania do bazy.

public interface ClientDAO {
    
    public void saveUser(Clients client, Address address);
    
}

//////////////////////////////

public class ClientDAOImpl implements ClientDAO {
    
    private HibernateTemplate hibernateTemplate;
        
    @Override
    public void saveUser(Clients client, Address address) {
        hibernateTemplate.save(address);
        hibernateTemplate.save(client);
    }

    public void setSessionFactory(SessionFactory sessionFactory) 
    {
	this.hibernateTemplate = new HibernateTemplate(sessionFactory);
    }
   
}

I teraz mam problem. Bo dostaje taki wyjątek jak by te tabele do których chce zapisać nie istniały w bazie danych i nie wiem co jest tego powodem. Oto wyjątek i stacktrace:

org.springframework.dao.InvalidDataAccessResourceUsageException: could not insert: [com.clinic.entity.Address]; SQL [insert into clinic.address (City, Flat_n, House_n, Post code, Street) values (?, ?, ?, ?, ?)]; nested exception is org.hibernate.exception.SQLGrammarException: could not insert: [com.clinic.entity.Address]
javax.faces.el.EvaluationException: org.springframework.dao.InvalidDataAccessResourceUsageException: could not insert: [com.clinic.entity.Address]; SQL [insert into clinic.address (City, Flat_n, House_n, Post code, Street) values (?, ?, ?, ?, ?)]; nested exception is org.hibernate.exception.SQLGrammarException: could not insert: [com.clinic.entity.Address]
	at javax.faces.component.MethodBindingMethodExpressionAdapter.invoke(MethodBindingMethodExpressionAdapter.java:102)
	at com.sun.faces.application.ActionListenerImpl.processAction(ActionListenerImpl.java:102)
	at javax.faces.component.UICommand.broadcast(UICommand.java:315)
	at javax.faces.component.UIViewRoot.broadcastEvents(UIViewRoot.java:794)
	at javax.faces.component.UIViewRoot.processApplication(UIViewRoot.java:1259)
	at com.sun.faces.lifecycle.InvokeApplicationPhase.execute(InvokeApplicationPhase.java:81)
	at com.sun.faces.lifecycle.Phase.doPhase(Phase.java:101)
	at com.sun.faces.lifecycle.LifecycleImpl.execute(LifecycleImpl.java:118)
	at javax.faces.webapp.FacesServlet.service(FacesServlet.java:593)
	at org.apache.catalina.core.StandardWrapper.service(StandardWrapper.java:1550)
	at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:343)
	at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:217)
	at org.springframework.security.web.FilterChainProxy$VirtualFilterChain.doFilter(FilterChainProxy.java:330)
	at org.springframework.security.web.access.intercept.FilterSecurityInterceptor.invoke(FilterSecurityInterceptor.java:118)
	at org.springframework.security.web.access.intercept.FilterSecurityInterceptor.doFilter(FilterSecurityInterceptor.java:84)
	at org.springframework.security.web.FilterChainProxy$VirtualFilterChain.doFilter(FilterChainProxy.java:342)
	at org.springframework.security.web.access.ExceptionTranslationFilter.doFilter(ExceptionTranslationFilter.java:113)
	at org.springframework.security.web.FilterChainProxy$VirtualFilterChain.doFilter(FilterChainProxy.java:342)
	at org.springframework.security.web.session.SessionManagementFilter.doFilter(SessionManagementFilter.java:103)
	at org.springframework.security.web.FilterChainProxy$VirtualFilterChain.doFilter(FilterChainProxy.java:342)
	at org.springframework.security.web.authentication.AnonymousAuthenticationFilter.doFilter(AnonymousAuthenticationFilter.java:113)
	at org.springframework.security.web.FilterChainProxy$VirtualFilterChain.doFilter(FilterChainProxy.java:342)
	at org.springframework.security.web.servletapi.SecurityContextHolderAwareRequestFilter.doFilter(SecurityContextHolderAwareRequestFilter.java:54)
	at org.springframework.security.web.FilterChainProxy$VirtualFilterChain.doFilter(FilterChainProxy.java:342)
	at org.springframework.security.web.savedrequest.RequestCacheAwareFilter.doFilter(RequestCacheAwareFilter.java:45)
	at org.springframework.security.web.FilterChainProxy$VirtualFilterChain.doFilter(FilterChainProxy.java:342)
	at org.springframework.security.web.authentication.AbstractAuthenticationProcessingFilter.doFilter(AbstractAuthenticationProcessingFilter.java:183)
	at org.springframework.security.web.FilterChainProxy$VirtualFilterChain.doFilter(FilterChainProxy.java:342)
	at org.springframework.security.web.authentication.logout.LogoutFilter.doFilter(LogoutFilter.java:105)
	at org.springframework.security.web.FilterChainProxy$VirtualFilterChain.doFilter(FilterChainProxy.java:342)
	at org.springframework.security.web.context.SecurityContextPersistenceFilter.doFilter(SecurityContextPersistenceFilter.java:87)
	at org.springframework.security.web.FilterChainProxy$VirtualFilterChain.doFilter(FilterChainProxy.java:342)
	at org.springframework.security.web.FilterChainProxy.doFilterInternal(FilterChainProxy.java:192)
	at org.springframework.security.web.FilterChainProxy.doFilter(FilterChainProxy.java:160)
	at org.springframework.web.filter.DelegatingFilterProxy.invokeDelegate(DelegatingFilterProxy.java:346)
	at org.springframework.web.filter.DelegatingFilterProxy.doFilter(DelegatingFilterProxy.java:259)
	at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:256)
	at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:217)
	at org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve.invoke(StandardWrapperValve.java:279)
	at org.apache.catalina.core.StandardContextValve.invoke(StandardContextValve.java:175)
	at org.apache.catalina.core.StandardPipeline.doInvoke(StandardPipeline.java:655)
	at org.apache.catalina.core.StandardPipeline.invoke(StandardPipeline.java:595)
	at org.apache.catalina.core.StandardHostValve.invoke(StandardHostValve.java:161)
	at org.apache.catalina.connector.CoyoteAdapter.doService(CoyoteAdapter.java:331)
	at org.apache.catalina.connector.CoyoteAdapter.service(CoyoteAdapter.java:231)
	at com.sun.enterprise.v3.services.impl.ContainerMapper$AdapterCallable.call(ContainerMapper.java:317)
	at com.sun.enterprise.v3.services.impl.ContainerMapper.service(ContainerMapper.java:195)
	at com.sun.grizzly.http.ProcessorTask.invokeAdapter(ProcessorTask.java:860)
	at com.sun.grizzly.http.ProcessorTask.doProcess(ProcessorTask.java:757)
	at com.sun.grizzly.http.ProcessorTask.process(ProcessorTask.java:1056)
	at com.sun.grizzly.http.DefaultProtocolFilter.execute(DefaultProtocolFilter.java:229)
	at com.sun.grizzly.DefaultProtocolChain.executeProtocolFilter(DefaultProtocolChain.java:137)
	at com.sun.grizzly.DefaultProtocolChain.execute(DefaultProtocolChain.java:104)
	at com.sun.grizzly.DefaultProtocolChain.execute(DefaultProtocolChain.java:90)
	at com.sun.grizzly.http.HttpProtocolChain.execute(HttpProtocolChain.java:79)
	at com.sun.grizzly.ProtocolChainContextTask.doCall(ProtocolChainContextTask.java:54)
	at com.sun.grizzly.SelectionKeyContextTask.call(SelectionKeyContextTask.java:59)
	at com.sun.grizzly.ContextTask.run(ContextTask.java:71)
	at com.sun.grizzly.util.AbstractThreadPool$Worker.doWork(AbstractThreadPool.java:532)
	at com.sun.grizzly.util.AbstractThreadPool$Worker.run(AbstractThreadPool.java:513)
	at java.lang.Thread.run(Thread.java:722)
Caused by: org.springframework.dao.InvalidDataAccessResourceUsageException: could not insert: [com.clinic.entity.Address]; SQL [insert into clinic.address (City, Flat_n, House_n, Post code, Street) values (?, ?, ?, ?, ?)]; nested exception is org.hibernate.exception.SQLGrammarException: could not insert: [com.clinic.entity.Address]
	at org.springframework.orm.hibernate3.SessionFactoryUtils.convertHibernateAccessException(SessionFactoryUtils.java:635)
	at org.springframework.orm.hibernate3.HibernateAccessor.convertHibernateAccessException(HibernateAccessor.java:412)
	at org.springframework.orm.hibernate3.HibernateTemplate.doExecute(HibernateTemplate.java:411)
	at org.springframework.orm.hibernate3.HibernateTemplate.executeWithNativeSession(HibernateTemplate.java:374)
	at org.springframework.orm.hibernate3.HibernateTemplate.save(HibernateTemplate.java:683)
	at com.clinic.model.ClientDAOImpl.saveUser(ClientDAOImpl.java:22)
	at com.clinic.controler.RegistrationManagedBean.register(RegistrationManagedBean.java:42)
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:57)
	at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
	at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:601)
	at com.sun.el.parser.AstValue.invoke(AstValue.java:254)
	at com.sun.el.MethodExpressionImpl.invoke(MethodExpressionImpl.java:302)
	at org.jboss.weld.util.el.ForwardingMethodExpression.invoke(ForwardingMethodExpression.java:39)
	at org.jboss.weld.el.WeldMethodExpression.invoke(WeldMethodExpression.java:50)
	at com.sun.faces.facelets.el.TagMethodExpression.invoke(TagMethodExpression.java:105)
	at javax.faces.component.MethodBindingMethodExpressionAdapter.invoke(MethodBindingMethodExpressionAdapter.java:88)
	... 60 more
Caused by: org.hibernate.exception.SQLGrammarException: could not insert: [com.clinic.entity.Address]
	at org.hibernate.exception.SQLStateConverter.convert(SQLStateConverter.java:67)
	at org.hibernate.exception.JDBCExceptionHelper.convert(JDBCExceptionHelper.java:43)
	at org.hibernate.id.insert.AbstractReturningDelegate.performInsert(AbstractReturningDelegate.java:40)
	at org.hibernate.persister.entity.AbstractEntityPersister.insert(AbstractEntityPersister.java:2158)
	at org.hibernate.persister.entity.AbstractEntityPersister.insert(AbstractEntityPersister.java:2638)
	at org.hibernate.action.EntityIdentityInsertAction.execute(EntityIdentityInsertAction.java:48)
	at org.hibernate.engine.ActionQueue.execute(ActionQueue.java:250)
	at org.hibernate.event.def.AbstractSaveEventListener.performSaveOrReplicate(AbstractSaveEventListener.java:298)
	at org.hibernate.event.def.AbstractSaveEventListener.performSave(AbstractSaveEventListener.java:181)
	at org.hibernate.event.def.AbstractSaveEventListener.saveWithGeneratedId(AbstractSaveEventListener.java:107)
	at org.hibernate.event.def.DefaultSaveOrUpdateEventListener.saveWithGeneratedOrRequestedId(DefaultSaveOrUpdateEventListener.java:187)
	at org.hibernate.event.def.DefaultSaveEventListener.saveWithGeneratedOrRequestedId(DefaultSaveEventListener.java:33)
	at org.hibernate.event.def.DefaultSaveOrUpdateEventListener.entityIsTransient(DefaultSaveOrUpdateEventListener.java:172)
	at org.hibernate.event.def.DefaultSaveEventListener.performSaveOrUpdate(DefaultSaveEventListener.java:27)
	at org.hibernate.event.def.DefaultSaveOrUpdateEventListener.onSaveOrUpdate(DefaultSaveOrUpdateEventListener.java:70)
	at org.hibernate.impl.SessionImpl.fireSave(SessionImpl.java:535)
	at org.hibernate.impl.SessionImpl.save(SessionImpl.java:523)
	at org.hibernate.impl.SessionImpl.save(SessionImpl.java:519)
	at org.springframework.orm.hibernate3.HibernateTemplate$12.doInHibernate(HibernateTemplate.java:686)
	at org.springframework.orm.hibernate3.HibernateTemplate$12.doInHibernate(HibernateTemplate.java:1)
	at org.springframework.orm.hibernate3.HibernateTemplate.doExecute(HibernateTemplate.java:406)
	... 74 more
Caused by: com.mysql.jdbc.exceptions.jdbc4.MySQLSyntaxErrorException: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'code, Street) values ('asdasd', 123, 123, 123213, 'asdasd')' at line 1
	at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance0(Native Method)
	at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance(NativeConstructorAccessorImpl.java:57)
	at sun.reflect.DelegatingConstructorAccessorImpl.newInstance(DelegatingConstructorAccessorImpl.java:45)
	at java.lang.reflect.Constructor.newInstance(Constructor.java:525)
	at com.mysql.jdbc.Util.handleNewInstance(Util.java:411)
	at com.mysql.jdbc.Util.getInstance(Util.java:386)
	at com.mysql.jdbc.SQLError.createSQLException(SQLError.java:1052)
	at com.mysql.jdbc.MysqlIO.checkErrorPacket(MysqlIO.java:3609)
	at com.mysql.jdbc.MysqlIO.checkErrorPacket(MysqlIO.java:3541)
	at com.mysql.jdbc.MysqlIO.sendCommand(MysqlIO.java:2002)
	at com.mysql.jdbc.MysqlIO.sqlQueryDirect(MysqlIO.java:2163)
	at com.mysql.jdbc.ConnectionImpl.execSQL(ConnectionImpl.java:2624)
	at com.mysql.jdbc.PreparedStatement.executeInternal(PreparedStatement.java:2127)
	at com.mysql.jdbc.PreparedStatement.executeUpdate(PreparedStatement.java:2427)
	at com.mysql.jdbc.PreparedStatement.executeUpdate(PreparedStatement.java:2345)
	at com.mysql.jdbc.PreparedStatement.executeUpdate(PreparedStatement.java:2330)
	at org.hibernate.id.IdentityGenerator$GetGeneratedKeysDelegate.executeAndExtract(IdentityGenerator.java:73)
	at org.hibernate.id.insert.AbstractReturningDelegate.performInsert(AbstractReturningDelegate.java:33)
	... 92 more

Bardzo prosze o jakieś podpowiedzi.

0

Nie jest to prawdopodobnie odpowiedz na Twoje pytanie, ale @Entity i @Component (to springowe?) na jednej klasie jest niemalze prawie na bank jak bum cyk zle.

0

Czyli nie koniecznie powoduje to mój problem, po prostu dodatkowy błąd?? (nie mam jak sprawdzić bo nie mam dostępu aktualnie do komputera)

0

To jak wykorzystać mapowanie a zarazem zarejestrować klase jako bean nie używając @Entity i @Component w jednej klasie???

0

Tego sie najczesciej nie robi. @Entity to sa klasy domenowe, ktore nie sa zarzadzane przez springa, nie maja wstrzykiwania itp.

0

A jaki sens ma robienie Singletonowego Beana z obiektu Encyjnego?

0

A możecie mi podsunąć jakieś rozwiązanie?? Czyli mam nie wstrzykiwać obiektów encyjnych? To jak mam załadować do nich dane?

0

Masz zrobić obiekt Dao który będzie komunikował się z bazą danych i wyciągał obiekty / ładował obiekty to bazy. To Dao może być serwisem który wstrzukujesz. Jak napisac Dao? Jest o tym milion tutoriali.

0

Na pierwszym poście widać że proste DAO zostało zaimplementowane. Ale poza Dao który wstrzykuje, wstrzykuje też klasy encji prosto do ManagedBeana aby potem prosto z formularza xhtml załadować do nich dane. Żeby wstrzyknąć klasy encji muszą być oznaczone adnotacją @Component. Parę postów wyżej kolega mućka napisał:

mućka napisał(a):

Nie jest to prawdopodobnie odpowiedz na Twoje pytanie, ale @Entity i @Component (to springowe?) na jednej klasie jest niemalze prawie na bank jak bum cyk zle.

Jak mam rozwiązać fakt pobrania danych z formularza. Teraz pobieram je prosto do wstrzykniętych obiektów encji. Ale jaka mam alternatywę?. To było moje pytanie

0

Używanie obiektów encji do przechwytywania danych z formularzy to średni pomysł, zresztą można je zwyczajnie tworzyc a nie wtrzykiwać.
Ale wracając do glownego problemu: jesteś pewien że masz poprawnie ustawione parametry hibernate (tzn odpowiednie sql grammar itd)? Poza tym takie błędy lecą też kiedy źle zrobisz powiązania między tabelami. U ciebie jest to strasznie naćkane (poważnie koniecznie musisz nadawać każdemu polu i tabeli nazwę ręcznie?) i nie chce mi się tego rozkminiać.

0

To jest moja konfiguracja:

<context:component-scan base-package="com.clinic.controler, com.clinic.entity, com.clinic.model">
    </context:component-scan>

    <bean id="loggerListener" class="org.springframework.security.authentication.event.LoggerListener" />

    <bean id="myDataSource" class="org.springframework.jdbc.datasource.DriverManagerDataSource">
                <property name="driverClassName" value="com.mysql.jdbc.Driver"/>
                <property name="url" value="jdbc:mysql://localhost:3306/mysql?zeroDateTimeBehavior=convertToNull"/>
                <property name="username" value="root"/>
                <property name="password" value=""/>
    </bean>
 
    <bean id="mySessionFactory" class="org.springframework.orm.hibernate3.annotation.AnnotationSessionFactoryBean">
                <property name="dataSource" ref="myDataSource" />
                <property name="annotatedClasses">
                        <list>
                                <value>com.clinic.entity.Address</value>
                                <value>com.clinic.entity.Clients</value>
                                <value>com.clinic.entity.Doctors</value>
                                <value>com.clinic.entity.Termins</value>
                                <value>com.clinic.entity.UserRoles</value>
                                <value>com.clinic.entity.Users</value>
                        </list>
                </property>
                <property name="hibernateProperties">
                        <props>
                                <prop key="hibernate.dialect">org.hibernate.dialect.MySQLDialect</prop>
                                <prop key="hibernate.show_sql">true</prop>
                        </props>
                </property>
        </bean>
 
        <bean id="clientDAOImpl" class="com.clinic.model.ClientDAOImpl">
                <property name="sessionFactory" ref="mySessionFactory"/>
        </bean>

A jeżeli chodzi o encje generuje je automatycznie przy pomocy Netbeans "Entity classes from Database"

0

Jeżeli w tabeli Client ustawie klucz zewnętrzny Address że może być null i wstawiam do bazy samego clienta to normalnie dodaje i nie ma żadnych błędów. Ale jeżeli w funkcji register() umieszcze:

client.setIdAddress(address);
clientDAO.saveUser(client, address);

A w funkcji clientDao.saveUser()"

@Override
    public void saveUser(Client client, Address address) {
        hibernateTemplate.save(address);
        hibernateTemplate.save(client);
    }

To dostaje powyższy wyjątek. Może błędznie wykonuje te instrukcje. Prosze o jakieś porady.

PS: Jeżeli chce dodać obiekt Client to moge to zrobić bez problemu. Ale jeżeli chcę dodać tylko obiekt Address to wywala mi błąd.

0

Mi się to w ogóle nie podoba że próbujesz persystować w clientDao adres. Zresztą jeśli juz miałbyś tak zrobić to powinieneś to powiązanie też ustawić w drugą stronę, tzn dodać klienta do kolekcji klientów w adresie, inaczej nie dziwi mnie że lecą błędy.

0

Ok. Zrobiłem osobną wartswę DAO dla adresu. Teraz moja funkcja register() wygląda tak:

public void register(){       
        addressDAO.saveAddress(address);
        client.setIdAddress(address);
        address.getClientSet().add(client);
        clientDAO.saveUser(client);
    }

Ale dalej nie chce dodać Adresu do bazy. GlassFish wypluwa mi taki błąd.

WARNING: SQL Error: 1064, SQLState: 42000
SEVERE: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'Code, Street) values ('12312312', 123, 123, '123123', 'asdasd')' at line 1

PS: Już wiem co powodowało błąd. W bazie danych miałem pole o nazwie Post Code ze spacją. Teraz dodałem "_" i działa, dodaje do bazy address. Tylko nie wiem dlaczego przy instrukcji:

address.getClientSet().add(client);

Wywala mi NullPointerException

1

Bo ten Set pewnie defaultowo masz nullem a nie pustym setem? ...

0

Dziekuje bardzo:)) Oczywiście że Set był nullem. Wszystko działa. A ja mam nauczkę żeby nie programować na kacu;))

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1